TEST: Nokia Lumia 620 – pristojan smartphone koji ostavlja pozitivan dojam

Fotografija članka: TEST: Nokia Lumia 620 – pristojan smartphone koji ostavlja pozitivan dojam

Nakon testa Nokijinog flagship modela Lumia 920, uhvatili smo još jedan model iz portfelja dostupan na našem tržištu. Radi se o Nokia Lumia 620.

Oglas

 

Dizajn, kvaliteta izrade, funkcionalni elementi

 

Nokia Lumia 620 podsjeća na prvu generaciju Lumia modela. Ima oble rubove i zakrivljene bočne stranice za razliku od oštrih kutova kod Lumije 920. Izgrađena je od deblje plastike. Djeluje čvrsto i kompaktno. Nećemo reći da je širinom od 11 mm debela, ali poslužit ćemo se tipičnim muškim kompromisnim opisom: malo je ugodno popunjena u odnosu na trendove.  Zahvaljujući svom obliku i masi od 127 grama vrlo je praktična za nošenje u džepu. Estetski, testni model  u crnoj boji djeluje nam depresivno i vizualno čini manjim uređaj nego što uistinu je, za razliku od modela koji imaju poklopac  u jednoj od pet živih boja (crvena, bijela, roza, žuta i zelena) s vizualnim efektima dubine. Lumia 620 nije skliska u ruci zbog mat mekog premaza. Dimenzijama 115.4 X 61.1 mm bez problema se može koristiti jednom rukom, pa i onom malom.

DESNI BOK

STRAŽNJA STRANA

Poklopac na stražnjoj strani  uklanja se  pritiskom na  dio suprotno od objektiva.  Nije baš najbolje rješenje jer možemo slučajno oštetiti  objektiv.

ISPOD POKLOPCA

Zaslon:

 

Lumia 620 ima kapacitivni višedodirni 3.8-inčni TN TFT LCD podržan ClearBlack polarizirajućim slojem, rezolucije WVGA 800 x 480 piksela na 246 ppi i 16 milijuna boja. Omjer prikaza je 5:3 ali 16:9 HD video se automatski podešava omjeru punog zaslona. Renderiranje daje prirodne boje, balans bijele je prilično linearan dok kontrast je 1050 : 1. LCD panel na direktnom sunčevom svjetlu ipak ima tendenciju slabijeg odraza.

U zatvorenom prostoru prikaz pokazuje dobre kutove gledanja i svjetlu sliku (svjetlina 596 cd / m 2 ). Nedostaje Corning Gorilla staklena zaštita što je već ozbiljniji nedostatak iako Nokia navodi da zaslon ima zaštitu protiv manjih ogrebotina samo drugog proizvođača (op. ne navode kojeg). Naravno da nismo išli grepsti po staklu tako da ovdje nismo mogli utvrditi stvarno stanje.

IZNAD ZASLONA – dio panela

ISPOD ZASLONA, gdje smo uočili kapacitivne tipke ( Windows / Home i Search), prema našem mišljenju ima previše prostora. Mislimo da se ova površina dizajnerski mogla racionalnije iskoristiti i možda dobiti veća dijagonala zaslona. Simboli tipki će zasvijetliti bijelim pozadinskim svjetlom kada su u uporabi dok je pritisak popraćen vibracijom. Da, kao što možete vidjeti na slici između panela i poklopca vidljiva su oštećenja. Vjerojatno je to problem samo na testnom uzorku jer tko zna što je do sada jadan prošao :)  Lijeva strana je prazna. Nema funkcijskih tipki niti utora.

Na VRHU nalazimo dodatni mikrofon za sprječavanje pozadinske buke i 3.5 mm utor za slušalice.

 Nokia Lumia 620 – ispod poklopca

 

Odgovorne komponente za rad Lumije 620 su Qualcomm MSM8627 S4 Krait na 1 GHz procesor, grafički akcelerator Adreno 305, plus 512 MB RAM-a, 8 GB interne memorije (nakon prvog boota postoji oko 4.5GB korisnički dostupno). U praksi, usporedimo li ih s Nokia Lumia 920, aplikacije se ne otvaraju jednako brzo ali niti frustrirajuće sporo. Uostalom ne radi se o iznenadnim prometnim situacijama kada su sekunde važne. Radi se o aplikacijama na upotrebnom predmetu.  512 MB RAM-a za WP8 nije baš pravi problem, bez obzira na podsmjeh androidaša pri spomenu skromne brojčane vrijednosti,  jer ipak su to dva različita mobilna operativna sustava.  Mi bi to uzeli više prigovor zbog multi-tasking između aplikacija i web-preglednika, i budući da model je namijenjen mlađoj populaciji, 1 GB RAM-a bio OK za igranje složenijih igara. Ono što će povećati vrijednost modela u očima nekih korisnika je mogućnost proširenja memorije korištenjem microSD kartice do 64 GB. To bi trebalo biti dovoljna količina kapaciteta za najzahtjevnije da pohrane svu glazbu, video i fotografije.

Nokia Lumia 620 podržava mreže GSM 850/900/1800/1900 WCDMA band.  Nema podrške za LTE. Signal je izvrstan kao i kvaliteta komunikacije. Za povezivanje ima Wi-Fi / b / g / n s funkcijom pristupne točke (dual-band), Bluetooth 3.0 s A2DP/EDR, GPS i A-GPS, NFC modul. Spajali smo Lumiju s Nokia BT naglavnim slušalicama, BT zvučnikom, radio sustavom u automobilu, jednodušnim slušalicama, uparivanje se odvija bez problema u samo nekoliko jednostavnih koraka. Detektirali smo da WiFi modul bilježi sve pristupne točke susjeda u bližoj i široj okolici. NFC, bežična komunikacije kratkog dometa je također zastupljena. Uz samo jedan dodir i konfiguriranu vezu moguće je povezati s kompatibilnim uređajima i poslati kontakte, fotografije i linkove mrežnih stranica. Ovdje bi napomenuli da se isto tako u sekundi uparuje s NFC podržanim zvučnikom .

Vanjski zvučnik ne daje glasnoću kao što ih imaju rock bendovi na koncertima ali radi dobro usporedimo li s nekim drugim modelima u njenoj kategorizaciji. Uostalom glazbu ionako slušate korištenjem slušalica. Ono što je bitno, dovoljno je glasan za razgovore dok dodatni zvučnik za smanjenje šuma omogućava prilično oštre glasove i da čujete obavijesne zvukove. Brzinomjer, kompas i senzor blizine su također prisutni.

Baterija:
Lumia 620 dolazi s Li-Ion BL-4J baterijom kapaciteta 1300 mAh. Da se radi o android modelu to bi mogao bit problem, ovako je samo nedostatak jer WP8 OS je prilično učinkovit, ali jača baterija bi zadovoljila više kupaca. Uz umjereno korištenje društvenih mreža, WhatsAppa, i  sat vremena  surfanja internetom, moguće je održati pristojnu stopu autonomiju na jednom danu bez problema. Isključite li razne sinhronizacije, slušate li uglavnom glazbu, razgovarate do 20 minuta, pošaljete nekoliko tekstualnih poruka, igrate se do 30 minuta moglo bi proći i dva dana između priključivanja Lumije na ispravljač. Ali, imati smartphone i koristiti ga za osnovnu komunikaciju nema smisla. Punjenje baterije traje oko sat i 30 minuta.

Windows Phone 8 i Nokia aplikacije 

 

Detalje korisničkog sučelja i veliki dio aplikacija već smo opisali u prethodnim testovima Windows Phone 8 modela: HTC , i Zato  sada  slijedi samo kratki osvrt na ono što je bitno. Windows Phone je lako razumjeti i jednostavan je za korištenje. Mislimo da Windows Phone 8 sustav i sučelje su sasvim prikladni za početnike u svijetu pametnih telefona. WP8 u odnosu na Androidu ima isto sučelja bez obzira na proizvođača uređaja. Ipak ne znači da nema razlike. Lumia serija ima Nokijine posebne aplikacije ( o nekima će biti riječi u nastavku) dok HTC je dodao Beats Audio. Radna područja su početni zaslon s pločicama i glavni izbornik (popis aplikacija). Obavijesti se pojavljuju na vrhu ekrana, a možemo dodati / ukloniti pločice iz Start zaslona.

Sve poruke (SMS/MMS, e –mail) se formiraju u jednom popisu “Razgovora”. Za pisanje SMS/MMS poruka postoji samo jedan editor što znači da se bez obzira na vrstu poruke koju pišemo sve se odvija na jednom mjestu. Pohvalili bi automatsko smanjivanje fotografija za slanje MMS-a. Kroz kontakte moguće je izravno slati i primati poruke na Facebooku. To nam se čini nekako jednostavnije nego što je izvedeni na iOS-u ili Androidu. Postoji i način filtriranja popisa kontakata, budući da može uključivati Facebook i Twitter ekipu čime postaje vrlo, vrlo dug. Za filtriranje kontakata: Start – popis aplikacija – Postavke – Aplikacije – ljudi – filter. Zatim odaberite račune koje želite prikazati na popisu kontakata. Da biste stvorili konferencijski poziv na telefonu, prvo trebate nazvati nekoga i uspostaviti poziv. Onda , pritisnuti strelicu dolje na zaslonu i opet pritisnuti Add za odaberite drugi kontakt. Na kraju pritisnite Spoji pozive.

 

Tu je i Wallet (novčanik) aplikacija koja i nije previše funkcionalna u Hrvatskoj što ne znači da i neće.

Internet Explorer 10 obavlja dobro svoj posao i ima poboljšana podrška za HTML5 i opciju za više kartica. Otvaranje teških mrežnih stranica nešto se sporije odvija kao i stranica koje nisu prilagođene pregledu na manjim zaslonima ali opet ništa zabrinjavajuće. Ponekad može i kvaliteta mreže utjecati na ovaj dio. Ostale stranice se otvaraju bez odgode. Font je mali zbog relativno niske rezolucije zaslona ali postoji mogućnost zumiranja (štipanjem) tako da niti ovdje ne vidimo problem.

Rotiranjem Lumije 620 u pejzažni način tijekom surfanja Internetom dolazi do skrivanja izbornika alatne trake i adresnog bara tako da možete vidjeti više na stranici što s obzirom na veličinu zaslona nije zanemariva stvar. Dok pregledavate web stranice, ako vidite telefonski broj možete dvaput dodirnuti broj i Lumia kreće u akciju biranja broja. Zgodno.

Tipkovnica:  Windows Phone virtualna tipkovnica nema alternativu na Marketu ali njezin dizajn dopušta brzo tipkanje. Ostavlja jednostavno i ugodno iskustvo.

Tako na primjer, želite li upisati riječ s velikim slovom, možete pritisnuti i držati tipku Shift, a zatim prstom taknuti i zatim otpustiti znak. Ista stvar radi za brojeve. Tako nije potrebno prebacivanje između prikaza tipkovnica. Drugi primjer, da biste dobili naše znakove dok tipkate, dovoljno je samo pritisnuti i držati odgovarajući znak.

Nokia Xpress je vrlo zanimljiva aplikacija i nadasve korisna  za  uštedu podatkovnog prometa, što danas nije zanemarivo.  Kako radi:  sažima web stranice i do 85 %, omogućuje izravno preuzimanje sadržaja sa SkyDrive  usluge. Quicklinks, automatski dodaje pločice za stranice koje često posjećujemo, a koje se potom mogu staviti na zaslon  tako da nam je potreban samo jedan klik za pristup sadržaju koji volimo čitati. Značajka Magazini automatski pita želimo li dodati web stranice s feedove u svojoj kolekciju. Uključivanjem stranice brzo i jednostavno možemo pročitati ono što nas zanima ili preuzeti sadržaj i čitati offline.

Nokia karte:  Nokia Lumia 620, upravo poput ostalih Lumia modela, ima ugrađen set orijentacijskih i kartografskih aplikacija. Karte mogu biti imati satelitski prikaz, ucrtani javni prijevoz i neke druge prometne obrasce. Kroz Here City Lens je omogućeno pretraživanje restorana, smještaja, shoppinga, zabave, znamenitosti i muzeja. Here Tranzit pomaže nam se snaći u  javnom  prijevozu što   u gradskom području je više nego praktično, posebice ako ste turist u nekom gradu. Unosom početne točke (ili trenutnog položaja), dobiva se ruta autobusnih ili tramvajskih linija.  Za vlasnike automobila uključena je glasovna navigacija s 2D i 3D prikazom karata kroz aplikaciju HERE Drive + Bata.

 

Pogledajte još neke aplikacije kroz mini galeriju:

Nokia Lumia 620 i multimedija

Video ima podršku za DivX / XviD, MPEG4, H.264, H.263 i WMV datoteke, ali nekako sumnjamo da će te baš na malom zaslonu gledati filmovi. Nema službene YouTube aplikacije. Samo je link na mobilnu mrežnu stranicu.

 

Glazba

Kroz Windows Phone softver za sinkronizaciju dok je Lumia 620 spojena na računalo korištenjem USB-a, moguće je izravno kroz mapu Glazba sinkronizirati datoteke. Donji popis pjesama pokazuje naslove pjesama pohranjenih na memorijskoj karticu. Popis je moguće klasificirati fonetskom abecedom ili numerička oznakama. Xbox Music  i Nokia Music dostupni su kao streaming glazbena rješenja. Nokia Music je besplatan servis i odlično funkcionira. Dopušta slušati online Nokia Radio Mix i kupiti pjesme u glazbenoj trgovini.

Nokia Mix Radio radi sasvim u redu, pokazuje biografiju izvođača ili benda, kao i njihove slike, Twitter račune i Facebook stranice. Možete koristiti i TuneIn aplikaciju za online slušanje radio postaja.

 

Glazbeni svirač podržava MP3, MP4, AMR, AAC, M4A, ASF, WMA, 3GP, 3G2 audio formate. Popis glazbenih datoteka razvrstan je po izvođaču, albumu, pjesma, žanru itd. Moguće je koristiti ekvilajzer za fino podešavanje basa, vokala, treble boost itd. Koristite li slušalice na raspolaganju je Dolby Mobile surround zvuk. Iako je to softverska izvedba, nije loše.

Foto  opcije i kamera
Windows Phone ima hardversku tipku kamere. Fotoaparat je podržana od strane LED bljeskalice ali kao i većina kamera kod smartphonea odrađuje posao samo u prosjeku. Sučelje kamere je vrlo jednostavno. Na zaslonu je vidljiva ikona za prebacivanje iz foto u video mod, self-timera, bljeskalica i čarobni filter. Moguće je snimiti fotografije u 4:3 i16:09 omjeru s dvije rezolucije: 2592×1946 i 2592×1456. Za razliku od Lumia 920 moguće je isključiti zvuk okidača kamere. Od ručnih postavki imamo automatski mod, makro, noć, noćni portret, sport, pozadinsko osvjetljenje, ISO vrijednost od 100 – 800. Vrijeme snimanja može se postaviti na kontinuirani AF, podesiti opet balans bijele, svjetlo okoline: fluorescentno, oblačno itd. Za poboljšanje fokusa prilikom korištenja kamere dovoljno je pritisnuti na određeno mjesto na ekranu za fokusiranje. Fokus radi sasvim solidno. Opcija širok dinamički raspona (postoji posebna ikona) izvrsna je za snimanje fotografija tamo gdje je visok kontrast između svijetlih i tamnih boja ili oblika (na primjer, sa suncem u pozadini) jer dolazi do poboljšanja fotografije. Imajte to na umu. Snimljeni foto i video materijali se spremaju u skup datoteka imena “Fotografije”, gdje su podijeljene u kategorije (albumi, photodisc, datum i ljudi). Fotografije je moguće ubaciti u aplikaciju OneNote, rotirati ili obrezati, dodati u favorite ili postaviti na zaključanom zaslonu.

Kvalitete snimljenih fotografija: Vidljiv je nedostatak detalja i dinamički raspon ali u dobro osvijetljenim rezultati su sasvim pristojni. Objektiv f/2.4 28mm daje fotografije s više šuma kada je slab izvor svjetlosti.

Lumia 620 dolazi uz Angry Birds  Roost igru ali  softver se povezuje s opcijama kamere.  Ono što nisu ostali recenzenti uočili, moguće je dodati likove iz popularne igre na naše snimljene fotografije, neke filtre i tako možda razbiti malu monotoniju snimljenih fotografija.

Video snimanje ima 720p rezoluciju, a druga opcija je WVGA. Ništa posebno. Jednostavno je u redu.

Nokia Trailers će oduševiti sve filmoljupce.  Dopušta pogledati najave nadolazećih  i najpopularnijih filmova plus pročitati informacije i   kratki sadržaj filmova.

 

———————————————————————————————————-

Završne riječi: Nokia Lumia 620 ima pristojan performanse i ekran izgleda sjajno. Većina aplikacija pokreće se brzo, kamera je odmah spremna za upotrebu. Kod spajanja Lumia 620 na PC pokreće se Windows 8 aplikacija da bi mogli upravljati sadržajem. Za one koji vole jednostavniji proces, Lumia 620 pojavljuje se kao vanjski disk. Moramo priznati da nije ostavila dojam na nas, najviše zbog cijene jer nije primjerena za većinu roditeljskih džepova, budući da je model namijenjen mlađoj populaciji. Što se tiče njih, rekli bismo da ima skoro sve vrlo funkcionalne elemente koje njima znače.

Foto&video www.racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.