TEST: Nokia Fatboy DT-901 – beskontaktni punjač za Lumia modele smartphonea

Fotografija članka: TEST: Nokia Fatboy DT-901 –  beskontaktni punjač za Lumia modele smartphonea

Nokia je za Windows Phone modele Lumia namijenila niz zanimljivih dodataka počevši od zvučnika preko slušalica do proizvoda za induktivno punjenje baterije.

Oglas

Kako djeluje i što je tehnologija induktivnog punjenja baterije ili beskontaktno punjenje, često nepravilno zvano bežično punjenje, objasnili smo detaljno u našem članku:  . Nakon teorije, vrijeme je da saznate kako sve izgleda i djeluje u praksi.  Isprobali smo set oznake DT-901, ili popularno jastučić za induktivno  punjenje nastao u suradnji s Fatboy tvrtkom (brand dizajnerskog namještaja) kao partnerom.

Specifikacije:
– 2.5 m priključak za punjenje u skladu s Qi standardom
– dužina kabela 180 cm
– Punjač za unos struje : izlazni napon 12 V/ulazna struja 300 mA/ ulazni napon 100 240 V AC, 50-60 Hz
– Radna temperatura : -5 – 45 Celzijusa

 

Dizajn i funkcionalnost 

 

Set za beskontaktno punjenje sastoji se od dva glavna dijela. Prvi je sam dizajnerski oblikova jastuk dimenzija 190 x 140 x 30 mm, mase 112 g i volumena 798 cm2. Naravno da kao takav ne može baš pružiti potporu vašoj vratnoj kralježnici, glavi i ramenima ali izvrsno skriva pravi punjač. Jastučić nije kompaktan da se može nositi u džepovima. Zato je fensi dekorativni dodatak za sobu ili uredski prostor.

Za izradu vanjskog dijela jastuka (vrećice) je korištena umjetna tkanina nešto grublja na opip. Nemojte se bojati da će oštetiti kućište vaše Lumije. Neće. Nije ipak toliko gruba. Teško je reći koje je vrste. Ono u što smo sigurni je da ima otpornost na toplinu budući da se tijekom punjenja ona generira u priličnoj količini, posebno ako koristite smartphone za streaming glazbe ili sličnu aktivnost.
Mogli bi pohvaliti kvalitetu izrade. Detektirali smo je po finoj izradi dvoslojnih šavova oko rubova i bez ljepila. Tkanina je otporna na mrlje i vrlo lako se čisti. Prolili smo malo kave i uz vlažnu krpicu i kap detergenta, uspjeli otkloniti mrlju.


Unutrašnjost je kao pravi jastuk ispunjena mekim materijalom. Oblikovana je tako da bočne strane čine stijenke koje sprječavaju klizanja uređaja dok je položen na jastuk ali i omogućavaju postaviti smartphone na područje koje radi s pločom za punjenje, odnosno punjačem. Nalazi se u sredini. Ipak stavite li ga malo u stranu, neće izgubiti vezu.

Način rada

 

Pločica za punjenje je prilično tanka sa svojih 11 mm i izrađena od plastike. Njene mjere su 120 mm dužine i 60 mm širine. Mase je 93 grama. Punjač ima kabel dužine 1.8 m, a na oba kraja 2.5 mm konektor za povezivanje s utikačem i spajanjem ne električnu mrežu. Ima i vlastiti indikator, što je korisno kada je punjač izvan jastuka. LED indikator u bijeloj boji se uključuje samo kada se baterija smartphonea počne puniti. Nakon što je baterija napunjena, indikator se ugasi. Treperi li brzo, ukazuje na neke probleme. Ali, dok je punjač u jastučiću ovaj element je beskoristan. Ipak, kompenzira se jednim zvučnim tonom samo nakon što se punjenja zaustavlja.
Postavljanje je jednostavno i za par minuta možete početi puniti telefon: Uključite kabel za napajanje u električnu mrežu (zidnu utičnicu), položite smartphone na jastučić. I to je to.

Da ne bi sve bilo bajkovito, postoji jedan mali nedostatak. Vrijeme punjenja. Uočili smo manju učinkovitost punjenja baterijskog kapaciteta dok je smartphone položen na jastuk u odnosu na proces punjenja korištenjem same pločice. Skoro da treba više od 10 % više vremena da se baterija u potpunosti napuni.

 

Završne riječi: Nokia Fatboy DT-901  beskontaktni set  za punjenje  svidio nam se  posebno  što  možemo imati  jastučić za punjenje i pločicu te tako se može  prilagoditi prostoru ili  osobnom ukusu  gdje će se  ili kako koristiti.   Možete biti priključen na zidnu utičnicu čak i kad ne punimo smartphone.  Svidjelo nam se  što uz Nokia Fatboy DT-901 jastučić ne moramo razmišljati  gdje nam je standardni punjač,  uključivati ga u smartphone ili tražiti  po stanu, torbama  gdje smo ostavili uređaj.  Na ovaj način stječe se navika da ostavljamo smartphone  uvijek na jednom mjestu.  Izlaskom iz ureda ili kuće treba  samo pokupiti Nokiju s jastučića i (skoro) možemo biti sigurni da nas potom  za  nekoliko minuta  baterija neće ostaviti na cjedilu.

Nedostatak:
– vanjski indikator napajanja da znamo je li punjač na mjestu i spreman za punjenje.

–  prekidač za uključivanje i isključivanje punjača jer ipak troši malo struje u stanju čekanja

vrijeme punjenja

Hvalimo: 
– Object Detection – tehnologija koja omogućava da se punjač ne aktivira ako slučajno padnu spajalice, ključevi ili bilo koji predmet koji nije posebno dizajniran da se induktivno puni

– Budući da se tehnologija temelji na Q standardu  ovi jastučići trebali bi raditi i na android temeljenim uređajima 

 

Foto/video www.racunalo.com by N  (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.