TEST: LG Optimus Vu – phablet neobičnog dizajna ali sjajan poslovni i osobni digitalni pomoćnik

Fotografija članka: TEST: LG Optimus Vu – phablet neobičnog dizajna ali sjajan poslovni i osobni digitalni pomoćnik

Zahvaljujući LG Electronics Hrvatska, imali smo priliku testirati zanimljiv hibrid između smartphonea i tableta, LG Optimus Vu ( LG –P895) phablet vrlo neobične ergonomije za današnje trendove.  

Oglas

Kroz ovu recenziju saznati će te može li ovaj uređaj  probiti se brzo kroz širok phablet segment, koliko je njegov hardver moćan, kakve su mu multimedijske mogućnosti, u kojem području se pokazao najbolji, ali i njegove nedostatke.

Specifikacija

 

Optimus Vu ima    (isti kao HOX, Nexus 7), radnog takta 1.5 GHz s 4  (+1 low energy 500 MHz ) procesorske jezgre ARM Cortex -A9 MP mikroarhitekture,  NVIDIA GPU s 12 jezgri , -a i, od čega je 26 GB dostupno za korisnike. LG Optimus Vu nema mogućnost proširivanja korisničke memorije putem mikroSD kartica. Aplikacije, filmovi, igre, multitasking, sve radi izvrsno. Pomicanje kroz izbornike ili mrežne stranice jednostavno leti. Nema loše orijentacije ili čekanja na otvaranje aplikacija, pinch-to-zoom odvija se glatko, a promjenom veličine slike i teksta ne gubi se ništa u detaljima.

Postoji mnogo mogućnosti povezivanja: Wi-Fi b / g / n , Wi-Fi Hotspot i Wi-Fi Direct (tehnologija koja podržava dijeljenje datoteka do osam uređaja), Bluetooth 3.0 s A2DP, NFC (aplikacija LG Oznaka +), DLNA, MRT, GPS s A-GPS vezom, digitalni kompas, , žiroskop, i FM radio s RDS-om. Podržane su sve 2G i 3G mreže. Kvaliteta zvuka je prilično dobra i na zvučnicima ili korištenjem kvalitetnih slušalica.  Dolby Mobile podrška nije loša ali  prilagodbom EQ  postavki doviva se snažan zvuk izvrsne kvalitete.

LG Optimus Vu  dolazi s Li-Ion baterijom kapaciteta  2080 mAh i  4025 mV.   Ovisno o intenzitetu korištenja uređaja ovaj kapacitet je dostatan za  oko 9 -12 sati.  Detektirali smo da najveći potrošač energije je ipak zaslon.  Ukupno gledajući, autonomija baterije nije ništa lošija ili bolja nego kod drugih sličnih uređaja.

Puna specifikacija dostupna je na službenoj stranici

Dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalnost

Sa svojim pravokutnim  monolitinim  dizajnom, dimenzija 139.6 x 90.4 mm i debljinom od samo 8.5 mm nije premalen kao smartphone, niti prevelik kao tablet. Oko tijela je kromirani okvir sa zaobljenim uglovima na lijevoj i desnoj strani, upravo po uzoru na dizajn modela smartphonea.  Zbog svog sasvim drugačijeg  dizajna   svaki puta kada smo ga stavili na stol u kafiću ili koristili u javnosti, privlačio je znatiželjne poglede ljudi u okolini.  Prema našem ukusu s  jedne strane mogli bi reći da je ružan, ali s druge strane, isto toliko je simpatičan i brzo vam se počne sviđati :D  Dobro sjeda u ruci, ali korištenje jednom rukom i kretanje palcem po zaslonu je pravi pothvat. Imate li palac poput palca Grgura Ninskog u Splitu, onda nema problema. Inače, dobro se uklapa u džepove komotnih hlača.


Iznad zaslona je objektiv 1.3 MP kamere,   senzor blizine i LG logo.


Ispod zaslona su četiri kapacitivne tipke: Back, Home, Menu i pretraživanje. Tijekom upotrebe svijetle. Nema prednje fizičke tipke.  Optimus Vu koristi micro-SIM karticu, a ladica je sakrivena na lijevoj strani.

 

 

Na vrhu smo uočili nekoliko elemenata: 3.5 mm utor za slušalice na lijevom kutu, srednji mikrofon, i QuickMemo tipku za stylus uporabu ili mogućnost pisanja bilješki na bilo kojem zaslonu, višefunkcijski mikroUSB zatvoren kliznim poklopcem i tipku za uključivanje / isključivanje, i konačno slide-out integriranu antenu. Ona je namijenjena samo za prijem korejskog TV programa, znači za nas neupotrebljiva.

Stražnja strana je glatka i zaštićena premazom protiv ogrebotina, a prema gornjem bridu su 8 MP kamera i LED bljeskalica, u sredini je logo LG tvrtke i zvučnik na donjem dijelu.

 

 

Na lijvom boku  sjedi zaštićen mini utor za SIM karticu i dva utora iza kojih se krije još jedan zvučnik.

 

Desna strana ima dvije fizičke tipke za glasnoću.

Za razliku od većine smartphone, nema utor za otvaranje poklopca, već dva vijka na donjoj strani.

Ekran i prilaz
LG Optimus Vu ima kapacitivni dodirni ekran na 10 točaka, HD IPS matrice, duljine dijagonale 139.6 mm (5.0-inča), s omjerom 4:3, sasvim neobičnim za današnje uređaje sa sustavom Android čiji 5-inčni zasloni dolaze s omjerom 16:09, odličnim za video.

Njegova stvarna rezolucija je XGA od 1024 x 768 točaka na 16M-boja. Zahvaljujući navedenim svojstvima i činjenici da većina mrežnih stranica ili dokumenata je formatirana da stane na zaslonski prikaz s ovim omjerom, vrlo je učinkovit za čitanje knjiga, uredskih datoteka ili pregledavanje mrežnih stranica.

 

Ostali sadržaj, uključujući i neke aplikacije uglavnom ostaju u omjeru.

 

YouTube video se rijetko proteže u punom zaslonu i ostaju crne linije granica.

Ali, ako aplikacija ima problema s omjerom, tada je potrebno pritisnuti na tipku za početnu stranicu koja prilagođava izgled aplikacije.

Zaslonu ne nedostaje oštrine tijekom pregledavanja fotografija, kao niti izbornicima i ikonama. Živost boja je pristojna, vidljivost na suncu nije loša, iako bi možda mogla biti bolja. LG Optimus Vu ima 650 niti svjetline, ali to se odražava i na izlučivanju kapaciteta baterije.

 

 

Kamera

LG Optimus Vu ima 8 MP kameru s autofokusom i LED bljeskalicom, BSI senzorom (stražnje osvjetljenje). Moguće je snimiti fotografije maksimalne rezolucije 3264 × 2448 točaka.  Sa softverske strane podržan je 4 X digitalni zoom, stabilizacija slike, otkrivanje osmijeha i praćenje lica, tonovi mekoće kože, HDR način snimanja, kontinuirani način snimanja, Panorama, geo-označavanje itd. Postoji 6 scenskih programa, 4 različite ISO mogućnosti, 5 postavki za bijelu boju, (Auto, Žarulje, sunčano, fluorescentno i snijeg) i četiri filtra. HDR efekt fotografija tijekom eksponiranja cijelo vrijeme koristi puni spektar boja vidljivih ljudskom oku bez nametanja bilo kakve umjetne granice. Snimljene fotografije su dobro uravnotežene, finih boja, ali ne uvijek oštrih detalja. Noćne snimke malo gube na oštrini, ali boja ostaje vjerna. LG Optimus Vu također ima glasovne naredbe za automatsko izvršenje fokusa i fotografiranje. Potrebno je izgovoriti riječ “sir”, i smartphone će sam aktivirati okidač. Na bučnim mjestima baš i ne funkcionira :) Prednja kamera nudi kompenzaciju ekspozicije, efekte boja, balansa bijele boje, dva scenska naćina snimanja (dan/noć) i dvije rezolucije fotografija: 640 x 480 i 1280 x 960 točaka.Sada pogledajte nekoliko fotografija snimljenih s LG Optimus VU u različitim uvjetima i sami ocijenite njihovu kvalitetu:

 

Video opcija podržava snimanje video isječaka u HD 1080 modu na 30fps i 1920×1080 točaka rezolucije. Video je također moguće snimiti i u 176×144, 320×240, 640×480, 720×480, 1280×720, 1440×1080, opcijama.

 

 

Internet:
Za korištenje Interneta postoje dva preglednika. Standardni, Androidov preglednik temeljen na WebKitu koji podržava Flash opciju i Googleov Chrome. Androidov preglednik malo je personaliziran s LG sučeljem.

Bez obzira koji preglednik koristili, moguće je otvoriti odjednom više prozora, oba imaju HTML5 podršku itd. Učitavanje stranica ako imate dobru mrežnu vezu je odlično, renderiranje se vrši u trenu, a na zaslonu je moguće dobiti skoro puni prikaz kao na desktop mrežnih stranica kao na desktop računalima.

 

Android 4.0.4 i LG 3.0 UI

LG Optimus Vu dolazi pod Android 4.0.4 inačicom sustava. Trebao bi uskoro dobiti nadogradnju na inačivu 4.1, ali se šuška nešto i o 4.2. verziji. Dostupno je 7 početnih zaslona koje je moguće urediti prema našim navikama i ukusu.

 

Uključene su opcije za društvene mreže, Instant Messengera uz Gmail, Microsoft Exchange ActiveSync, Yahoo, Hotmail opcije za elektroničku poštu. Moguće je postaviti nekoliko korisničkih računa za elektroničku poštu. Podržan je Push E-Mod.

 

 

Što od aplikacija nudi LG uz LG UI 3.0 korisničko sučelje?
Za Optimus Vu je moguće konfigurirati NFC oznake (ured, automobil, spavanje) koje dolaze u pakiranju. To nam omogućuje aplikacija imena LG Tag +. unutar koje se nalaze oznake za dijeljenje s bilješkama, kontaktnim informacijama, zahtjevima za razgovore, URL adresama itd. Optimus Vu se samo dodirom prilagođava navedenim postavkama. Na primjer, ako se nalazimo u uredu, automatski će nam se Optimus Vu povezati na WiFi mrežu i isključiti zvučne obavijesti i uključiti samo vibracije za obavijesti.

SmartShare aplikacija dopušta prijenos medijskih datoteka na bilo kojem uređaju koji je spojen na mrežu te je kompatibilan s DLNA tehnologijom. Jedan od primjera je igranje igrice na TV-u.

Fileshare se koristi za prijenos velikih datoteka između LG kompatibilnih uređaja. Opciju smo opisali u recenziji LG Optimus L9 modela, ovdje. Sigurnosno kopiranje i oporavak: Ova aplikacija je podjednako važna za poslovne i privatne korisnike. Omogućuje napraviti rezervnu kopiju svih podataka u uređaju i zaštititi podatke lozinkom. U slučaju promjene uređaja, uklanjanja kvarova, ili krađe, vrlo korisna opcija.  LG Smart World ili LG- jeva trgovina aplikacijama je znatno skromnija ponudom nego Google Play, ali moguće je pronaći neke zgodne igre i pozadine. Polaris Office, urednik dokumenata dopušta uređivanje i pregled Word, Excel i PowerPoint i PDF datoteka. Polaris Office aplikacija se integrira Box.net , oblak uslugom. Možete koristiti i Document To Go, ako vam je praktičniji izbor, kao nama budući da imamo punu plaćenu verziju. Kada smo već kod uredskih mogućnosti, da spomenenmo tipkovnice koje su bilo da pišete u vodoravnom ili okomitom modu dovoljno komotne za pisanje.Tipkovnice su u potpunosti  identične kao kod LG .

Notebook aplikacija neposredno pomaže zadržati naše ideje, spremiti određene slike i stvoriti vizualni dnevnik. QuickMemo značajka dopušta umetanje slika, audio i video materijala izravno u bilješke. Zanimljivo je da tijekom poziva možete raditi svoje bilješke.

U stvari, ova aplikacija je dio svih ovogodišnjih Optimus modela, ali njena puna funkcionalnost dolazi do izražaja posebno na ovom modelu. Zašto? Razlog je Rubberdium Pen, olovka za pisanje koja dolazi s ovim modelom. Vrlo je jednostavna za korištenje, radi glatko, skoro poput normalne olovke, ali sam uređaj nema predviđeno mjesto za njeno nošenje kao što je to u slučaju Samsung Galaxy Note modela. To je jedan veliki nedostatak budući da digitalnu olovku lako možete zametnuti ili zaboraviti ponijeti sa sobom.

 

Zgodna aplikacija je Video čarobnjak, video editor u kojem možete dodati fotografije, zvuk u vaš video zapis ili primijeniti specijalne efekte.

 

 Završne riječi:
LG Optimus Vu phablet je svojim performansama sasvim gladak uređaj.  Korisničko sučelje nudi pozitivno iskustvo, iako možda njegov ekran omjera prikaza 4:3 nije baš za svačiji ukus.  Navedeni omjer   ima oko 20% veću površinu zaslona u odnosu na 16:9 omjer.  Ako je vaša primarna uporaba uređaja te vrste za čitanje, korištenje interneta, primate li hrpu e-pošte na dnevnoj bazi, aktivni ste na društvenim mrežama, uređujete li slike, pišete li,  ovaj phablet je upravo odličan izbor za vas. LG Optimus Vu možda nije fancy kao Samsung Galaxy Note 2, ali mogao bi steći popularnost i na našim prostorima posebice kod poslovnih korisnika. Njegova cijena na je oko  

LG Optimus Vu, za testiranje ustupio LG Electronics,  predstavništvo u RH.

Foto&video racunalo.com by  (S. Ledinek)

Foto galerija:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.