TEST: LG Optimus G – energičan i kvalitetan smartphone

Fotografija članka: TEST:  LG Optimus G – energičan i kvalitetan smartphone

Naše druženje s nekomercijalnim LG Optimus G modelom smartphonea počelo je  još krajem prošle godine. Nakon što nam je u redakciju nakon dugo vremena pristigao primjerak spreman za krajnje kupce odmah smo krenuli provjeriti funkcionalnosti koje su nam se učinile kao nedostaci.

Oglas

Pitate li se je li Optimus G dobar smartphone, u čemu je, i ako je, bolji od svoje konkurencije, isplati li se njegova kupnja, koje su mu prednosti i mane, odgovore na vaša pitanja imamo.

 

Dizajn, funkcionalni elementi, kvaliteta izrade

 

LG Optimus G za razliku od ostatka linije iako pravokutnog oblika nema oštre kutove. Oni su blago zaobljeni. Izgleda prilično tanak. Nije najtanji model debljinom 8.45 mm ali je konkurentan na tržištu. Tijelo je izgrađeno od karbonskih vlakana iznad kojih je Gorilla staklo druge generacije u dimenzijama 131.9 x 68.9 x 8.45 mm.  Bočne strane su od plastike. Ugodan je na dodir, osim na dijelu kromiranog obruča zbog pomalo oštrih rubova. Dobro, nisu opet toliko oštri da se možete porezati, ali i nakon duljeg perioda nisu nam sjeli na dodir. LG Optimus G je solidne mase od 145 g. Zadovoljni smo kvalitetom izrade. I nakon koji mjesec korištenja, naš prvi primjerak izgleda  kao prvog dana. OK, koristili smo cijelo vrijeme zaštitnu torbicu iz jednostavnog razloga što imamo naviku čuvati uređaje bez obzira radi li se o privatnim ili testnim primjercima. Tu nismo nemarni.

Poleđina je dodatno zanimljiva zbog posebnih dizajnerskih elemenata i materijala korištenih u izradi. Kristalna reflektirajuća tehnologija ovisno o polariziranosti svjetla na površini stvara igru svjetla i sjena otkrivajući uzorak u slojevima. Veliki je magnet za prste (još jedan razlog za korištenje zaštitne futrole). Područje oko objektiva stražnje kamere je lagano ispupčeno. Ne dopušta da uređaj leži potpuno na svojim leđima. To je plus zbog samog položaja zvučnika na poleđini jer se tako ne guši zvuk. Inače ovaj zvučnik je vrlo živahan da ne kažemo iznimno glasan. Za razliku od stražnje strane,  prednja strana izgleda kao da se radi o  samo još jednom  velikom  crnom  smartphoneu  koji ima najmanje 5″ zaslon. Rub ekrana je crn i čini lijepu homogenu površinu od vrha do dna.

Na gornjoj strani imamo zvučnik u obliku lepeze, dok ispod uočavamo logotip, prednju kameru 1.3 MP (720p) i obavijesni LED indikator pored objektiva (crveno svijetli tijekom punjenja/zeleno punjenje završeno).

 (dno)

 (lijevi bok)

Kapacitivne tipke na dnu ekrana su osjetljive na dodir gotovo nevidljive kad nisu aktivne. Imaju softversku opciju za regulaciju vremena njihova   bijelog pozadinskog osvjetljenja: 1.5/3/5/sekundi ili stalnu uključenost. Na desnoj strani uočili smo tipku za napajanje / aktivaciju zaslona/ zaključavanje. Ona također djeluje kao obavijesni LED za telefonski poziv. Oko tipke pojavljuje se jedan crveni sjaj.

Zaslon:
 

LG je oduvijek bio ponosan na svoje IPS ekrane. LG Optimus G ima ekran HD IPS Plus tehnologije . Ekran nije savršen ali jedna je od najjačih točaka modela. Zaslon ima duljinu dijagonale 4.7 inča (kao Nexus 4), 1280 × 768 piksela rezolucije, gustoće 320 piksela po inču i omjera 16:9. Ovim omjerom dobiva se širina, gubi visina i povećava ukupna vidljiva površina. Podržava 10 dodirnih točaka.

Odmaknemo li se malo od brojeva tehničkih specifikacija i pogledamo okom običnog korisnika, zaslon je odličan i širokih kutova gledanja. Slike su jasne, svijetle, reprodukcija crne je dobra dok bijela ima jedva primjetan plavkasti ton. “Plavetnilo” ne smeta, ali tu je. Kontrast je u redu, veći nego kod Lumije 920, i manji nego na Ukupno gledajući, specifikacije čine zaslon posebno poželjnim za gledanje videa.

Ono što nas je cijelo vrijeme osvajalo je  njegova  vidljivost na suncu i za vrijeme oblačnih dana. Zahvaljujući Zero Gap tehnologiji ima smanjenu refleksiju. U kombinaciji s maksimalnom svjetlinom na 404 niti se može koristiti na intenzivnom suncu bez većih poteškoća. Osim toga, glatkoća zaslona na dodir je stvarno dobra i užitak je koristiti ovaj smartphone zbog toga.

 

 

 

Tehničke specifikacije:
Svojim tehničkim specifikacijama LG Optimus G  je sličan modelu. Razlikovnost možete pogledati u našem starijem članku Optimus G ima 4-jezgreni procesor Qualcomm Snapdragon S4 pro oznake APQ8064 radnog takta na 1.5 GHz. Bio je prvi smartphone na svijetu koji koristi novu generacije SoC. U pratnji ima Adreno 320 GPU. Uz ovu konfiguraciju i dobru optimizaciju softvera radi iznimno glatko i nema latencije. Iskreno govoreći, zadaci poput navigacije kroz izbornike, pokretanje aplikacija i igranje grafički zahtjevnih igara se odvija s lakoćom.

 

ROM je 32 GB (25 GB cca korisnički dostupno), ne podržava proširenje korištenjem memorijske kartice. Mjerenjima, RAM resurs od 2GB je uglavnom varirao ovisno o pokrenutim procesima (+/- 600 MB). Proveli smo sintetička mjerila bez nekog velikog povjerenja u točnost testova zbog nejednakih uvjeta pod kojim se testovi provode od strane korisnika. Koristeći Antutu sustav za mjerenje i nakon provedenih pet mjerenja dobili smo uglavnom podjednaki broj bodova (6830 bodova) uz odstupanje +/- 1 %. Quadrant, sintetički test je također na pet pokretanja varirao brojem bodova od maksimalno 7510 do minimalno 5646 bodova. Browsermark, aplikacija za preglednik koja je prema nama dosljednija od SunSpider-a, uglavnom je vrtjela rezultate mjerenja visoko u gornjem rasponu dok se nije pojavio Samsung Galaxy S4.

Baterija
 

Optimus G ima kapaciteta baterije 2100 mAh. Testirali smo performanse na nekoliko različitih načina. Npr,spojili smo model na 4G mrežu, isključili štedni mod i uključili Eco način, zaslon postavili na 100 % svjetline, odabrali prvi film za gledanje, nakon toga drugi, pokrenuli i treći, i za 4 sata i 15 minuta kapacitet baterije dosega je kritičnu točku od 5 %. Uz 65 % svjetline zaslona, rad na 3G/4G mreži, 30 minuta korištenja interneta na WiFi mreži, 20 minuta razgovora, cca 30 minuta korištenja glazbenog svirača, tri sinkronizacije e-računa, ažuriranje Facebooka, skoro 20 sati možete biti mirni prije nego krenete razmišljati o punjenju. Štedni mod je moguće podesiti da se automatski aktivira kada kapacitet baterije padne ispod 10%, 20%, 30% ili 50% vremena. Tada se isključuje Wi-Fi, vibracije, obavijesna svjetla i smanjuje svjetlina zaslona.

Uz ovaj mod je na raspolaganju Eco način rada (Quad Core Control) za višu energetsku učinkovitost procesora što također štedi kapacitet baterije.  Značajka produljuje trajanje baterije optimizacijom korištenja procesora. Opciju je moguće uključiti preko Quick Settings-a u izborniku obavijesti.

LG Optimus G baterija uglavnom ima tendenciju da zadovolji dnevne potrebe i trebali bi biti zadovoljni autonomijom. Možemo reći da je nadogradnjom sustava na 4.1 inačicu zamjetno poboljšanje u autonomiji baterije. Minimum 15 % je produljene vrijeme između dva punjenja uz skoro isto korištenje uređaja.

 

Internet:
 

Moguće je koristiti dva preglednika: iz samog sustava i Chrome. Ne sviđa vam se niti jedan, naš prijedlog je da koristite Dolphin preglednik koji je prema našem mišljenju u ovom trenutku najbolji. Moguće je zumiranje “štipanjem”- korištenjem dva prsta. Stranice se brzo učitavaju, optimizacija prikaza je također brza. Stvarno nemamo nikakve zamjereke.

 

 

Android 4.1, LG UI 3.0

 

Što se tiče softvera, LG Optimus G sada pokreće, Jelly Bean Android iako je izvorno došao s 4.0.4 inačicom.
Iznad operativnog sustava je LG Optimus 3.0.sučelje. Optimus G podržava do 7 početnih zaslona. Za početne zaslone moguće je postaviti temu, urediti izgled zaključanog zaslona, prilagoditi veličinu fonta……

…..promijeniti boju mapa…..

Pametni zaslon otkriva pomoću senzora gledamo li, ili ne gledamo, u zaslon. Tada bez obzira na vremensku postavku isključivanja zaslona on ostaje aktivan. Na žalost u mraku ova opcija nije u funkciji.  Ono što smo uočili koristeći smartphone, a što drugi recenzenti nisu (vjerujemo da budući hoće ;)), je zamjena zadanih ikona nekom drugom, na vrlo jednostavan način. Taknite i koju sekundu držite bilo koju ikonu na početnom zaslonu. Otpustite, i na desnom vrhu ikone pojavit će se mali kist. Pritiskom na njega otvara se prozor u kome se nalaze setovi prilagođenih ikona. Pogledajte kako smo mi mijenjali ikone:

Uz standardni set Googleovih značajki i servisa,  uključene su i aplikacije za društvene mreže. MI smo koristili neke izvorne a za neke smo pronašli nama zgodnije na Google Play-u.

 

QSlide ili multi-window funkcija u smislu ideje je prilično slična Pop-Up Play-u iz Samsung TouchWiz UI. To znači da možemo imati paralelno na zaslonu prikazane dvije aplikacije, prebacivati se između njih pomoću klizne virtualne tipke. Aplikacije imaju s korisničke strane podesivu transparentnost. Nažalost, značajka ima ograničenja jer radi samo s aplikacijama pohranjenim u samom uređaju. Aplikacije iz interne memorije  ne podržava.

QuickMemo je vrlo praktična aplikacija koja podržava rukopis. Rekli bi piskaranje. Ne zahtjeva stilus već možemo pisati po zaslonu prstima. Ovdje trebamo naglasiti da Samsung Advanced bilješka nije isto. QuickMemo ima jasan editor. Podržava 16 boja, gumicu za brisanje dok je bilješke moguće spremiti kao fotografije ili jednostavno poslati putem e-maila, SMS-a, Picasa, Twitter i tako dalje. Aspect Ratio Correction: Omjer ispravaka je funkcionalnost koja omogućava da aplikacije budu optimizirane za prikaz na zaslonu bez crnih granice duž lijeve i desne strane. Kalendar ima hrpu polja za upis svih dnevnih obveza. Jedna mana mu je da su polja dosta gusta tako bez zumiranja će pregled obveza biti dosta nečitljiv. Želite li snimati pozive, nema problema. Postoji i namjenska aplikacija za to. Tu je i “tihi rad” ili mod za “ne smetaj”. Moguće je postaviti za nekoliko perioda u danu/noći. Dual Screen nudi mogućnost bežičnog prijenosa sadržaja npr. na TV ali i zrcaljenje između smartphonea i TV-a, uz prikaz različitih sadržaja na svakom zaslonu. Na primjer, slajd iz prezentacije može biti prikazan na TV-u, dok Optimus G pokazuje prateće bilješke. LG Tag + odmah primjenjuje unaprijed određene postavke na Optimus G pomoću NFC oznaka. Ova aplikacija vodi kroz konfiguraciju tako da nema problema oko toga. NFC oznake ne dolaze u paketu.

LG Optimus G i multimedija

 

Audio i video značajke
 

Optimus G video sučelje nema video search, minijaturni popis filmova, kontrolu brzine kao što smo navikli u prethodnim modelima. Ostala je samo zoom funkcija i dodan je QSlide multitasking prozor.

Tako možemo dok uživamo u video sadržaju primiti ili poslati e-poštu i naša e-komunikacija i dalje je ažurna. Korištenjem slušalica prilikom reprodukcije videa moguće je uključiti Dolby Digital zvuk. Super, gledate li glazbene spotove. Da, slušalice koje dolaze u paketu nisu nimalo loše. Palac gore.


Sučelje glazbenog playera nije se promijenilo u odnosu na druge modele L- serije. Slušate li neku glazbu moguće je pogledati spot na YouTube kanalu ili koristiti karaoke.

 

Kamera: foto i video funkcionalnost
Optimus G ima leću kamere 13 MP, otvor blende f/2.4, BSI back-osvijetljeni senzor. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija je 4208×3120 točaka. Prednji objektiv od 13 MP daje najvišu rezoluciju 1280x 960 točaka za snimljene fotografije i 720p video. Softverski dio pun je raznih mogućnosti pomoću kojih možete dobiti lijepe fotografije. Tu je automatsko praćenje lica, AF izoštravanja, ISO (100-400). Zvuk okidača kamere moguće je isključiti ili koristiti. Ono što bi vam se moglo svidjeti je hvatanje prvih nekoliko sekundi scene prije samog pritiska na okidač. Kontinuirano snimanje je nešto skromnije u odnosu na konkurenciju jer podržava samo do 5 fotografija. Dodirom na određeno mjesto na zaslonu aktivira se fokus upravo na tom mjestu. HDR panoramski mod je dijelom u skladu s očekivanjima. Snimanje panoramskih fotografija prilično je jednostavan postupak ali kvaliteta je osrednja. Shutter mod je poznat kao glasovna aktivacija okidanja zatvarača korištenjem pet čarobnih riječi poput Cheese, Smile, Whisky, kimchi i LG. Malo smo eksperimentirali, pri tome se zabavljali jer doista je potrebno izgovoriti riječi pod određenom intonacijom da stvar funkcionira. Kameru bi ocijenili ocjenom vrlo dobar. Proizvod je tvrtke Sony. Snimate li u uvjetima dobrog osvjetljenja fotografije su dobre ekspozicije, niti pretamne niti presvijetle, a snimate u uvjetima slabog osvjetljenja, kao što su ulice noću, prilično su loše slike. Iako otvor objektiva je f/2.4 ali snimke u mraku nisu kao što smo očekivali za jedan high-end proizvod.

Video snima datoteke veličina 1080p i 720p. Mogućnost snimanja videa u Optimus G je dobra.  30fps frame rate daje  glatke snimke ali ne možemo se požaliti previše  niti na kontinuirano fokusiranje iako problemi postoje.  Koliko dobro sve izgleda (ili ne) , pogledajte sami:

 

—————————————————————————————————————————————————————–

Završne riječi: Zaključak: Optimus G je snažan smartphne, kvalitete izrade bez zamjerki. Ima sve mogućnosti koje su potrebne bilo da ste poslovni korisnik ili ste orijentirani više na multimedijske značajke. 4.7 inčni IPS Plus zaslon je stvarno odličan. Rad cijelog ustava je stabilan, moguće je rukom pisati bilješke što  nam se  posebno sviđa. Ali niti autonomija baterije nije loša. Možda će te poput nas brz postati fan QSlide funkcionalnosti jer nismo mislili prije nego smo počeli koristiti Optimus LG G, koliko može biti korisna u praksi. Kvaliteta poziva je zadovoljavajuća, odnosno kao standardni telefonski uređaj radi savršeno. Isprobali smo ga na T-com, VIP i TELE 2 mrežama. Prednost Optimus G modela je niža cijena u odnosu na , ili  LG Optimus G  je dotupan u , gdje ga možete dobiti po cijeni od 4.595 HRK  bez ugovorne obveze ili  za 795 + 135 kuna mjesečno na 24 mjeseca uz ugovornu obvezu u tarifi 150. 

Foto & video by www.racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.