TEST: LG Optimus L 9 – komunikacijski uređaj za urbane korisnike kojima nije bitan broj procesorskih jezgri

Fotografija članka: TEST: LG Optimus L 9 –  komunikacijski uređaj za urbane korisnike kojima nije bitan broj procesorskih jezgri

U 2012. godini testirali smo tri LG Optimus android smartphonea dizajnerske L – linije. To su Optimus , i Optimus L9 je predzadnji ovogodišnji model L-Style linije koji je pristigao u našu redakciju za testiranje od strane LG Electronicsa. 

Oglas

Pitate li se koji je zadnji model? Odgovoriti ćemo vam na pitanje. To je izuzetno interesantan model pableta imena Vu . Njegova , a sada krenimo u svijet Optimus L9 pametnog telefona.

Performanse
LG Optimus L9 ima TI OMAP 4430 dual-core procesor ARM Cortex-A9 arhitekture s tri kanalnom memorijom (DDR3) koja nadilazi  ograničenja pojedinih memorijskih modula kombiniranjem propusnosti kanala, plus PowerVR SGX540 GPU s 1 GB RAM-a.

ROM je 2.33 GB, od čega je 2.1 namijenjeno za korisničke podatke. Preko microSD utora moguće je proširiti korisnički memorijski kapacitet do 32 GB. Ako vam to nije dostatno, postoji i 50 GB besplatnog prostora putem Dropbox oblak usluge za neograničeno vrijeme.

Navedene specifikacije u kompletu rade dobar posao za održavanje glatkog protoka sučelja, procesor ne pokazuje pretjeranu potražnju za električnom energijom. Uočili smo male lagove na nekim igrama ali većina igara na Google Playu je optimiziran za ove komponente, poput Temple Run igre.

LG Optimus L9, dolazi uz standardni komunikacijski set što uključuje WiFi 802.11 a /b / g / n, Dual Band Wi-Fi Direct, Bluetooth 3.0 , USB 2.0, NFC, DLNA (za bežično spajanje na kompatibilne TV) i GSM / GPRS / EDGE i UMTS / HSPA mreže. Većinu vremena tijekom testiranja koristili smo uređaj na HSPA ili HSPA + mrežama. Nikakvih problema sa signalom nismo imali počevši od trgovačkih centara, liftova, do kućne bežične mreže.

Ostatak specifikacija uključuje žiroskop, , digitalni kompas, aGPS i  stereo FM radio. Optimus L9 ima vrlo glasan zvuk za razgovore. Također, spikerfon je dovoljno glasan. Stražnji zvučnik dobre glasnoće iako ne baš velike finoće. Zvukovi zvona i ostala upozorenja u bučnom okruženju imaju dovoljnu čujnost. Bluetooth radi dobro. Odmah se uparuje s hrpom različitih uređaja. Jedina zamjerka su loši tonovi koristite li BT slušalice za slušanje glazbe.

Baterija: Više smo nego zadovoljni s trajanjem baterije kapaciteta od 2150mAh. Skoro 24 sata na jednom punjenju, uz sinkronizirana dva e-računa, Twitter, Facebook, snimanje fotografija, razgovore, Skype pozive, WhatsApp itd Još jedna prednost ove baterije je tehnologija SIO + za brzo punjenje. Potpuno je napunjena za oko sva sata.

Dizajn
LG Optimus L9 je jednostavnog dizajna koji se oslanja na plastiku/staklo poput većine Android uređaja. Samo je 9.1 mm debljine i ima karakterističnu kromiranu traku duž svojih strana. Prilično je lagan s masom od 125 g. Vizualno ne izgleda nimalo neprivlačno. Možda će se njegov pravokutni oblik učiniti nekome malo neugodnim za držanje u ruci, ali to je vrlo individualan osjećaj. Mi tih problema nismo imali :))

 

Iako materijali izrade nisu najviše kvalitete, nema nigdje nikakvih pucketanja, škripanja i labavosti za bilo koji dio. Cijeli uređaj djeluje čvrsto, usko i kompaktno sa svojih 31.9 mm širine i 68. 2 mm visine. Ulazi u džepove bez prigovora.


Stražnji poklopac ima teksturiranu površinu koja ostavlja dojam da je gumirana, ali nije. Poklopac je uklonjiv tako da se može brzo promijeniti baterija ili umetnuti SIM i microSD kartice. Na stražnjoj strani smo uočili 5 MP leću kamere s LED bljeskalicom kvadratnog oblika i nešto niže, LG logo.

 

Prema donjem bridu je zvučnik s dvije horizontalne trake koje prikrivaju rešetku ali se zvuk prigušuje dok je smartphone okrenut površinom na leđa.


Na prednjoj strani uređaja, ispod zaslona, postoji središnja početna tipka kao i u drugim L-Style modelima, dvije tipke osjetljive na dodir,……

….dok su prema gornjem bridu pozicionirani VGA kamera 0.3 MP razlučivosti 640×480 točaka s digitalnim zoomom, senzor blizine i rešetka zvučnika – dizajnom preuzeta iz modela. Nema i LED statusa, što je definitivno mana. Pritiskom na home tipku dobivamo popis aplikacija kojima smo pristupili nedavno, ili pristup Task Manageru, ili do funkcionalnosti za jednostavno zaustavljanje svih pozadinskih aplikacija.

Na vrhu imamo 3.5 mm utor za slušalice i drugi mikrofon za suzbijanje buke okoliša sustava.

Donja strana sadrži micro USB (MTP / PTP) utor i glavni mikrofon.

Na lijevom boku Optimus L9 ima tipku kontrolu glasnoće, a na desnom tipku za aktivaciju/ zaključavanje. Tipke su sve u istoj razini sa stranama kućišta, što može izazvati malu gnjavažu za njihovo pronalaženje dok se ne naviknete.

Zaslon

4,7 -inčni zaslon IPS matrice, prilično osjetljiv na dodir prema mjerenjima je svijetao 367 luksa. Na primjer, postiže maksimalno 249 luksa. Prema nama, čak je previše svijetao. Kutovi gledanja su prilično široki i boje su OK. Tekst na Optimus L9 je svjež i jasan. Za zaslon nećete morati brinuti o ogrebotinama jer je napravljen od Gorilla 2, stakla. Njegova QHD rezolucija iznosi 540 x 960 točaka, s gustoćom od 240 ppi na 16M boja. QHD rezolucija je u stvari jedna frakcija, vezana uz ukupno HD rješenje (1920 × 1080). Pojedinačne točke( pikseli) mogu biti vidljivi tek kada se zagleda u zaslon s male udaljenosti ali na normalnoj udaljenosti čitanja oko 18 cm ne možete ih vidjeti.

 

Android 4.0.4 i Optimus 3.0 UI
LG Optimus L9 pokreće Android 4.0.4. s Optimus 3.0 korisničkim sučeljem koje nudi hrpu prilagodbi za korisnike od promijene četiri teme, ikona, animacija do odabira widgeta na zaključanom zaslonu.
Zaključani zaslon pokazuje datum i vrijeme (izbor od nekoliko satova: analogni – digitalni mali – digitalni veliki i kalendar).) ili meteorološke podatke, a može se otključati u bilo kojem smjeru. Na dnu su četiri prilagodljive aplikacije dajući brz pristup najviše korištenim aplikacijama prema izboru korisnika.

 

 

 

 

L9 podržava do sedam početnih zaslona na koje možemo dodati do šest ikona ili mapa, opet za brzi pristup najčešće korištenim programima.

 

Glavni izbornik je standardna mreža aplikacija koje se može prilagoditi. Zanimljiva ideja je izbor veličine ikona. One mogu biti malene (gušće) da ih više stane na prikazu zaslona ili velike ako imate problema s vidom.

Povlačenjem prsta prema dolje na traci stanja dobiva se brzi pristup opcijama poput Bluetooth, Wi-Fi, ili zaključavanju rotacije zaslona. Tu je i popis aplikacija, sustav upozorenja i obavijesti i QuickMemo.

 

Ova aplikacija brzog podsjetnika je vrlo zanimljiva. Njome možemo na bilo kojem zaslonu pokrenuti opciju bilješki i koristiti prst za pisati bilješke, naglašavati najvažnije dijelove, a zatim podijeliti ili spremiti bilješke kao sliku. Ako niste u žurbi možete koristiti normalne bilješke.


Funkcionalnost telefona i aplikacija za kontakte ponašaju se baš kao na svakom drugom Android 4.0 uređaju. Na početni zaslon moguće je dodati widgete za izravne kontakte ili do 9 najvažnijih. Što se tiče poruka, kao i SMS i MMS, sučelja su jednostavna za korištenje kao i e-mail klijent.

 

Uz standardne Android aplikacije ili Googleove aplikacije (G plus, Google Search, Maps, Gmail,YouTube, Google Talk,  Voice memo/dial/commands), Optimus L9 dolazi s nekoliko dodatnih aplikacija.

FileShare je alat koji omogućuje dijeliti multimedijske datoteke i dokumente s drugim uređajima putem izravne LG Wi-Fi veze.

Povezali smo Optimus L9 na Optimus Vu i poslali smo dvije slikovne datoteke. Za ovu akciju bilo je potrebno nekoliko sekundi. Nadalje, među unaprijed instaliranim aplikacijama od strane LG-a dolaze aplikacija za upravljanje NFC Tag Plus, Polaris Office, LG Smart World (trgovina aplikacijama) i Brzi prevoditelj. Manji nedostatak je da za korištenje aplikacije je potreban pristup Internetu, što u inozemstvu može biti skupo ako ne možete koristiti WiFi vezu, ali možete preuzeti u uređaj jedan rječnik potpuno besplatno, dok drugi morate platiti.

Funkcija Brzog prevoditelja ili instant prijevod teksta skenira ili fotografira ne samo da prevodi jednu riječ već i cijele fraze i rečenice na 64 jezika. Pri tome se koristi tehnologija optičkog prepoznavanja znakova (OCR), skeniranjem s kamerom i koristi elektronički rječnik. Društveno + (malo nezgodan prijevod) prikuplja poruke od Facebooka ili Twittera na jednom mjestu što je jednostavan način za vidjeti najnovija ažuriranja. Želite li koristiti zasebne Facebook i Twitter klijentske aplikacije potrebno ih je preuzeti s Google Play trgovine.

Zgodna nam se učinila aplikacija – Organizator aplikacija koja omogućava da odaberemo koje programe želimo imati instalirane u uređaju, a koje ne želimo. Ovdje je moguće izbrisati i aplikacije koje dolaze od strane LG-ja.

Tipkovnica
Postoje četiri različite opcije tipkovnica. Standardna QWERTY, nakon čega slijedi telefonska tipkovnica, Podijeljena tipkovnica – pisanje prstom od slova do slova i sposobnost da se smanji  tipkovnica na jednom od rubova zaslona, i tradicionalna QWERTY tipkovnica koja podržava povlačenje prsta za unos znakova.

 

Sve tipkovnice rade savršeno, brzo se i precizno unose slova, brojevi ili interpunkcije. Moj stil,  funkcija tipkovnice prilagođava formiranje tipkovnice za pisanje jednom rukom,   prema tome je li korisnik piše s  desnom ili lijevom rukom ili s dvije ruke. Sve tipke osim rukopisa pružaju snažne haptičke povratne informacije, što upotpunjuje prirodniji doživljaj pisanja.

 

2>

Internet
LG Optimus L9 ima i standardni Android preglednik instaliran i Chrome, Bilo koji da odaberete, vrlo brzo renderiraju stranice, malo pate oko zumiranja, ali tekst savršeno pokazuju unutar polja web stranice.

 

 

Multimedija
 

 

Video player je pristojno odradio testne datoteke, uključujući DivX i one u visokoj razlučivosti. Podržava reprodukciju DivX/Xvid/MP4/H.264/H.263/WMV  formata.


Postoje dva audio svirača: klasični Android, ekvilajzer, i jedan LG-jev. Pružaju standardne funkcionalnosti i podržani su sljedeći audio formati:   MP3/WAV/WMA/eAAC+ player Primjena Galerija je poznat po prethodnim proizvodima i nudi iste značajke.

Kamera

5 MP kamera s autofokusom, snima pristojne fotografije razlučivosti 2592×1944 točaka kojima možda nedostaje malo oštrine, ali u svojoj klasi, to nije ništa neobično ili strašno. Svjetlosti i boje su dobro precizne i LED bljeskalica solidno odrađuje svoj posao. Optimus L9 ima vrlo brz zatvarač. Jedna simpatična, ali više zabavna opcija dolazi pod imenom “glas zatvarača”. Svaki puta kada kažete  Cheers ili “Smile” ili “Whisky” , dolazi do uzimanja slike.  Riječi su pohranjene u memoriji, a na žalost ne mogu se mijenjati. Tu je i panoramska opcija, balans bijele boje, detekcija lica, odabir scena (Normalno, Portret, Pejzaž, Zalazak sunca), odabir ISO vrijednosti (Automatski, 400, 200, 100 ), geo-označavanje, self-timer, i multi-shot (samo za VGA) . Pogledajte nekoliko uzoraka fotografija snimljenih pod različitim svjetlosnim uvijetima:

 

Osim toga, ima mogućnost  snimati HD video na 1920×1080 točaka, na 30 fps uz autofokus zumiranje tijekom snimanja.

 

Završne riječi
LG Optimus L9 nije najbolji smartphone na tržištu, ali je kvalitetan uređaj srednje klase s velikim zaslonom i nudi pristojnu ravnotežu između cijene od  oko 300 eura i značajki. Usmjeren je na one kojima nije potreban uređaj za igranje već jedan solidan komunikacijski alat koji će ujedno zadovoljiti u hodu i dnevne aktivnosti društvenog umrežavanja. LG još nije navijestio da li će uređaj biti ažurirana u budućnosti  na Jelly Bean, ali kako sada stvari stoje, LG se polako budi sa svojim nadogradnjama sustava i vjerujemo da će nadogradnja doći.

Korisni savijeti:

* Uređaj morate registrirati kako biste reproducirali zaštićene DivX videozapise. Registracijski kod upisan je u uređaj.
* Tijekom korištenja internetskog preglednikam držite tipku + koja se pojavljuje u donjoj traci i nagnite gore ili dolje uređaj za zumiranje
* Za korištenje tipkovnice za jednu ruku, kucnite tipkovnicu ili pritisnite strelicu za podešavanje položaja LG tipkovnice na lijevo ili desno
* Kliznete li tipkovnicu prema dolje, vrlo lako ju možete sakriti za bolji pregled na zaslonu, ali morate imati uključenu opciju “Sakrij tipkovnicu”

 

LG Optimus L9, za testiranje ustupila službena PR agencija.  Foto&video racunalo.com by (S. Ledinek)

Foto galerija:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.