TEST: iPhone 5, nije savršenstvo bez mana ali je poput broja koji nosi – za pet

Fotografija članka: TEST: iPhone 5, nije savršenstvo bez mana ali je poput broja koji nosi – za pet

Apple iPhone pete generacije, iako kritiziran za nedostatak radikalnih inovacija, nije umanjio interes potrošača. Danas svatko ima svoje mišljenje o njemu.

Oglas

iPhone 5 je stigao na našu adresu da bi postao stalni redakcijski gadget. Testirali smo ga tako da smo ispitali tehnološke inovacije, vidjeli kako rade u praksi, ali i provukli jednu usporedbu s prethodnikom, modelom iPhone 4S koji smo koristili oko 10 mjeseci. Sada možemo potvrditi ili negirati sve dosadašnje priče na temelju osobnog iskustva. Više vas nećemo držati u neizvjesnosti.Krećemo:

Sada možete nastaviti čitati recenziju  u nastavku :)

 

Performanse

 

iPHONE 5 je LTE (4G) kompatibilan, podržava 850/ 1800 / 2100 MHz bend frekvencije. Nažalost ni LTE podrška za iPhone 5 u Hrvatskoj je za sada beskorisna. Inače, LTE čip unutar iPhonea 5 integrira glasovne i podatkovne funkcije na jednom čipu, čime se štedi prostor.

Druga stvar koja nije podržana, NFC je tehnologija. Apple je donio odluku da neće implementirati NFC modul jer je beskorisno igračka, dok postoji PassBook funkcionalnost. To je loše opravdanje jer pohranu ulaznica ne može zamijeniti tehnologija koja utire put za  mobilno plaćanje. Po nama, nedostatak NFC modula nije ozbiljan nedostatak, barem za korisnike na našem prostoru. Mogućnosti primjene NFC tehnologije za beskontaktno plaćanje u Hrvatskoj su tek u pripremi. No, kada će one postati dostupne, druga je priča. Trebali bi pitati bankare.

 

iPHONE 5 ima dvojezgreni A6 procesor , temeljen na ARM arhitekturi (ARMv7) ali Samsungov je proizvod. Ova vrsta procesora je tradicionalno prilično učinkovita. Apple se nije potrudio objaviti opsežnu dokumentaciju o procesoru. Znamo da čip je napravljen pomoću 32-nm procesne tehnologije i ima takt 1.2 GHz. Prema Appleu, dva puta je brži u odnosu na procesor u iPhoneu 4S. Prema mjerilima izvršenim od strane raznih mrežnih stranica i blogera, to je, i nije istina. Svaki izvor objavljuje različite rezultate. Ništa neobično budući da mjerenja nisu provedena pod istim uvjetima. Mi bi jednostavno rekli, koristeći stari i novi model, A6 je bolje projektirana čip. Brži je i učinkovitiji  nego stariji čipovi A4 i A5 arhitekture. To je posebno vidljivo u performansama za obradu slika, pa čak i potrošnji energije.  Znamo da nekim korisnicima je važna brzina pokretanja uređaja, pa za njih informacija: u odnosu na 4S,  razlika je uočljiva.  Pokretanje iz hladnog pogona traje nekoliko sekundi manje. GPU u iPhone 5 je PowerVR SGX543MP3, isti koji se koriste u iPhone 4S i novom iPadu, ali s tri jezgre, umjesto 2 ili 4. Radi na 266MHz. Budući da nema mogućnost proširivanja korisničke memorije putem SD kartice, Apple je plasirao na tržište modele  s  kapacitetom memorije  od16 i 32 GB za pohranu podataka. Naš model ima 32 GB.

 

Ukupno gledajući, procesor, dvostruka količina RAMa (1GB),  vrhunska optimizacija čine iPhone 5 odličnim mobilnim uređajem. Aplikacije se instaliraju u trenu. Samo što se pojavi obavijest, aplikacija je već u potpunosti operativna. Sve teče glatko, bilo da se radi o navigaciji kroz sučelje ili pomicanju kroz mrežne stranice. Ipak, najviše se razlika može primijetiti tijekom igranja igara koje stvarno koriste A6 čip. Dodatno, ali nimalo ne interesantno, a prema našim usporednim testovima, iPhone 5 učitava mrežne stranice u većini slučajeva brže od Galaxy S III, dok samo za vrlo teške mrežne stranice Galaxy S III je spreman prije. Ostale specifikacije uključuju 802.11a/b/g/n Wi-Fi (802.11n 2.4 i 5 GHz) modul koji rad na 5 GHz. Teoretski, podiže maksimalnu brzinu prijenosa podataka jer djeluje na više “čistom” rasponu koji nije začepljen od strane mreža. Nisu izostavljeni niti BT 4.0 i senzorske tehnologije: GPS, digitalni kompas, , , , i . Značajka auto-svjetline radi dobro pri prelasku iz zatvorenog prostora na otvoreni.

Kvaliteta poziva: Zvuk je jasan i kvalitetan zahvaljujući trima mikrofonima, signal je stabilan kroz telefonske i FaceTime pozive. Ometali smo antene rukama ali nije imalo nikakvog negativnog učinka. Dual zvučnik u donjem dijelu je znatno glasniji, manje zvuči šuplje i nema izobličenja pri visokoj glasnoći u odnosu na iPhone 4S. iPHONE 5 također podržava tehnologiju. Napravili smo poziv između dva iPhonea 5, putem VIPove mreže, i možemo zaključiti da se osjeti prisutnost tehnologije posebice u vrlo bučnom okruženju.

Baterija je gotovo isti kao i baterija u 4S: 5.45 Wh (1440 mAh) vs. 5.3 Wh (1432 mAh). Na pripravnosti (standyu) uz omogućeni WiFi i 3G, troši otprilike isto kao i ostali top modeli smartphonea. S teškim korištenjem, iPhone 5 izdrži skoro cijeli dan (16 sati). Mi proveli nekoliko empirijskih mjerenja koristeći paralelno iPhone 4S i iPHONE 5, znači pod istim uvjetima, i detektirali smo da baterija u novom modelu je poboljšana, ali maksimalno do 10 %. Vjerujemo da poboljšanje je rezultat A6 procesora. Uz neku prosječnu potrošnju dostatan je za dan i pol. U praksi trajanje baterije ovisi vrsti mreže koju koristite, instaliranim aplikacijama itd. Dodatno, iPhone se sada isključuje za oko 20 minuta nakon što kapacitete baterije padne na 1% (do sada na 2%).

Dizajn, kvaliteta, funkcionalni elementi

iPhone 5 ima i dalje jedinstveni vanjski dizajn tri uzastopne generacije mobilnih telefona koji odlikuje pravilo, manje je više. Tu Apple ostaje dosljedan. Ako ste korisnik koji želi da cijeli svijet zna da imate iPhone, nova kreacija će i dalje to identificirati. Njegove dimenzije su: 12.38 x 5.86 x 0.76 cm. iPhone 5 ima sada duguljast oblik,  mekše  kutove zbog rezova okvira od posebne legure aluminija koja na suncu sjaji. Aluminijska mat obrada ostatka tijela i staklene trake na vrhu i dnu, iako u istoj boji, stvaraju dvo – tonski stil. Spoj između staklenih površina i okvira je praktički nevidljiv, barem na crnom modelu. Sve skupa vizualno ostavlja snažan dojam čvrstoće. U eri velikih dodirnih zaslona, iPhone 5 je napokon nadogradio zaslon na 4.0“. Iako veličina zaslona je povećana, veliki dio korisnika ne bi smio imati problema u korištenju uređaja jednom rukom. Možda je malo problem dohvaćanje tipke za aktivaciju.

 

Na vrhu pozicionirana je tipka za zaključavanje/otključavanje, malo duža od prethodnih modela.

Većina tipki po uzoru na iPhone 4/4S je na lijevom rubu. Oblikovane su kružno i odvojene oko 10 mm međusobno. Tu se upravo vidi koliko su dizajneri razmišljali o detaljima. Tipka glasnoće se ujedno može koristiti kao tipka zatvarača fotoaparata. Povratne informacije su savršene. Tu je i mali flip prekidač za uključivanje i isključivanje zvona.

 

SIM ladica, na desnoj strani je mnogo manja i dizajnirana za novi format – nanoSIM karticu. Kartica baš ne ulazi glatko, treba malo sile. 3.5mm utičnica za EarPods slušalice sada svoje mjesto pronalazi na dnu. S korisničke strane to je puno operativniji položaj kada se koriste slušalice, iako je potrebno staviti telefon naopako u džep.

Ali ima prednost. Omogućuje povlačenje smartphonea iz džepa sa zaslonom okrenutim u pravom smjeru. Apple je klasični 30-pinski konektor zamijenio tzv. lightning utičnicom. Iste je veličine kao microUSB, ali nije kompatibilna s microUSB priključkom. Novi 8-pinski priključak prema našim testovima u odnosu na 30-pinski ima veću brzinu prijenosa podataka oko 25 %. Dodatno na plus strani je njegova reverzibilnost, mogućnost stavljanja u utičnicu na bilo koji način želite. Na negativnoj strani je što mnogi dodaci za starije modele tako neće raditi, poput priključaka u automobilu bez kupnje adaptera. Tu ćete imati neke .  Pronašli smo jedan interesantan podatak da novi kabeli imaju autentifikacijski čip, koji bi trebao spriječiti povezivanje jeftinog no- name pribora.Također napominjemo da USB priključak nosi stariju oznaku 2.0, ne USB 3.0, tako da neki korisnici mogu biti razočarani brzinama prijenosa podataka. Mi smo se malo poigrali prijenosom datoteka s računala na iPhone 5, i čini nam se da je prijenos brži nego na 4S, ali to također može biti zbog novog A6 procesora . Mikrofon je premješten na dno uređaja.

 

Po nama, osim donje strane, najizraženije promijene su vidljive na stražnjoj strani. Umjesto stakla, leđa su izrađena od anodiziranog aluminija i ostaju ravna. Neki korisnici su se žalili na brzu izgrebenost stražnje površine, međutim mi tih problema za sada nemamo. Ipak, namjeravamo zaštititi iPhone 5 odgovarajućom maskicom za daljnje korištenje. Apple se pokušao obraniti, rekavši da su ogrebotine normalne za anodizirani aluminij, ali na primjer, Nokia N8 također ima tijelo od istog materijala i korisnici se nisu žalili na ogrebotine.

Objektiv fotoaparata nije pokriven staklom budući da je objektiv za izrađen od safirnog kristala, otpornog na ogrebotine.

U blizini je treći mikrofon strateški postavljen da djeluje protiv buke i zvučni senzor pri korištenju za snimanje video zapisa.

 

Prednji dio je ostao isti s iPhoneom 4S. iPhone 5 ima jednu fizičku home tipku (povratak na početni zaslon/ univerzalno pretraživanje/ task manager/Siri) ispod zaslona. Povratne informacije su uredu. Javlja se jedan zvučni “klak” kad se pritisne. To nam zvuči bez veze, ali nismo našli način da ga isključimo.

iPhone 5 Retina IPS zaslon je pokriven oleophobic premazom.  U odnosu na prethodnu generaciju ima promijenjenu dimenziji dužine dok je širina ostala ista. Sukladno promijenjeni dimenzija imamo novi omjer slike u 16:09 formatu, što je pogodnije za gledanje video sadržaja u vodoravnoj orijentaciji. Sada, koliko korisnici će gledati filmove na tako malom zaslonu, individualna je stvar. Dodatno je dobiveno više prostora za za prikaz informacija. Drugim riječima, potrebno je manje pomicanja po zaslonu. Rezolucija je 1136 x 640 točaka i ostaje 326ppi. Sada samo treba čekati optimizaciju aplikacija i igara novom prikazu kako bi ispunile cijeli ekran, a ne da imaju crne trake, oko 88 piksela iznad i ispod sadržaja. Na crnom modelu to nije toliko  vidljivo  dok na bijelom izgleda loše. Budući da je promjena bila čuvana tajna do posljednjeg trenutka, programeri jednostavno nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za promjene. Za vašu informaciju, na Apple trgovini sada se ističe odvojeni odjeljke za iPhone 5 optimizirane aplikacije. Ali, ispod zaslona su se stvari također promijenile. Sada zaslon ima izvorni vanjski touch panel integriran s LCD panelom primjenom ćelijske tehnologije. Ne postoji poseban zaslonski sloj piksela, ali dio sloja odgovoran za prikazivanje slike služi kao dodirna elektroda. Ova tehnologija omogućava tanje ekrane, višu jasnoću prikaza, više prirodnih boja ali dodaje više refleksije. Apple je tehnologiju patentirao, iako se slična tehnologija primjenjuje u Sony Xperia P i LG Optimus S modelima. Stvarni ekran je sada bliže staklenoj površini nego prije. Razina svjetlosti je 50 cd/m2, nešto viša nego na prethodnim modelima.  To je  uočljivo jedino ako modeli stoje jedan uz drugi. Omjer kontrasta je 900: 1 , što je jedna od viših vrijednost koju smo do sada vidjeli za LCD. Između ostalog, veći kontrast znači bolju čitljivost u suncu. Omjer ostaje konstantna bez obzira koliko visoko ili nisko ste postavili svjetlinu. HTC One X je zapravo jednako sjajan, ali ima veći i oštriji 4.7-inčni HD zaslon. Ikone izgledaju kao da su oslikane na ekranu. Kutovi gledanja na 70 – 80 stupnjeva su u redu i boje ne blijede. Tako ostavite li ga na stolu, oni koji sjede najbliže vama će moći jasno vidjeti tko vas zove.Prema vršnom rubu zaslona skriveni su svjetlosni senzor i senzor blizine.

 iOS 6.0.1

 

iOS6 dalje nastavlja klizno otključavanje zaslona dok se zaključavanje može  izvesti brzim uključivanjem fotoaparata. Tekst je promijenjen  iz  “Slide za otključavanje”  u ” otključaj”, što je više koncizno i jasno.

 

Početni zaslon je gotovo isti osim što je dobio peti red ikona.Korisničko sučelje izgleda isto. Izbornik postavki dobio je  neke promjene. Wi-Fi i Bluetooth su se preselili na vrh što je  s korisničke strane zgodnije. Obavijesni baner je vrlo suptilan. Dobijete li neku poruku, kratko se pojavljuje na traci stanja i nestaje u par sekundi. Svježe preuzete aplikacije imaju oznaku “Nova”, što nam se čini zgodno. Nakon što otvorite aplikaciju prvi put oznaka će nestati.

Poruke

iMessage servis omogućuje razmjenu IM poruka između iOS uređaja preko Wi-Fi ili 3G mreža. Svaki razgovor se sinkronizira s iCloud servisom, tako da postaje dostupan bez obzira koji Appleov uređaj koristili.

 

Elektronička pošta je dobila nekoliko novih trikova, poput postavljanja VIP popisa, i kada pristigne e-mail od osobe koja se nalazi na tom popisu pojavit će se istaknuo u standardnom inboxu. Također možete označiti važne poruke.

 

Ako koristite više računa e-pošte, sa iOS šest možete imati različite mail potpise za svaki od njih. Još jedna nova značajka je umetanje slika ili videa tijekom sastavljanja e-maila. Također je moguće dodati ili izbrisati e-mail mape samo pritiskom gumba. Dostupna je i Gmail zasebna aplikacija koja je .

Foto Stream (društvena podmreža) radi odlično. Moguće je podijeliti fotografije putem e-maila, dodati komentare i sl. Unutar aplikacije potrebno je pritisnuti karticu Foto Stream, odabrati fotografije i pritikom na tipku koja se nalazi na dnu, podijeliti fotografije. Osobe sa kojima smo dijelili fotke, mogu ostaviti komentare koji se pojavljuju na zaključanom zaslonu, pokazujući fotografiju i komentire.

Facebook:  Sada za prvi put moguće je imati Facebook podatke o našim kontaktima bez puno komplikacija. Facebook dodaje sve ljude s popisa prijatelja u imenik ali možete onemogućiti Facebook kontaktni pristup. Facebook obavijest daje mogućnost uključiti lokaciju i odabir osoba sa kojim aželimo dijeliti svoj status. Twitter daje samo opciju uključiti svoju lokaciju. Tu je Facebook integracija za fotografije, odnosno direktno postavljanje na Facebook, što već odavno ima Android i WP sustav.

Mape : Najkontroverznija promjena u iOS 6 je modernizacija aplikacije karata (mapa), koja je donijela probleme, i daje jedan operativni veliki minus. Navigacija radi samo kad je uređaj online, nema jasne razlike između urbanih i ruralnih područja za neke zemlje, karte imaju zastarjele informacije, gledanje 3D zgrade sa “fly-over načinom nije dostupno za našu zemlju itd.

                                     

Pozitivno je što se turn-by-turn upute mogu vidjeti i iz zaključanog zaslona, a ako smo bili na početnom zaslonu, na vrhu pulsira zelena obavijesti na koju dodirom možemo se vratiti na navigaciju. Ukratko, osim mogućnosti navigacije nema poboljšanja. Alternativa – :)

Postavke privatnosti
U iOS 6 uključene su postavke privatnosti s kojima možete kontrolirati koje aplikacije podaci se mogu koristiti. To daje puno bolju kontrolu nad upravljanjem našim podacima.

 

Zgodna i korisna je značajka „ne ometaj“ za kontrolu primanja glasovnih poziva. Moguće je postaviti aktivaciju u određeno vrijeme i prilagođene poruke ili postaviti podsjetnik da osobu nazovete natrag.

Još jedna nova značajka  je PassBook (pametni novčanik) , koji pohranjuje sve kupone, poklon kartice, avio karte, koncertne ulaznice, itd. na jednoj stranici. Trebate li nešto od toga, potrebno je iPhone 5 provući na određenom mjestu i on će ga skenirati. Ovu opciju nismo isprobali jer nismo imali gdje :)

Tipkovnica: Aplikacija je ostala nepromijenjena u portretnom načinu. U pejzažnom se proteže cijelom širinom zaslona koji je sada veći tako da sukladno tome ima malo veće tipke.

 

Protresemo li uređaj poništavaju se posljednje upisane riječi. Tipkovnica radi dobro i Windows Phone 8 tipkovnica joj je dosta blizu. Ali o tome više u slijedećoj recenziji.

Internet i Safari preglednik: Safari preglednik dobio je manje promjene. Jedna od njih su kartice koje koriste iCloud za sinkronizaciju.

 

Omogućeno je dijeljenje mrežnih stranica na Facebooku, Twitteru, e-mailom, dodavanje na početni zaslon i spremanje za offline pregledavanje.

Da, skoro smo zaboravili, napokon imamo  puni prikaz u vodoravnom položaju. Fullscreen funkcionalnost radi s lijevom tipkom koja je statična.

Što se tiče fluidnosti, brzine učitavanja stranica, vdje dolazi do izražaja snaga i optimizacija procesora i izvrsnu JavaScript engine.

Kalendar zahvaljujući dužem zaslonu, ima prostora za prikaz 4 događaja u mjesecu umjesto dva.

Vremenska aplikacija sada se pojavljuje odmah, bez potrebe za pritiskom na dan. Twitter aplikacija nije loša ali niti sjajna ;)

 

Sat, kontakti (podržava li kontakt FaceTime pozive, tada dobiva posebnu ikonu), kalkulator, glasovni podsjetnik, kompas koji kalibrira odmah u odnosu na iPhone 4S, Obavijesni centar, aplikacija za fotografije nemaju značajne promjene u odnosu na prethodnu inačicu OSa pa ih nećemo detaljno opisivati.  Dodatno možete pročitati  neke detalje o iOS 6.0./ 6.0.1 u našim prethodnim člancima  i .

 

 

Multimedija

Kamera ima safirni objektiv, otvor blende F/2.4, LED bljeskalicu, infracrveni filtar, optičku stabilizaciju slike i koristi istu 8 MP senzor plus BSI senzor, kao na iPhone 4S. Modul kamere Sonyjev je proizvod. Snima fotografije od 3264 x 2448 točaka rezolucije. Očito da Apple nije zainteresiran za sudjelovanje u ratu megapiksela. Senzor odlično reagira prilikom fokusiranja i snimanja. Kamera ima pet elemenata objektiva koji se zove iSight, što omogućava dobivanje boljih fotografije u slabim svjetlosnim uvjetima s boljim smanjenjem buke. Poput Android telefone, kao što je Galaxy S III i HTC jedan X, također možete snimati slike tijekom snimanja video zapisa, ali nema burst shota kao u navedenim modelima. Panoramsko snimanje hvata fotografije 10.768 × 2332 točaka ali ovakva fotografija je teška između 20 -28 MB. Za panoramsko snimanje morate imati vrlo mirnu ruku.

Sučelje se nešto malo promijenilo. Tipka za uzimanje fotografija je veliki kružni gumb. Ostatak ostaje isti, omogućujući brz pristup opcijama kao što su panorama ili HDR aktivacija pritiskom na tipku “Opcije”. Novi aspekt iPhone 5 pokazuje više fotografija u punom zaslonu i zumiranje je puno brže. Sada je moguće vidjeti 24 fotografije umjesto dosadašnjih 16.

Fotke se mogu dijeliti s određenom skupinom ljudi. To je dobra alternativa za one koji ne žele upload fotografija na Facebook, a žele ih podijeliti s prijateljima.

 

U editorskom modu moguće je automatski povećati fotografije, obrezivati prema želji ili odabrati omjer na koji želimo obrezati fotografiju.

Glazbeni player u iOS6 je zadržao svoju funkcionalnost, ali malo su redizajnirane kartice na dnu. Now Playing zaslon se nije promijenilo u funkcionalnosti, ali tema boja je drugačija. Još uvijek ne postoji opcija za konfigurirati ekvilazer.

Video player se ponaša na isti način kao i u iOS 5. Podržava H.264, MOV, MPEG-4 i M-JPEG podršku, ali ne i avi datoteke. Potrebno je skinuti third-party video player s AppStore, koji ih može pokrenuti.

Slušalice
Slušalice su također doživjele redizajn. Apple ih predstavlja kao “inženjersko čudo” ali to nisu. Imaju daljinski upravljač, vrlo ugodnih tipki. Kvalitete zvuka je jako dobra, fino izoliraju vanjsku buku.

 

Učinkovitost kamere:

Kamera je ponekad malo bolja nego na 4S, ponekad malo manje. IPhone 5 ne tuče 4S kada je u pitanju renderiranje. U stvari, razlike između kamera iPhone 5 i iPhone 4S su male. Rekli bi da su uglavnom svedene na brzinu. Dobro, ovdje treba uzeti u obzir da se družimo sa modelom ipak neko kraće vrijeme. Detektirali smo da IPhone 5 kamera ima više prirodnije boje, toplije, i čini se da nema velike razlike između okoline koju naše oči vide i prikaza određenog objekta na ekranu. Kamera na iPhoneu 5 ima problem ljubičaste boja kada svjetlost dolazi pod određenim kutovima. To je vjerojatno neki oblik odbljeska , ali definitivno bi mogli uzeti to kao minus. Nadalje, Apple tvrdi da je kamera iPhone 5 u uvjetima slabog osvjetljenja bolje od svog prethodnika. Iskreno, to nismo vidjeli na djelu. Fotografije snimljene s bljeskalicom uvijek su u pravilu lošije nego bez korištenja bljeskalice ali iPhone 5 ima u ovoj opciji značajniji učinak od iPhone 4S modela. Da, i iPhone5 ne podržava brzo kontinuirano. Da zaključimo, kamera je razinu ispod Nokia 920 modela. U dobrom svjetlu, kamera ugrađena u iPhone 5, pripada vrhu na tržištu. Pogledajte nekoliko uzoraka snimljenih kamerom:

 

 

 

 

 

 

 

Prednja kamera je i nije poboljšana,ovisno tko i što gleda. iPhone 4 naglašava sve pogreške lica, ali to nismo uočili za iPhone 5. On ih lagano filtrira. Ali zato je video učinak odličan:)

 Video:

Kamera može snimati 1080p filmove čija je kvaliteta vrlo pristojna za smartphone i ima učinkovito prepoznavanje lica. Ima dodatak za stabilizaciju slike. Snimljeni video materijali jedu puno memorije tako da će te morati koristiti iCloud pohranu.


Završne riječi

Nakon svega, ne postoji savršen smartphone. iPhone 5 je uglađena verzija iPhone 4S i ima znatne prednosti. Postoje i drugi smartphonei koji rade neke stvari bolje, ali Apple i dalje nudi bolju kombinaciju dizajna, aplikacija i jednostavnost korištenja nego bilo tko drugi. Performanse u svim pogledima su još još uvijek odlične bez obzira što uređaj nema 4-jezgreni procesor ali se ponaša kao da ga ima.  Facebook je dublje integriran u iPhone 5,  ne samo u adresar već i kalendar i foto album. Ovdje Apple tek sada lovi konkurenciju. Sveukupno, iOS6 je dobro došlo osvježenje i  očekujemo da će problemi koji su se pokazali u operativnosti korištenja novog iOS-a  kroz nadogradnje ubrzo biti uklonjeni. Kroz ovu recenziju upoznali smo vas sa  najvažnijim značajkama i promjenama, a na vama je da odlučite hoćete li zamijeniti svoj stari model za novi.  Možda se odlučite i za . :D  Svatko ima različite potrebe i mobilne navike. Samo vi možete odlučiti !

 

Korisni savjeti:
 

  • Osvježite svoj e-mail s jednostavnim gestom ako nemate push e-mail postavke: otiđite u svoj e-mail ili inbox popis i swipajte cijeli zaslon prema dolje. To će prisiliti vaš iPhone 5 da provjeri jesu li pristigle nove poruke.
  • Dodajte emotikone u vaše poruke: Postavke> Općenito> Tipkovnica> Tipkovnice> Dodaj novu tipkovnicu> emoji. Počnete li pisati poruke ili bilo gdje da koristite tipkovnicu, iskočiti će nova tipkovnica. Dodirnite maleni globus pored razmaknice i vidjet ćete hrpu ikona koje možete poslati drugim iOS korisnicima.
  • Snimate li panoramsku fotografiju po defaultu morate pomicati iPhone 5 s lijeva na desno za hvatanje panorame, ali možete preokrenuti smjer tako da dodirnete strelicu na zaslonu.

 

Foto i video: racunalo.com by  (Sanja Ledinek)

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.