TEST: HTC Windows Phone 8X – potpuno drugačiji od brojnih HTC uređaja

Fotografija članka: TEST: HTC Windows Phone 8X –  potpuno drugačiji od brojnih HTC uređaja

Prvi Windows Phone 8 smartphone koji je postao dostupan na našem tržištu je model HTC Windows Phone 8X ( u daljnjem tekstu HTC WP8X ili 8X ). Može li se svojim tehničkim specifikacijama nositi s operativnim sustavom svog  dugogodišnjeg velikog partnera Microsoftova, vrijeme je da saznate. Mi jesmo.

Oglas

Microsoft se udružio s najjačim svjetskim mobilnim brendovima u novom krugu osvajanja mobilnog tržišta. Za sada kao rezultat suradnje imamo prvu seriju smartphone proizvoda: HTC Windows Phone 8X, Windows Phone 8S, Samsung Ativ S, Nokia Lumia 920 i Lumia 820, koji pristižu  na Hrvatsko tržište. Početkom sljedeće godine očekujemo debi kineskih WP8 modela nastalih od strane Huawei i ZTE giganata. Kompanija iz Redmonda planira svojim mobilnim sustavom zauzeti globalnu treću poziciju među mobilnim platformama. To nisu nerealna očekivanja. U Microsoftu su svjesni da dijelu potrošača smeta zatvorenost sustava, da WP8 nema  toliki broj aplikacija na Marketu kao što ih imaju Android ili Apple korisnici (iako kvantiteta ne mora značiti i kvalitetu), i da im nedostaju lojalni potrošači poput iPhone korisnika. Ali Microsoft sada ima cijeli ekosustav temeljen na istom NT kernelu što ima svoje znatne prednosti u smislu operativnosti. Mogli bi prilično  debatirati na ovu temu ali sve će imati više smisla  tek kroz nekoliko mjeseci  kada će   biti objavljeni prvi tržišni rezultati.  Vratimo se mi  na našu recenziju i krenimo u analizu prvog dostupnog WP8 modela među konkurencijom – HTC Windows Phone 8 modela. Moramo priznati da nam je bila ugodna promjena testirati HTC WP 8 X smartphone nakon svih silnih Android modela koji su ove godine prošli kroz naše ruke.

 

Tehničke specifikacije

HTC WP8 pokreće dual-core Qualcomm Snapdragon S4 mobilni sustav na čipu (SoC), sadrži Krait jezgru, a unutar MSM8960A, pronaći ćete dvije od tih jezgri. One rade na 1,5 GHz uz Adreno 225 grafički čip. Tijekom korištenja uređaja nismo imali nikakve probleme, neplanirana resetiranja ili usporavanja sustava, čak i prilikom instalacije velikih aplikacija. Svi zadaci događali su se odmah, a korisničko sučelje je vrlo brzo i tekuće. Kapacitet memorija nas je u startu malo ohladilo. Naime, uz 1GB RAMa, samo je 12 GB raspoloživo za korisnike. Zašto kažemo samo? Model ne podržava SD kartice i čini nam se da je ovih 16 (12) GB malo, budući da novi SDK za WP 8 dozvoljava radnje sa SD karticama i u budućnosti će biti puno više aplikacija koje će koristiti samu karticu. Pridodamo li tome  snimanje foto i video materijala u HD-u, kapacitet bi mogao biti ispunjen vrlo brzo.

 

HTC WP 8X ima podršku za Bluetooth 3.1. Bez problema se  uključujući mono/stereo slušalice i tablete. Prisutna je NFC tehnologija ali za dijeljenje datoteka samo se uparivanje ostvaruje putem NFC modula dok  datoteke se šalju putem BT veze.

 

Ostale specifikacije uključuju  , , kompas i žiroskop. HTC 8X ima ugrađeno pojačalo pa nas je ugodno iznenadio jasnoćom zvuka unutarnjih zvučnika. Pozivi su jasni i glasni, dobro sondirani a spikerfon solidno odrađuje posao u većini okruženja. Ne smijemo nikako zaboraviti Beats Audio tehnologiju i činjenicu da uređaj dolazi s odgovarajućim slušalicama : ” Uz svaki kupljeni HTC Windows Phone 8x korisnik će na poklon dobiti žičane UrBeats By Dr.Dre slušalice u promotivnom periodu od 7.11. do 1.12. ili do isteka zaliha”

 

HTC WP8 radi s GSM / GPRS / EDGE i HSPA / WCDMA mrežama. Mrežne veze bile su stabilne bez obzira radilo se o 3G mrežama ili HSPA + mreži. Raspon WiFi i mobilne mreže je u redu, ali ne i izvanredan.

Baterija:  HTC 8X je opremljen 1800 mAh baterijom, istom koja se koristi u 4-jezgrenom HOX-u. Prva tri dana testirali smo izdržljivost baterije kao intenzivni korisnici: stalna povezanost na 3G/HSDPA + i WiFi mreže, slušanje glazbe u trajanju od jedan sat, instalacija i uklanjanje  desetak aplikacija, gledanje crtića putem preglednika na YouTubeu 30 minuta, 15 minuta igranja “Ljutih ptica”, uz sinkronizaciju dva računa elektroničke pošte, aktiviran Twitter i Facebook račun s osvježavanjem svakih 15 minuta, 39 minuta glasovnih poziva, uključenom automatskom svjetlinom zaslona, povremenim GPS-om, baterija je bila dostatna za maksimalno 7-8 sati. S prosječnom potrošnjom, baterija je dostatna od 8 sati ujutro do 22/23 sata. Uz umjerenu potrošnju, optimiziranu sinkronizaciju, ugašen dio servisa, korištenje aplikacije za očuvanje kapaciteta baterije, nakon 22 sata korištenja preostalo je 10 % kapaciteta. Eto, sve ovo ukazuje na znatne oscilacije potrošnje i da rezultati empirijskih mjerenja su relativni.

 

Dizajn kvaliteta izrade, funkcionalnost

 

Prva stvar koju ćemo otpetljati dizajnerska je sličnost s Nokia Lumia modelima, koja je prema nekim potrošačima frapantna. Da, postoji sličnost u industrijskom dizajnu, ali bi podsjetili da proizvođači imaju neke zajedničke obveze od strane Microsofta. Među njima su broj Windows tipki i  više  boja kućišta. Nadalje, prema HTC-ovim dizajnerima, inspiraciju za dizajn su dijelom pronašli u Windows Phone “pločicama i HTC 8X  dimenzijama se razlikuje od Nokia Lumia 920 modela: HTC WP 8X ima dimenzije 132.35 x 66.20 x 10.12 mm vs 130.3 x 70.8 x 10.7 mm.  Mase je 130 grama. Toliko o kopiranju :)

 

Prema našem ukusu kućište je malo preveliko s obzirom na veličinu zaslona od 4.3-inča. Mislimo da se dio “višak prostora” mogao uz sitne dizajnerske preinake bolje iskoristiti za povećanje duljine dijagonale zaslona. Gledali se model s dna ili sa strane, ima trapezoidni oblik  jer se kutevi sužavaju oko strana prema stražnjem središtu,  i čini se da nema toliko strana koliko ima rubova. Malo nas podsjeća na jastuk :)

 

Tijelo je izrađeno od polikarbonata (čvrste plastike), teksture meke na dodir i premazane ultraljubičastim slojem kako bi se dodatno zaštitilo od sunca. HTC WP 8X dolazi u nekoliko različitih boja tijela. S korisničke strane dostupan raspon boja povećava mogućnost izbora i tako više zadovoljava osobni ukus korisnika. Naš testni uzorak pristigao je u neboji, ili crnoj boji. Ipak, bez obzira koju boju ste odabrali, 90% prednje površine zauzima crni ekran.

 

Stražnja strana tijela na prvi pogled je jednostavna s ugraviranim HTC logom na sredini ali površina se oštro spušta prema prednjem dijelu uređaja tako da što manje materijala sjedi u dlanu.

 

Prema gornjem bridu je 8 MP kamera, tik do LED bljeskalice. Tu je u simetriji, prema dnu, Beats Audio logo. Ispod logotipa je zvučnik koji se sastoji od 175 malih rupica, dizajniran kako bi se omogućila višedimenzionalnost zvuka i snažniji stereo efekt.

 

Oko unutarnjeg ruba zaslona pronalazimo: zvučnik u odgovarajućoj boji ostatka telefona (70 rupica), u gornjem lijevom kutu 2.1 MP prednja širokokutna kamera (88 stupnjeva) s HD rezolucijom, senzor blizine i ambijentalni senzor.

 

Ovdje smo uočili malu neobičnost. U zvučnik je smještena LEDica, koja treperi tijekom propuštenog poziva i kada je baterijski kapacitet nizak. Ispod zvučnika HTC je logo utisnut na crnoj pozadini.

 

 

Prema donjem dijelu prednje strane tijela su  smještene  tri kapacitivne tipke, specifične za WP: Povratak na zaslon ili dobivanje multitasking pregleda za lakše kretanje između aplikacija; Start tipka za povratak na glavni zaslon, pozivanje glasom, ili korištenje Bing Search opcije. Sve tipke imaju haptičke povratne informacija ( moguće ih je isključiti). Dobro su raspoređene tako da nećete slučajno pogoditi krivu tipku.

 

Desna strana ima tipku za regulaciju glasnoće,  namjensku dvostupanjsku tipka fotoaparata koja pokreće u trenu kameru i kada je uređaj zaključan. Iznad tipki glasnoće  SIM je ladica u ravnini s tijelom. Otvara se pomoću malog ključića (isporučuje se u kutiji) ili spajalicom. Lijeva strana je u potpunosti prazna.

 

Za vrh  mogli bi reći da je najteže mjesto na uređaju.  Tu smo pronašli 3.5mm priključak za slušalice, sekundarni mikrofon za uklanjanje buke i tipke za aktivaciju uređaja ili pokretanje zaslona iz stanja čekanja. Ova tipka nije najbolje ergonomski izvedena.

 

Tanka je, previše uz brid tijela i zato se teško pronalazi. Često će te za otključavanje morati koristiti dvije ruke.
Ukupno gledajući sve hardverske tipke su tanke i u ravnini s tijelom uređaja što vizualni čini gotovo besprijekorno tijelo, ali se gubi na operativnosti zbog teškog pronalaženja.

 

Dno ima primarni mikrofon i microUSB port točno u sredini (ispod tipke Start) za prijenos sadržaja i punjenje baterije.

Zaslon:
SLCD2 zaslon osjetljiv na dodir duljine je dijagonale od 4,3-inča (kao HTC HD7), pa tako palac lako može doći do vrha zaslona. RGB matrica je zaštićena od oštećenja Gorilla Glass 2 tehnologijom. Staklo nije ravno, malo je zakrivljeno na uglovima prema natrag.  Njegova rezolucija je 720p (1280 x 720), a gustoća iznosi 342 ppi. Zaslon ima istu tehnologiju kao HTC One X. Proizvod je Sharpa i Optronicsa. Prema HTCu sadrži doista vlasničke tehnologije, uključujući polarizacijske filtere za prikaz boja. Detalji su vrlo oštri iako nije nužno jedan od najboljih zaslona. Dovoljno je svijetao, kontrast je dobar, nema previše refleksije, crna boja je prilično crna, nije kao kod AMOLED zaslona ali boje su prilično zasićene. Tekst, ikone, grafika izgledaju jako dobro na zaslonu. Na sunčevoj svjetlosti vidljivost nije spektakularna ali čini nam se da HTC One X ipak ima bolju čitljivost pod tim uvjetima.

 

Rezolucija od 1280×720 točaka omjera 16:9 je najprikladnija za gledanje HD filmova u portretnom načinu, ali nije moguće preuzeti filmove izravno na smartphone, kao što to možemo s Android i iOS uređajima. Nažalost, ovaj omjer donosi tanke crne trake (oko 40 točaka) na vrhu i na dnu ekrana držimo li model u portretnom načinu rada i koristimo li aplikacije koje su izrađene za Windows Phone 7.5.  Aplikacije koje su elementi sučelja nemaju tih problema.

 

 

 

HTC Windows Phone 8X – kamera

U Windows Phone 8 sustavu čini se da  Microsoft je dopustio OEMu koristiti vlastite algoritme za kamere. Korisničko sučelje se nije puno promijenilo u odnosu na WP7. Dostupne su iste ručne postavke i načini snimanja uključujući i novu “leća” značajku koja će omogućiti prema potrebi drugim aplikacijama koristiti fotoaparat. Aplikacija kamere ne pamti postavke što nam se ne sviđa. Nema HDR moda niti uzimanja slike tijekom snimanja videozapisa kao što je to na HTC-ovim Android smartphoneima ili na iPhoneu 5. Detalje možete pročitati u našem  posebnom članku .   Kamera ima maksimalnu rezoluciju od 8 MP. Koristi auto-fokus, ima BSI fotosenzibilne komponente, HTCovu ImageSense tehnologiju i veliki otvor f/2.0 blende objektiva (28mm širokokutni učinak). Snimljene fotografije nisu sjajne, iako su boje s dosta prirodne. U slabim svjetlosnim uvjetima razina detalja nije zadovoljavajuća. Korištenjem bljeskalice fotografije dobivaju žutu nijansu. Ukupno gledajući, kvaliteta snimljenih fotografija ne može se natjecati s iPhone 5 ili Nokia 808 Pure View uhvaćenim fotografijama kamere.

  (korištenje bljeskalice)

  (Prednja kamera)

  (fotografija dokumenta)

  (zatvoreni prostor – umjetna rasvjeta)

  (otvoreni prostor – prednja kamera – vrlo oblačan dan)

  ( otvoreni prostor 2)

Kamera  snima 1080p video i rezultati su dobri s oštrim detaljima. Podešavanje ekspozicije je sporo. Kvaliteta zvuka u videu je također prilično dobra. Za ovaj dio možemo slobodno reći da je  kvaliteta puno bolja nego na prethodnim Windows pametnim telefonima.

Windows Phone 8 sustav

Ako ste koristili Windows Phone 7 prije, osjećati će te se kao kod kuće. Za prosječnog korisnika malo toga se promijenilo u smislu upotrebljivosti, ali ispod haube sve je promijenjeno. Windows CE je zamijenjen za Windows 8 kernel.

 

 

Zaključani zaslon: Na vrhu zaključanog zaslona su standardne obavijesti: mobilna mreža, WiFi, indikator baterije, BT, NFC itd. U sredini se pokazuje sat, datum, dan i sljedeća obveza u kalendaru. S korisničke strane moguće je postaviti pozadinsku sliku prema vlastitom odabiru, onu koja se nalazi na Bing tražilici ili sliku vremenske prognoze iz HTC-ove poznate istoimene aplikacije. Isto tako moguće je odabrati da na zaključanom zaslonu iskaču (pop up) ažurirane obavijesti iz aplikacija koje imaju prioritetne informacije za korisnika: SMS, e-pošta, vijesti ili događanja na Facebooku.

 

Novi početni zaslonje promjenjive veličine u smislu oduzimanja i dodavanja broja pločica koje mogu biti prikazane. Dinamične pločice ili žive pločice omogućavaju da željene informacije i sve promijene vidimo odmah, kako se dešavaju, ali potrebna je veza na Internet da bi one imale punu funkcionalnost. Ovdje bi zamjerili nedostatak što na glavnom zaslonu nije moguće vidjeti mrežne barove i kapcaitet baterije bez povlačenja prstom od gornjeg ruba prema dolje. Sučelje je u velikoj mjeri slično WP 7.  Postoje kontrole na dnu zaslona  kao što je Reload, a ako postoji više opcija, pokazuje  se tri točkice u donjem desnom kutu.

Windows Phone 8 uvelike ima poboljšanu multitasking podršku i dopušta da više zahtjeva ostane aktivno u pozadini. Na primjer, možete nastaviti Skype poziv dok pregledavate neki dokument. Skype putem novog ‘Rich Communication Suite’ se gotovo neprimjetno integrira s People Hub. Skype ostaje aktivan u pozadini, tako da uvijek možete primati pozive. U Postavkama se nije puno toga promijenilo. Jedna od prvih promijena je da umjesto Live ID sada moramo dodati ili kreirati Microsoftov račun. Ova promijena nije neočekivana jer je Microsoft Live Hotmail, ljetos zamijenio za Outlook.com sustav. Povlačenjem prsta ulijevo s početnog zaslona dobivamo popis aplikacija.

 

 

Bing tražilica je dio sustava i omogućava lokalno pretraživanje, kao i web pretraživanje. Nemamo pritužbi na rad.

Omogućeno je  pretraživanje korištenjem glasa.

 

Za sinkronizaciju sadržaja s računalom potrebno je koristiti namjensku aplikaciju Windows Phone koju je moguće preuzeti u Windows Storeu. Detalje možete pročitati. Realno, nije vam potrebna niti jedna aplikacija za kopiranje glazbe, fotografija ili dokumenata. Dovoljno je povezati putem USBa smartphone i PC računalo, i korištenjem Explorera povući ili ispustiti datoteke u određene foldere.

Tipkovnica se skoro nije promijenila u odnosu na prethodni operativni sustav. Ostala je jednostavna za korištenje uz vrlo osjetljive na dodir virtualne tipke. Svojom operativnošću dosta je blizu tipkovnici koju koriste vlasnici iOS uređaja.

 

Prilikom unosa slova (znakova) , na primjer naših znakova, kada ih dodirnete prikazuju se boji teme. Sada su dodani mnogi smajlići slični onima u MSNu i minijaturne grafike ali je pohvalno što su vidljivi u različitim platformama.

 

Poruke i elektronička pošta: SMS aplikacija radi kao Windows Live IM i Facebook Messenger aplikacija. Tri stvari u jednoj. Izlaznim porukama moguće je dodati fotografije, video ili neki drugi sadržaj. GTalk nije podržan.

 

 

 

Elektronička pošta je stvarno funkcionalan. Imate li više računa, moguće je kreirati inbox za svaki od njih ili postaviti jedan zajednički sandučić. Za Gmail postoji ograničena podrška za neke funkcije kao što su naljepnice.

Opcije  kalendara ostale su  izvrsne u pogledu oprativnosti i automatizacije.Kada se više kalendarskih podsjetnika pojavi na zaslonu, povucite prstom ulijevo ili udesno da bi ste pojedinačno pročitali, odgodili ili odbacili popis obveza. Da biste usput dodali obvezu u kalendar, prijeđite prstom na prikaz Dan, dodirnite vremensko razdoblje, upišite predmet i dodirnite Spremi.

Microsoft Office je potpuno opremljen WP klijent.

 

 

Ima integraciju sa SkyDrive uslugom i Office 365 .

 

 

OneNote dobiva svoju aplikaciju i zamjenjuje aplikaciju bilješki. Također dodaje podršku za audio i video isječke, linkove i fotografije. Facebook i Twitter aplikacije su malo poboljšane u odnosu na godinu dana prije. Ažuriranje se vrši istom brzinom kao za iOS i Android verzije. Moguće je koristiti i zasebne klijentske aplikacije. Još jedna nova značajka Dječji je kutak. Nju smo već detaljno opisali ovdje.

 

 

HTC je dodao i  svoje aplikacije. Jedna  od njih je Bljeskalica (svjetiljka)  i gledajući s korisničke strane nije baš beskorisna aplikacija. Tu imamo i Pretvarač valuta.  Što se tiče sigurnosnih opcija, mogućnosti su opsežne. Omogućeno je za tekstualne poruke, podatke iz aplikacija i video postaviti automatski beckup na SkyDrive oblak uslugu. Također u pordručju sigurnosti, Windows Phone 8 sustav ima uključenu snažnu enkripciju. Svi podaci iz unutarnje memorije su šifrirani.

 

Windows Phon 8 i dalje u svom korisničkom sučelju ima u centru čvorišta.

People Hub je snažan kao i prije kada su u pitanju upravljanje kontaktima bilo iz društvenih mreža ili standardnih opcija. Prikazuje informacije izravno na temelju kontakata iz Outlooka, Hotmail, Googlea, Facebooka, Twittera i LinkedIna. Kontakte je moguće postaviti pojedinačno na početni zaslon, organizirati u grupe (poput krugova u G plusu) ali maksimalni broj osoba u grupi je 25. Grupiranje podržava sve osobe iz kontaktnih lista bez obzira koji operativni sustav koriste na svojim smartphoneima. Novi dodatak koji sada imamo u WP8 sustavu su Sobe ili mikro društvena mreža. Sobe imaju više funkcija kao što su dijeljenje kalendara, fotografija, razgovore u realnom vremenu ali tu je jedan veći nedostatak. Naime osobe s kojima možemo kontaktirati na ovaj način moraju imati uređaje pod sustavom Windows 8 Phone.

HTC Hub okuplja na jednom mjestu aplikaciju za vremensku prognozu koja omogućava prikaz na zaslonu dinamičke pločice s velikim satom, imenima gradova. Sljedeća aplikacija vezana je uz odabir vijesti koje želimo pratiti. U stvari je RSS opcija.

Novost je Poslovno čvorište:Ovdje je dopušteno postaviti aplikacije koje se koriste za potrebe profesionalnog posla, odnosno aplikacije koje su u vlasništvu tvrtke u kojoj korisnik je zaposlen. Tvrtke mogu distribuirati interne aplikacije bez da se pojavljuju na marketu aplikacija.

Opcija Novčanik obuhvaća dodavanje debitnih ili kreditnih kartica a time i plaćanje.  Da bi se aplikacija mogla korititi potrbno je unijeti PIN. Međutim, aplikacija nije nam sada previše interesantna zbog ograničene programske podrške ali i podrške od strane kartičarskih kuća i banaka.

 

 

Multimedija:

Glazbeni svirač ima standardne kontrole za reprodukciju. Glazbu je moguće sortirati prema raznim podacima. Sviđa nam se što je moguće kontrolirati glazbu iz bilo kojeg mjesta u sustavu (čak i zaključanom zaslonu), samo dodirom tipke za glasnoću kroz jedan padajući izbornik. Glazbeni svirač može lako sinkronizirati glazbu s iTunes i Windows 7/8, desktop sustavima.

Beats Audio poboljšava kvalitetu zvuka preko slušalice jer zvuči nešto oštrije i ima izraženiji bas. Nema ekvilajzera. Koliko je stvarni učinak u odnosu na Nokijin Dolby zvuk, za sada ne možemo ništa reći dok nam na testiranje pristigne i Nokia Lumia 920.

Korištenjem Xbox Music aplikacije moguće je sa servisa uključiti streaming glazbe i preuzeti plaćenu glazbu.

 

Video player reproducira 1080p video kodiran u DivX, H264, MPEG-4, i XviD formatima. Video izgleda sjajno na ekranu ali nažalost ne radi s iTunes filmovima, a Xbox Store ne nudi video sadržaj. Zato je najbolje koristiti Netflix aplikaciju. YouTube aplikacija je samo link koji vodi na mobilnu inačicu.

 

 

Foto HUB je centralno mjesto za fotografije. Možete ih dijeliti direktno putem BT i NFC veze između drugih mobilnih uređaja. Više možete pročitati u našem članku. Aplikacija galerije fotografija nudi samo nekoliko alata za uređivanje. 8X također dolazi s HTC-Foto Enhancer aplikacijom za one koji vole unijeti dašak kreativnosti u svoje fotografije primjenom različitih filtra ali koji mogu i znatno popraviti fotografije.

Internet, Bing mape

Preglednik: Internet Explorer 10, ima više mogućnosti, i apsolutno leti na HTC WP 8x, zahvaljujući brzom procesoru. Možda su Androi i iOS preglednici bogatiji s više značajki ali IE 10 je odličan. Učitava stranice dovoljno brzo, odlično renderira, navigacijske kontrole su vrlo fluidne kao i zumiranje na teškim mrežnim stranicama.

 

Mrežne stranice je moguće dijeliti putem elektroničke pošte, društvenih mreža, SMS poruka itd. Uključena je opcija “traži na stranici” , koja je uklonjena iz IE na WP7.5. Nisu podržani dodaci (plugins), tako da nema Flasha ili Silverlighta. Ipak IE 10 je sada preglednik koji može držati korak s konkurencijom.

 

Bing Maps je powered by Nokia Navteq, ali nije u rangu Nokia Maps na Lumia Windows smartphoneima. Logično. Jedan dio ekskluzive ipak Nokia je zadržala za svoje uređaje. To vjerojatno znači da drugi proizvođači moraju platiti Nokiji za pružanje navigacije ako žele da bude dostupna korisnicima.

 

Moramo priznati da tijekom testiranja nas je GPS pronalazio vrlo brzo, točno i nismo nezadovoljni kartama. Zumiranje je vrlo fluidno. Promet je dostupan kao standard. Na putu je Nokia Drive, glasovno vođena turn-by-turn navigacija za sve Windows Phone temeljene uređaje, pa će se stvari u ovom dijelu nadamo se uskoro poboljšati. Skoro smo zaboravili napisati da je moguće preuzeti individualno mape za svaku zemlju. One su tada u potpunosti dostupne kada uređaj nije povezan online.

 

 

 Završne riječi:

 

HTC je postavio visoke standarde.  Kvaliteta materijala korištena u izradi je odlična, ekran je izvrstan ali fizičke tipke frustriraju. Također kamera nije sjajna niti loša i priznajemo da nas je razočarala  jer znamo da HTC može napraviti odličnu kameru. Dodatno bi rekli da HTC Windows Phone 8 je ozbiljan podatkovni uređaj  razmišljate li o korištenju modela  i za poslovne svrhe. Dakle, postoji sada samo jedno pitanje: Uzeti u razmatranje za kupnju HTC 8X ili ne?  Mi smo vas kroz ovu recenziju upoznali sa svim  ograničenjima i prilično detaljno sa  Windows Phone 8 platformom, a  koja ima tonu potencijala. Osobno nam se sviđa koncept iako  je  to subjektivno mišljenje. Ne znači da se mora i vama sviđati.  Ako ste već koristili Windows Phone uređaje, HTC WP 8X je preporučena nadogradnja. Ukoliko ste do sada bili korisnik Android uređaja, nemate vremena isprobavati razne castom romove,  niti volje riskirati da vam dio funkcionalnosti ne radi ili vas živcira neizvjesnost oko  nadogradnje, HTC WP8X i zatvoren sustava  dobar su izbor za vas. Koristite li Microsoftov desktop sustav ili namjeravate ubrzo nabaviti neki tablet pod Windows 8, preporučujemo kupnju WP8X modela  jer postoji obilje sinergije među njima. Kupujete li po prvi puta smartphone, vjerujte, donosi jednako toliko funkcionalnost kao i druge platforme.  Stariji aplikacije pisane za WP7/WP7.5 će se izvoditi na Windows Phone 8 – ali ne i obrnuto. Kupite li HTC WP 8X, ne morate brinuti o kompatibilnosti aplikacija. Sada je samo na vama da odlučite hoćete li ili ne potrošiti novce za ovaj model. Što se tiče naše ocjene, dajemo solidnu četvorku.

HTC Windows Phone 8 dolazi u VIP-a  po cijeni od 9,00 HRK – 3999,00 HRK – ovisno o tarifi koja se pri tome aktivira.

Korisni savjeti:

  • Dodirnite i držite tipku .com na tipkovnici i možete dobiti druge uobičajene nastavke: .net; ,org; .edu 
  • Dodirnite i držite tipku točke da bi se prikazao izbornik s ostalim uobičajenim interpunkcijskim znakovima
  • Imate li omiljenu mrežnu stranicu, prikvačite istu na poćetni zaslon za jednostavan pristup _ jednostavno dodirnite vieš (…) > Prikvači na početni zaslon

Uređaj ustupio  –  Foto  racunalo.com by  (Sanja Ledinek.)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.