Test: HTC Windows Phone 8S – ostavlja opće ugodno iskustvo

Fotografija članka: Test: HTC Windows Phone 8S – ostavlja opće ugodno iskustvo

Testirali smo još jedan HTC-ov model koji nosi potpis Windows Phone 8, srednji model HTC 8S , vizualno tanak i kompaktnog tijela.

Oglas

Ništa nije manje zanimljiv od  modela i mislimo da bi se nekim potrošačima  mogao više sviđati od velikog brata jer je manjih dimenzija 120,5 x 63 x 10,3 mm i cjenovno jeftiniji. Dostupan je putem  Vip webshopa po  cijeni   2499 kn bez ugovora, ali  može se nabaviti povoljnije putem blagdanske  akcije” na  mobitel i tarifu. Model se također nalazi u ponudi po cijeni od 2 498,00 kn ali uz tarife opet je moguće kupiti uređaj jeftinije.

Ova cijena donosi i skromniju tehničku specifikaciju u odnosu na HTC WP 8X model. Pokreće ga 2-jezgreni Qualcomm Snapdragon S4 procesor MSM8227 radnog takta 1 GHz, s 4 GB flash memorije (oko 1.7 GB dostupno za korisnike) i samo 512 MB 32 bitnog RAM-a Set instrukcija temelji se na ARMv7 arhitekturi.

Procesor ima Adreno 305 čip za grafiku i dostatan je za igranje grafički intenzivnijih igara. Bez obzira na navedene specifikacije model je nevjerojatno brz. Svi izbornici i opcije se otvaraju odmah, nema nikakve odgode, ali vjerujemo da bi se zbog niskog RAMa povremeno ipak mogao vidjeti neki lag.  Dvadesetak dana druženje s modelom je prekratko da baš uočimo sve nedostatke.


Tu je stariji set Bluetooth +EDR (2.1 umjesto 4.0), Wi-Fi 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n i GPS /A -GPS. Svi rade svoj posao sasvim u redu. GPS veza uspostavlja se brzo čak i unutar zgrada. To bi dodatno pohvalili. Ako imate smartphone s Bluetooth zvučnicima ili slušalicom, kada pristigne tekstualna poruka, uređaj će kroz softver pročitati vam poruku. Relativno i dobro funkcionira s obzirom na složenost našeg jezika. Ako ništa drugo, barem će te se nasmijati.  Podrška za GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, mreže dio je paketa kao i Light sensor, Proximity sensor. Kvaliteta zvuka govora je u redu.

HTC je u model WP8X uključio Beats Audio tehnologiju, kroz dva mala pojačala koje potiču zvuk iz uređaja u slušalicama i daju određeni stupanj pojačanja zvučniku s 1W na 2.5W. Međutim, ovaj model nema fizičkih pojačala već je samo instalirana aplikacija koji pruža obavijesti nakon što smo uključili slušalice s mogućnošću prebacivanja postavki beatova.

 

 

Sviđa nam se što usprkos činjenici da  model  je jeftinija inačica WP8, ima kapacitet Li-Ion baterije od 1700 mAh,  ali se  ne može se od strane korisnika jednostavno zamijeniti. Prosječnom korisniku može na jednom punjenju izdržati do dva dana. Za intenzivnije korištenje njen kapacitet je dostatan sigurno od 7 sati ujutro do 18 sati, kada preostaje između 15 i 25 % ukupnog kapaciteta. Znači, skinete li uređaj ujutro s punjača nećete ga trebati priključiti na punjač prije spavanja.

 

Dizajn, kvaliteteta izrade, funkcionalni elementi

Budući da su Windows Phone modeli skoro identični, nužno je da se proizvođači koliko im to Microsoft kao OEM partnerima dopušta što više usredotoče na izgled i kvalitetu izrade i materijala za kućišta. HTC 8s donosi novi nenametljiv industrijski dizajnerski stil, ali više mladenački koji koristi dvije boje: tamnu u većem dijelu tijela i svjetlu u okviru ispod. Ovim dijelom podsjeća na i modele.

Za njegovu izradu je korišten polikarbonat, ovogodišnji fensi izraz za plastični materijal koji ima mat obradu, otporan je na ogrebotine, manje sakuplja otiske prstiju i ostavlja ugodan osjećaj tijekom držanja uređaja u ruci na različitim kutevima, a kod ovog modela jednim djelom može se više glatkim i zaobljenim rubovima. HTC Windows Phone 8S ima  masu 113 g.


Sve vanjske tipke nalaze se upravo na istim mjestima kao i kod modela HTC WP8X. Jedna razlika je da tipka za uključivanje/zaključavanje uređaja na vrhu koja se  lakše  pronalazi pod prstima jer je uređaj dimnzionalno manji. Više prema desnoj strani uočili smo 3.5 mm utor za slušalice.

Ono što će dio korisnika smatrati velikim plusom vezanim uz ovaj smartphone je utor za MicroSD karticu. Pozicioniran je u donjem dijelu, ispod kapice, gdje je i utor za SIM karticu. Podsjetili bi vas  da je sada moguće s Windows Marketa preuzeti XAP datoteke aplikacija i pohraniti ih na SD memorijama i pokretati ih kao lokalne instalacije.

Prednji dio je potpuno ravna površina s MultiTouch ekranom na čijem je vrhu senzor za svjetlo,senzor udaljenosti uz prednji zvučnik i obavjesno LED svjetlo.

Leđa su ergonomski zaobljena. Zvučnici su smješteni na stražnjoj strani i stavite li uređaj na stol, količina zvuka bit će smanjena.

 

Donja strana uređaja ima višefunkcijski mikroUSB priključak.

Na desnoj strani smartphonea su tipke za pristup kameri i regulaciju glasnoće.

Zaslon:Duljina dijagonale TFT Super LCDa iznosi 4-inčna s rezolucijom od 480×800 točaka (poput Nokia Lumia 800 modela) i nešto niže gustoće od 233 ppi. Ekran je ravan, zaštićen Gorilla Glass staklom prve generacije, koje je sada jeftinije nego Gorilla Glass 2.

 

Ova vrsta zaslona malo podiže zasićenost boja, čitanje teksta nije nimalo zamorno i fotografije su dovoljno oštre u prikazu. Crno i nije crno, što je nedostatak budući da Windows Phone ima crnu pozadinu. 19:06 omjer dobro radi za streaming medija.

Ispod zaslona standardne su kapacitivne tipke.

 

Kamera


Prednja kamera nije uključena u model. Stražnja kamera od 5 MP s LED bljeskalicom, auto fokusom, geo označavanje, f/2.8 otvorom i 35 mm objektivom je brza, ali fotografije su uglavnom prosječne. Često mogu ispasti dosta zrnate i  nije baš zamjena za putnu kameru.

 

Softver u HTC WP8S omogućuje prilagodbu rezolucije, balans bijele boje, ekspoziciju, kontrast, zasićenost boja, oštrinu, ISO podešavanje i ima opciju ta prepoznavanje lica. Pogledajte malu galeriju snimljenih fotografija i kvalitetu utvrdite sami :)

 

Fotografije je moguće uređivati ili mijenjati korištenjem raznih efekata,

Video: HTC Windows Phone 8S ne može snimati baš full HD video, ali može 720p.

Windows Phone 8 sustav i funkcionalnost

Dio priče o Windows Phone 8 sustavu odradili smo kroz recenziju HTC WP8X modela. Nekih značajnijih promjena nema niti tijekom korištenja WP8S modela. Na zaključanom zaslonu izvedene su neke promijene u odnosu na WP 7/7.5, a služe za zaštita od znatiželjnih očiju i poglede na informacije poput sljedećeg sastanak ili neke obveze, broj propuštenih pozivi ili nepročitane e-pošte.


Početni zaslon ima podesive veličine live pločica, kako bi bile više osobne, zabavne i informativne. Neke aplikacije imaju tri veličine pločica: široki pravokutnik koji se proteže punom širinom zaslona , standardni , i ¼ ukupne duljine pločice. Klizanjem na desno dolazi se do popisa i ikona svih aplikacija u uređaju.

Njegova duljina ovisi o broju instaliranih aplikacija ali pomicanje je brzo i glatko. Možete promijeniti izgled za korištenje svijetle i tamne teme, uključivati / isključivati obavijesti, mijenjati kartice itd.

Opcije su jednostavne za postaviti. Ako po prvi puta koristite WP 8 operativni sustav za dan ili dva znat će te točno gdje se što nalazi i kako da što postavite.

 

 

HTC je od svoje strane dodao aplikaciju za jednostavno postavljanje Hotspota i postavke za vrijeme i burzovni widget. Malo je promijenjen čuvar zaslona dok ostali proizvođači uvijek preferiraju zadanu pozadinu.

 

Iako je osnova svega Microsoftov račun/ Hotmail / live / Za otvaranje Gmail računa potrebno je da unesete e-mail adresu i lozinku. To je sve. Baš kao i za android temeljene uređaje. Potrebno je kratko vrijeme za sinkronizaciju svih podataka i unos e-mail adresa iz Google Gmail aplikacije u adresar.


SkyDrive omogućuje pohraniti u oblak razne multimedijske sadržaje i dokumente. Program je osmišljen u klasičnom Windows Phone sučelju koje je podijeljeno na nekoliko ekrana. Moguće je odabrati prikaz datoteka, mrežu ili matricu thumbnail slika. Datoteke iz SkyDrive mogu biti pregledane izravno iz poslužitelja bez učitavanja u smartphone. Postoji li potreba da ih preuzmete to je moguće lako učiniti. Korištenjem SkyDrive servisa moguće je napraviti Backup podataka na oblaku, uključujući popis instaliranog softvera, postavke, poruke i slike.

Prije kratkog vremena za WP8 je nadograđena Facebook aplikacija na inačicu 4.1.0.0. Donos promijene koje će cijeniti aktivni korisnici jedne od najpopularnijih svjetskih mreža. Promijene su vidljive posebice u brzini.

Telefonsko sučelje: Standardni program za biranje u Windows Phone 8 je jednostavan i jasan, ali mu nedostaje jedna stvar, brzo pretraživanje za određeni kontakt, bez odlaska u adresar, SmartDial. Na App Store ima nekoliko dobrih alata koji se mogu preuzeti i u tu svrhu koristiti.

Vremenska prognoza: Postoje dvije inačice prikaza vremenske prognoze. Jedna je Microsoftova, a druga opcija je HTC-ova. Obje prikazuju vrijeme za više gradova, a vrijeme za “glavni grad moguće je prikazati na glavnom zaslonu. Ako otvorite aplikaciju, vidjet ćete detaljnu prognozu za odabrani grad u različitim razdobljima za jedan dan i sljedećih nekoliko dana u tjednu. To je jedan od boljih programa i možete odabrati prikaz za pozadinu.

 

Kontakti: Moguće je imati dvije ili više verzija istog kontakta ako imate profil kontakta na različitim računima e-pošte ili društvenim mreža. Softver uglavnom kombinira profile kontaktne sam po sebi, ali u slučaju da imate kontakte koji nisu u kombinaciji, možete sve jednostavno povezati ručno. Grupa sadrži informacije o svim članovima u skupini i može se staviti kao pločicu na početnom zaslonu. Geste omogućuju direktni pristup diskusijama, fotografijama, video i audio datotekama, dokumentima svih članova u grupi. Prijatelji: ova opcija omogućava stvaranje popisa užeg kruga prijatelja. Kada otvorimo bilo koji kontakt u ovoj skupini, moguće je vidjeti tko je od njih online, podijeliti slike, glazbu, audio i video snimke.

Internet Explorer 10 mobilna inačica puno novih značajki, ali je puno brži preglednik. Poboljšana  je podrška za HTML5 i W3C web standarde, UI je dizajnerski vrlo čist, svaka kartica preglednika radi u odvojenom procesu  tako da na primjer slabo dizajnirana mrežna stranica neće srušiti cijeli preglednik ili utjecati na druge kartice, ali moguće je imati otvoreno maksimalno do šest kartica. Renderiranje mrežnih stranica na temelju JavaScripte je do sedam puta brže od verzije u Windows Phone 7.5.

Tipkovnica ima nekoliko funkcionalnosti, reagira vrlo brzo.Tijekom tipkanja, tipkovnica pokušava završiti riječ, ali također predviđa sljedeću riječ u rečenici. Auto korekcija „uči“ naš sleng pisanja tako da može što bolje pomoći personalizirati sugestije i ispravke.  To radi dobro.

Završne riječi:

Windows Phone 8S model smartphonea jednostavno ostavlja opće ugodno iskustvo. Brinete li o broju dostupnih aplikacija, stvari se na tom polju svaki dan kreću na bolje. Uostalom, 700 000 dostupnih aplikacija za android uređaje ne mora značiti da su sve izvrsne aplikacije. Ima tu dosta loših aplikacija, beskorisnih koje nikada nećete koristiti. Preporučili bi ga manje zahtjevnim korisnicima koji žele pouzdan uređaj dobre kvalitete i naravno onima koji nisu ljubitelji ogromnih ekrana, koji su sve više tableti a ne mobilni uređaji.

 

Uređaj za testiranje ustupio , prodaja i servis mobilnih i fiksnih telefona

Foto&video racunalo.com by  (S. Ledinek)

Foto galerija:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.