TEST: HTC Desire X – snažan midrange smartphone i stilski šarmantan

Fotografija članka: TEST: HTC Desire X – snažan midrange smartphone i stilski šarmantan

Tajvanska tvrtka HTC je proširila svoju kolekciju Googleovih android temeljenih smartphonea, modelom Desire X. Detaljno smo provjerili sve što model nudi i vjerujemo da će vam biti od velike pomoći prije konačne odluke o kupnji.

Oglas

Specifikacije i funkcionalnost

 

je opremljena dual core procesorom ARM Cortex-A9 Qualcomm MSM8225 Scorpion, serije 2 (S2) čipsetom radnog takta 1GHz sa Adreno 205 grafičkim procesorom (GPU-a), i ima 512 KB priručne memorije. RAM je 768 MB, iako bi radije da je  1 GB RAM-a, ali moramo biti zadovoljni. Tu je 4GB interne memorije od čega je samo 1GB korisnički dostupno. Prostor se može proširit preko utora za microSD kartice do 32 GB. Ako želite, kao dodatni bonus, tu je i 25GB besplatnog Dropbox prostora za pohranu podataka u obaku.

 

 

Važno je napomenuti da Desire X koristi dual-channel RAM u sustavu, što znači da CPU čita iz jednog kanala, a piše na drugi u isto vrijeme. To teoretski udvostručuje brzinu prijenosa podataka. Čak i s više aplikacija koje rade u pozadini, Desire X je u stanju držati korak, gotovo nikad ne prikazuju bilo kakav lag ili kašnjenje u pokretanju aplikacije. Web pregledavanje je ugodno i kada se koriste pune desktop verzije mrežnih stranica. Učitavanje je brzo,  stranice se prikazuju ispravno da stanu na veličinu zaslona. Više procesorski zahtjevnije aplikacije kao što neke 3D igre, ipak malo zapinju. Ali, Dead Trigger, prolazi s relativnom lakoćom.

 

 

HTC Desire X djeluje na GSM / GPRS / EDGE 850/900/1800/1900 MHz i HSPA / WCDMA 900/2100 i 3G mrežama (HSDPA / HSUPA). Smartphone podržava i bežično umrežavanje 802.11 a / b / g / n, korisno za povezivost u bilo kojem javnom prostoru koji ima WiFi pristupnu točku. Nije izostavljen niti APTX Bluetooth 4.0 za prijenos datoteka. Uparili smo ga ss hrpom uređaja u našoj redakciji. Bluetooth radi savršeno. Glazba zvuči jako dobro na stereo BT slušalicama, dok telefonski pozivi kroz auto hands-free sustav su besprijekorni.  Zahvaljujući GPS sustavu, omogućeno je spajanje na usluge navigacije. GPS nas je locirao u manje od 30 sekundi s točnošću oko 30 metara. Dodatno, Desire X je DLNA certificiran uređaj i ima uključen svjetlosni, proximity senzor uz i .

 

 

Baterija je 1600 mAh, nešto većeg kapaciteta nego kod Samsung Galaxy Ace II uređaja. Uz stalnu Wi-Fi vezu, sinkroniziran jedan e-mail na provjeru svakih 15 minuta, pokrenute Facebook i Twitter aplikacije u pozadini, nekoliko razgovora, punili smo ga jednom dnevno u večernjim satima, ali ne pola sata nakon 16 sati. Znači, prolazi jedan cijeli dan na umjerenom korištenju. Ipak, test autonomije putem vašeg vlastitog iskustva je najpouzdaniji način za dobivanje točnih rezultata. Uključena je Beats Audio tehnologija ali Beats Audio slušalice nisu u pakiranju.

 

 

HTC Desire X ima dosta glasan zvučnik i nje potrebno da imate zvuk na maksimumu. Dovoljno je 70% čak i u bučnom okruženju. Vibracija je jaka, osjetili smo je kroz ruksak.

Dizajn i kvaliteta izrade

 

HTC Desire X je lagan svojom masom od 114 grama s uključenom baterijom, i dimenzijama 118,5 x 62,2 x 9,3 mm. Uglavnom je izrađen od plastike. Mala veličina čini ga odličnim za nošenje u trapericama ili bilo kojem džepu. Lako se koristiti s jednom rukom. Možda će zbog podignute “usne” na dnu neki osjetiti laganu bol u palcu tijekom intenzivnog korištenja ali niti jedan uređaj nije savršen za sve veličine ruku.

 

 

HTC Desire X je dizajnom tijela vrlo sličan svojim prethodnicima, posebice modelu   u travnju ove godine i prošlogodišnjem modelu testiranom u travnju 2011. Rekli bi u dizajnerskom je duhu tajvanske kompanije.

 

Zadržao je zaobljen oblik i djelomično klinasti profil (poput velikog HOXa ili starijih modela).

 

 

Stražnji poklopac je projektiran na takav način da crni rub oko zaslona sjedi gotovo na vrhovima, pomalo izbočenim na van, stvarajući elegantan i vizualno zanimljivi izgled. Ima mekanu mat gumiranu teksturu, veoma ugodnu na dodir koja ujedno osigurava visoku razinu prianjanja i za vrijeme toplih ljetnih dana dok ruke mogu biti malo znojne.

 

 

Na stražnjoj strani je implementiran fotoaparat u gornjem lijevom dijelu okružen stilskom ovalnom pločicom od brušenog aluminija. Aluminijska obloga je oko objektiva fotoaparata. Prema dnu uočavamo HTC i Beats audio logo, i mikrofon.

 

 

Ispod poklopca skriveni su utori za SIM kartice i microSD utor. Cjelokupni design ga odvaja od ostalih mid-range uređaja drugih proizvođača.

 

 

Visoko iznad zaslona je red rupica prednjeg zvučnika. Nema prednje kamere za video pozive.

 

 

Na vršnoj strani pronalazimo tipku za aktivaciju/zaključavanje uređaja, a USB 2.0  priključak za napajanje/podatkovni prijenos je jedini element na lijevom rubu uređaja, pažljivo smješten u neposrednoj blizini dna kako bi ostavio većinu lijeve strane glatkom.

 

U skladu s tradicijom, tipka za zvuk je ukomponirana u rub na desnoj strani. Osjeća se sjajno pod palcem i nudi izvrsne povratne informacije. Ali, ovaj sitan komad plastike bi se lako mogao oštetiti otvaranjem stražnjeg poklopca. Gornji desni kut ima vrlo mali klin za otvaranje poklopca. Nema posebne tipke za kameru što nam se baš ne sviđa.

 

 

Cijela prednja površina je čista i uredna.

 

 

Uočili smo tri bijela simbola za kapacitivne tipke ispod zaslona: povratak, Home i Task Manager. Tipka Task Manager se može prebacio na tipku izbornika, i vrlo je user-friendly.

Zaslon
Rubovi zaslona su zaštićeni plastikom, granica zaslona je uska, tako da se može vrlo učinkovito kontrolirati jednom rukom. HTC Desire X ima kapacitivni  MultiTouch Super LCD 4 inča dijagonalno, WVGA rezolucije od 800 x 480 točaka, 233ppi na dubini od 16 milijuna boja. To je zajedničko rješenje mid-range i low-end Android smartphonea. Zaslon je vrlo sjajan i stoga  slabo upotrebljiv  na jakom suncu. Za čitanje e-pošte ili web-stranica, i gledanje povremene video ili YouTube isječaka, sveukupno je dobar. Zadovoljni smo.

 

Izrađen je postupkom optičke laminacije, koji pomaže osigurati bolje kutove gledanja, istinske boje i više oštre slike. Nije Corning Gorilla tipa, tako da će te morati koristiti neku torbicu za zaštitu od ogrebotina i slučajnih udaraca. Boje su svijetle no ne i iznimno oštre. Kutovi gledanja, unatoč nižoj rezoluciji iznimno su široki i valjda je izvučen maksimum iz SLCD zaslona.

Multimedija i funkcionalnost kamere

 

HTC Desire X je kompatibilan s najčešćim formatima zvuka, slike i videa: ACC, AMR, OGG, M4A, MID, MP3, WAV, WMA, AMR, 3GP, 3GP2, MP4, WMV, AVI, MP4.

 

 

Partnerstvo s Beats Audiom je nastavljeno. Bilo da slušate glazbu pohranjenu negdje u uređaju ili live streaming sa slušalicama, iznimno je primjetna razlika na razini kvalitete zvuka u usporedbi s rezultatima ako je funkcionalnost isključena. Beats Audio EQ postavke rade super za pop i dance glazbu. Ono što bi stvarno željeli da Beats softver je ukopan dublje u OS, te surađuje sa svim medijskim aplikacijama.

 

 

S obzirom na glazbu, ima osnovni glazbeni svirač, plus TuneIn Radio, 7Zdaigital i Google Play ako želite kupiti zapise izravno iz uređaja.

 

 

Navedene aplikacije funkcioniraju jednako dobro kao i na drugim Android uređajima.

Galerija: Glavni pogled na galeriju prikazuje sve multimedijske sadržaje na zaslonu. Podijeljeni su u skupine: foto/video/snimke kamere itd.

 

Na vrhu zaslona je padajući izbornik na kome se nalazi riječ “albumi.” Pritiskom na pravokutnik otvara se popis svih foto albuma povezanih s uređajem i Facebook, Flickr, Dropbox, ili Picasa računima. Na dnu četiri su tipke za razne akcije poput brisanja ili uređivanja fotografija, dijeljenje,postavljenje kao pozadine itd. YouTube isječci se učitavaju vrlo brzo i ugodno ih je gledati na zaslonu.

 

 

Kamera i njena funkcionalnost:  HTC One X ima kameru 5 MP matrice s auto fokusom, LED bljeskalicu , otvor blende od F2.0, BSI senzor (za dobivanje boljih fotografija pod uvjetima slabog osvjetljenja), i hvata slike prihvatljive kvalitete iako neke fotografije u zatvorenom prostoru nose puno buke. Ukupno gledajući, bili smo zadovoljan s većinom snimaka, pravilnim eksponiranjem i točnošću boje. Desire X naslijedio od skupljih modela zasebni ImageChip za obradu slika, VideoPic, alat za snimanje fotografija i videa u isto vrijeme (alat uključen u modele višeg cjenovnog razreda), Burst Mode do 2,5 sličica u sekundi s jednim dodirom i i SmartFlash, pet načina rada bljeskalice, ovisno o tome koliko smo blizu objektu koji snimamo. Snimljene fotografije imaju maksimalnu razlučivost 2592×1944 točaka.

 

 

Budući da ne postoji hardverska tipka kamere, potrebno je aktivirati aplikaciju bilo iz aplikacijske ladice ili putem prečaca na početnom/zaključanom zaslonu. Desire X ima dual-okidač. Gornja polovica snima slike, i na donjoj polovici pokreće se video mod. To ujedno omogućava uzimanje fotografija tijekom snimanja videozapisa bez njegova prekidanja. Sve ostale softverske kontrole su također jednostavno posložene. One obuhvaćaju opciju za obrezivanja, rotiranje fotografija, pprimjenuefekata, otkrivanje lica i osmjeha, kontrolu ekspozicije, bijele boje, ISO kontrolu, panoramski mod, HDR i noćni pogon, i geo-označavanje. Pogledajte malu video galeriju:

Video snimanje se obavlja u QVGA kvaliteti: 720×480, 30 fps. To je jedan kompromis u cijeni. Mislimo da su rezultati dobri. Fokus je dobar ali ne bi ga preporučili za snimanje posebnih trenutaka, ali za svakodnevnu upotrebu, postavljanje na Facebook  je dobra alternativa.

 

 

ICS, Sense 4.0 – funkcionalnost

 

HTC Desire X pokreće Androida Ice Cream Sandwich, ima sve uobičajene widgete, wallpapere, obavijesne barove, i pet početnih zaslona, što je dovoljno mjesta staviti sve svoje omiljene aplikacije.

 

Pomalo smeta što nema opcije za dodavanje ili brisanje početnih zaslona, što može frustrirati one koji vole imati puno ili malo.

 

 

Zaključani zaslon nudi pregršt prilagodljivih prečaca. Možete postaviti do četiri aplikacije/akcije koje će te lansirati kada ih povučete prema dolje u malom prstenu na dnu ekrana. Ako želite možete koristiti prečac i sigurnosnu zaporku u isto vrijeme.

 

Softver nudi izravan pristup do glavnih Googleovih usluga: Google Talk, Gmail, Google Maps, Google+ Google+ Messenger, Latitude i Google Voice Search.

 

 

Dodavanje računa e-pošte se odvija u nekoliko koraka, nakon što unesete adresu i lozinku.

 

 

HTC je dodao vlastito korisničko sučelje na vrh ICS-a u obliku HTC Sense 4.0. Njegov dizajn je jednostavan i ovaj model ima nešto oskudniju verziju. Nema toliko efekata i puno bloatweara, ali sveukupno iskustvo je još uvijek prilično dobro.

 

 

 

Tu su aplikacije poput Friend Stream, ZDigital, Vrijeme i vijesti, Play music, Rescue, Teeter, Dropbox, kao i widgeti za društvene mreže. HTC FriendStream prikuplja Twitter i Facebook postove u jednom ugodnom vizualnom paketu.

 

Tipkovnica sama po sebi je jedna od boljih, odlične točnosti, a 4-inčni zaslon nije baš preuzak za unos teksta. Ako mislite kuckati puno teksta, preporučili bi da odaberete neku od tipkovnica preko Google Playa kao alternativu.

Internet:

HTC Desire X ima podršku za Adobe Flash Player, dopuštajući ntakopokretanje određenih programa koji rade preko ove tehnologije. S korisničke strane dostupna su dva preglednika: Androidov, temeljene na webKitu, i Googleov Chrome.

 

 

Oba web klijenta nude kartično pregledavanje, više otvorenih prozora u bilo kojem trenutku, a moguće ih je sinkronizirati s Google računom. Prilično zgodno.

 

Raspoređivanje teksta (prilagodba zaslonu) odvija se u trenu. Sada, pitate li se koji je bolji preglednik, teško je na to pitanje odgovoriti. Ovisi o tome koji je vama draži i ljepši. Nama je Chrome nekako brži,To je brže, čistiji, i više intuitivan za korištenje.

Završne riječi:
 

Oni potrošači koji žele najbolje od mobilne tehnologije su vjerojatno spremni platiti nekoliko tisuća kuna za neki top model uređaj, ali takvih je vrlo malo u Hrvatskoj.  Ulazite li u drugu skupinu, samo zato što kupujete jeftiniji uređaj ne znači da morate kupiti nešto loše ili upitne kvalitete. Želite li ostvariti najbolji omjer kvalitete i uloženog novca, iako su napravljeni neki ustupci zbog cijene, upravo HTC Desire X predstavlja izvrsnu mogućnost. Vjerujte nam, u HTC Desire X nije ništa manje uloženo truda u kvalitetu izrade i materijala nego u skuplje modele. Uostalom, HTC je poznat po kvaliteti uređaja i u ovom primjeru pokazali su svoju dosljednost.

 

Korisni savjeti:

  • Kontinuirana sinkronizacija i nekorištene usluge utječu na ukupnu učinkovitost baterije. Možete prilagoditi postavke i sinkronizirati samo bitne stavke u Računi i sinkronizacija u izborniku Postavki.
  • Odabir “Smart Sync”, osigurava ažuriranje e-pošte na temelju stvarnog korištenja mobilnog telefona. To pomaže očuvati izlučivanje kapaciteta baterije i izbjegavanje prekide kada ste okupirani video sadržajem, igrate igrice ili kada ga ostavite da miruje noću.
  • Ako stalno ne mijenjate mjesto boravka, sinkronizirajte vremensku prognozu samo za svoj grad ili mjesto u Weather aplikaciji. Ostale gradove slobodno uklonite: Menu> Edit 
  • Spajanje na lokacijske usluge koristi više baterije. Zatvorite navigacijske aplikacije, kao što su Karte i mjestima, nakon korištenja.

 

Pogledajte galeriju fotografija koje nisu korištene u pregledu: 

 

Uređaj ustupio  –  Foto & video racunalo.com by  (Sanja Ledinek.)
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.