TEST: HP ElitePad 900 – robusni Windows 8 Pro tablet za ozbiljne poslovne korisnike

Fotografija članka: TEST: HP ElitePad 900 – robusni Windows 8 Pro tablet za ozbiljne poslovne korisnike

Tjedan dana družili smo se s novim HP-ovim tabletom, modelom ElitePad 900. Radi se o drugačijem tabletu od onih na koje smo navikli, bogatijem po mnogim elementima.

Oglas

Što to znači drugačije – bolje ili lošije, možda posebno po nekim karakteristikama? Upravo su to bile zvijezde vodilje koje su nas posebno zaintrigirale, a kako bismo vam što bolje dočarali osjećaj koji smo dobili koristeći HP ElitePad 900 tablet.

Iskreno vam moramo priznati kako nas na prvi pogled nije impresionirao. Razlog – navikli smo na “šminkerske” tablete drugih proizvođača koji će vas odmah očarati izgledom, no doživljaj nam uglavnom “splasne” kada vidimo kako rade.

ElitePad 900 će vam pružiti potpuno suprotni osjećaj – nema onaj početni “vauuu” efekt, ali radeći na njemu dan za danom rastao nam je osmjeh na licu. Osjetili smo njegovu pravu snagu i mogućnosti, tako da s pravom možemo reći kako smo u rukama imali vrlo zanimljiv, stabilan i brz tablet uređaj koji je posebno prilagođen za rad na Windows 8 Professional operativnom sustavu.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi, posebni dodaci

Ono što smo odmah primijetili u kutiji s tabletom je pregršt raznih dodataka. Tako ćete pronaći svjetlosnu olovku, docking postolje s dodatnim ulazima i izlazima, dodatnu “košuljicu” također s dodatnim ulazima i izlazima, višestruki punjač, te još nekoliko dodatnih kablova.

Velika moć ovog tableta upravo je njegova prilagodljivost, odnosno mogućnost dodavanja raznih drugih uređaja. U trenu ćete ga pretvoriti u stolno računalo ako mu spojite tipkovnicu i miša, a rad na 10,1 inčnom WXGA ekranu (25,7 centimetara) rezolucije 1280×800 točaka prilično je ugodan (omjer 16:10). U HP-u sve ove dodatke zovu “HP ElitePad Smart Jackets”, a detaljnije ćemo ih opisati nešto kasnije. Inače, težak je oko 680 grama, a tanak samo 9,2 milimetara, za metalni tablet prilično dobro.

Proučili smo i vanjski izgled samog tableta. Kada ElitePad 900 uzmete u ruke, prvo što ćete osjetiti je njegova čvrstoća i robusnost. Dizajn je više klasičan te manje razigran, no daje dojam kako se radi o kvalitetnom i vrijednom uređaju. Kućište je od aluminija, dok je ekran Corning Gorilla Glass 2. Očito je da je HP itekako pazio na kvalitetu izrade.

U HP-u kažu kako je ovaj tablet namijenjen poslovnim ljudima, državnoj administraciji, djelatnicima u zdravstvu i maloprodaji. U početku smo se pitali zašto je to tako, ali smo brzo shvatili o čemu se radi. Naime, na ovom tabletu praktički nema ulaza i izlaza. S prednje strane je ekran, te 2,1MP kamera u vrhu ekrana (za video konferencije), dok se donje strane ekrana nalazi velika “Windows” tipka koja vas vraća na početni ekran u Windows 8 OS-a (Metro sučelje). S gornje strane lijevo se nalazi tipka za paljenje i gašenje, desno je “slopka” za zaključavanje rotacije ekrana (ponekad vrlo korisno), te ulaz za slušalice. Sa stražnje strane u desnom uglu nalazi se kamera od 8MP s LED bljeskalicom, te malo niže dvije tipke za glasnoću zvuka. S donje strane ćete naći stereo zvučnike smještene krajnje lijevo i desno, a u sredini se nalazi najmoćniji konektor – upravo onaj koji vam daje neslućene mogućnosti…

HP ElitePad Smart Jackets – čudo prirode smješteno u malom

Radi se o već spomenutom konektoru preko kojeg se spajate s raznim dodacima koji dolaze s ovim tabletom. Osim toga, produžit će vam se i vijek trajanja baterije, odnosno njena autonomija. Ako ste dovoljno maštoviti, možete kombinirati i rad učiniti itekako ugodnijim, odnosno tablet računalo prilagoditi obavljanju svojih vlastitih specijaliziranih poslova i zadataka.

Ukratko ćemo nabrojiti Smart Jackets dodatke koji čine jedinstveni ekosustav ovog tableta:
•    HP ElitePad Productivity Jacket – uključuje integriranu tipkovnicu, utore za povezivanje, čitač SD kartica
•    HP ElitePad Expansion Jacket – dodatak “košuljica” s kojim se možete povezati preko USB-a, HDMI-a, a i produžuje trajanje baterije, odlično za one koji su često u pokretu
•    HP ElitePad Rugged Jacket – omogućuje dodatnu sigurnost, dok HP ElitePad Docking Station omogućuje rad kao na stolnom računalu (korisno za poslovne korisnike), možete spojiti dodatnu tipkovnicu, miš, pa i monitor, a usput i puni bateriju tableta.
•    HP Executive Tablet Pen – korisnicima omogućuje zapisivanje poruka ili zabilješki njihovim uobičajenim rukopisom izravno po zaslonu, dok se sadržaj sprema u memoriju ili pretvara u tekst za uporabu u drugim aplikacijama.

U kutiji s tabletom nalazi se još nekoliko dodatnih kablova koji vam također omogućuju spajanje dodatnih uređaja na tablet računalo, ovisno o vašim poslovnim potrebama. Sve u svemu, moć ovog tableta zaista je u njegovim dodacima. No, još uvijek se nismo dotaknuli onog glavnog, samog tableta. Dodatne detalje možete vidjeti na slikama i video prilogu koji smo snimili (traje gotovo 14 minuta!).

Početak rada zahtijeva instalaciju Windows 8 Pro OS-a

Kako smo prvi u Hrvatskoj dobili ovaj tablet na testiranje, morali smo prvo instalirati Windows 8 Pro operativni sustav koji je “tvornički integriran”. Sam postupak je trajao nekoliko minuta, upisali smo sve potrebne parametre, prijavili se na Microsoftov eko-sustav i krenuli s radom. Na samom početku vas očekuje i mala škola rada u Windows 8 OS-u, što nam se učinilo vrlo simpatično i korisno za početnike.

Prvo pokretanje Windows 8 je trajalo oko 25 sekundi, što je prilično brzo, ali nas nije iznenadilo jer znamo da se u aluminijskom kućištu nalazi SSD disk od 64GB. Gasi se tek za nekoliko sekundi. Možda će vam se to učiniti premalo prostora za pohranu podataka, ali podsjećamo vas još jednom kako se radi o poslovnom tabletu. I sami znate kako najviše prostora “gutaju” multimedijski sadržaji – filmovi i glazba, što je ovdje u drugom planu. No, ako se i pojavi potreba za dodatnim prostorom, preko nekog od USB ulaza spojite vanjski disk 2 i pol inča i npr. kapaciteta od 1GB i time je problem riješen u trenu. Isto tako, možete kupiti i veću SD memorijsku karticu (32GB, 4GB, 128GB), to je drugi način rješavanja problema.

Ekran je WXGA 10,1 inčni i vrlo kvalitetan, slika je oštra i vidljiva iz svih kutova. Isprobali smo i nekoliko multimedijskih sadržaja (video, audio, foto,…), reprodukcija je funkcionirala bez ikakvih problema. Snimili smo i nekoliko fotografija (8MP) i video priloga u Full HD rezoluciji (1080p) i moramo priznati kako smo se ugodno iznenadili (iako su uvjeti za snimanje bili teški, vrijeme oblačno, atmosfera vlažna). I opet, ovaj nas je tablet svakodnevno ugodno iznenađivao novootkrivenim mogućnostima. Video prilog koji smo snimili (opis tableta, snimanje videa) možete vidjeti nešto niže.

Spomenimo još jednu po nama važnu stvar. Kako se radi o 10,1 inčnom ekranu s prilično visokom rezolucijom, možete dobiti osjećaj kako su ikone premale ili su slova presitna (za tipkanje prstima, ne i za čitanje), pa ćete zbog “debelih prstiju” nerijetko i pogriješiti. Tu u pomoć uskače svjetlosna olovka (koja dolazi u paketu) i koja će taj problem riješiti u trenu.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je solidan
Ovo tablet računalo (zaista ga tako možemo nazvati) dolazi s Windows 8 Pro operativnim sustavnom. Već smo ranije naučili kako je “indeks zadovoljstva” drugačiji od onog u Windows 7 OS gdje je skala od 1,0 do 7,9. U Windows 8 OS-u skala ide od 1,0 do 9,9.

HP ElitePad 900 – hardverska konfiguracija:
• Procesor: 2-jezgreni Intel Atom Z2760 na 1.80GHz
• Grafika: Intel GMA (integrirana grafika)
• Memorija: 2GB RAM
• SSD disk: 64GB
• Ekran: 10.1″ WXGA multi-touch (u 5 točaka)
• Rezolucija: 1280 x 800
• Operativni sistem: Windows 8 Professional (32-bitni, hrvatski jezik)
• Data (povezivost): WiFi b/g/n, Bluetooth
• Kamera: da (prednja 2,1MP, stražnja 8MP s LED bljeskalicom)
• Priključci: audio, USB (adapter u paketu), docking
• Baterija: 25WHr (testirana je više od 115.000 sati)
• Dimenzije: 261 x 178 x 9,2 milimetara
• Težina: 630 grama
• Boja: srebrno crna kombinacija

Kao što i sami vidite, ovaj tablet radi na 3. generaciji Intel Atom procesora koji je optimiziran za rad na Windows 8 OS-u. Željene informacije možete unositi putem dodira, olovke ili glasa. U ovom trenutku nas je zanimalo koliko je zaista brz i hardverski uravnotežen ovaj tablet.

Evo rezultata testiranja (WEI indeks):
– brzina procesora 3,4
– brzina RAM radne memorije 4,6
– radna grafika 3,6
– 3D business i gamerska grafika 3,3
– brzina tvrdog diska 5,4

Malo smo se iznenadili rezultatom koji je prikazao ovaj test. Naime, očekivali smo veće brojke, s obzirom na zaista vrlo stabilan i brz rad tableta. Usko grlo je 3D i gamerska grafika, tek 3,3 bodova. . Kako se radi o poslovnoj orijentaciji ovog tableta, na video igre odnosno grafički zahtjevne aplikacije slobodno zaboravite. No, neka vas ne zavaraju ove brojke, svaki će posao odraditi iznenađujuće brzo, vjerojatno i zbog same Windows 8 optimizacije.

Dodatne mogućnosti

Kako se radi o poslovnom tabletu, nerijetko će vam trebati i ispis pojedinog dokumenta, računa ili slično. S HP ElitePad 900 tableta preko ePrint softvera možete bežično ispisivati na bilo koji HP-ov pisač (koji podržava WiFi), bez instalacije bilo kakvih drivera. Naime, aplikacija HP ePrint omogućuje ispis na daljinu na više od 24.000 javnih lokacija kao što su hoteli ili maloprodajna mjesta.

Isto tako, pomoću aplikacije HP Wireless Hotspot možete se povezati s drugim HP korisnicima tvoreći tako bežičnu internetsku vezu. Aplikacija CyberLink Media omogućuje kreiranje audio i video sadržaja, kao i upravljanje istima putem jednostavnog sučelja koje postoji i na drugim HP-ovim računalima za poslovne korisnike. Osim toga, korisnici mogu snimati (stereo mikrofon) i preslušavati (preko SRS audio sustava) audio zapise.

Spomenimo i aplikaciju Evernote koja bilježi, sprema i sinkronizira informacije na više uređaja te omogućuje iznimno brzo pretraživanje istih, te aplikaciju Skitch koje olakšava suradnju među suradnicima brzim obilježavanjem slika i prikaza podnapisa ili skica.

Kada govorimo o sigurnosti, HP ElitePad 900 ima trogodišnje jamstvo i podršku HP Global Series Support, što će se poslovnim korisnicima itekako svidjeti. Tu je i HP Client Security koja se odnosi na zaštitu podataka, uređaja i identiteta korisnika, zatim HP BIOS Protection, Security Manager i HP Drive Encryption. Dodatke sigurnosne opcije uključuju Device Access Manager, Computrace i Sparekey.

Podrška korisnicima i održavanje riješeni su preko HP Client Management sustava, dok LANDesk Management Suite povećava sigurnost (alati za lociranje i zaštitu podataka na izgubljenim uređajima). Sve u svemu, kupnjom ovog tableta niste dobili samo fizički uređaj, nego bogati HP-ov eko-sustav koji je poznat po brzi za svoje korisnike.

Zaključak

HP ElitePad 900 je definitivno ono što smo rekli na početku – drugačiji tablet, u prvom redu zbog njegovih dodataka. Radi na Intelovoj platformi, ima Windows 8 Pro operativni sustav (koji je skuplji od običnog Win 8) i generalno gledajući radi iznenađujuće brzo i stabilno. Multimedijske sadržaje guta kao od šale (video, audio, foto,…), tako da ćete vrlo ugodno moći kombinirati poslovno i privatno. Ako nas pitate, ovo bi mogao biti pun pogodak za poslovnjake, definitivno ćete biti “viđeni” s ovim oku ugodnim tabletom koji odiše poslovnom elegancijom, da ne kažemo inteligencijom.

HP ElitePad 900 se već nalazi u prodaji u Hrvatskoj, a maloprodajna mu je cijena 6.299 kuna (samo tablet). Cijena nam se možda za nijansu učinila previsokom, ali ćemo vas još jednom podsjetiti na pregršt dodataka i mogućnosti koje donosi ovaj tablet (te bogatu softversku i sigurnosnu podršku HP mreže), tako da ga možete zaista pretvoriti u pravo stolno ili prijenosno računalo s ekranom osjetljivim na dodir. Ipak, moramo spomenuti kako se svi “dodaci naplaćuju”, svaki je oko tisuću kuna.

Vjerujemo da smo mnoge koji su pročitali ovu recenziju zainteresirali za kupovinu, pa vam preporučujemo da posjetite HP Store .

+ Hvalimo
+ pregršt dodataka u paketu, mogućnost kombiniranja
+ iznenađujuće brz rad
+ robustan izgled, kvalitetni materijali
+ odličan ekran

– Zamjeramo
– ne podržava USB 3.0
– slab zvuk kod snimanja videa
– 40-ak GB praznog prostora će nekima biti premalo
– cijena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.