TEST: Grandstream GXP2200 VoIP telefon/smartphone pod Android sustavom

Fotografija članka: TEST: Grandstream GXP2200 VoIP telefon/smartphone pod Android sustavom

Ovoga puta glavni akter našeg testa je Grandstream GXP2200, kombinacija VoIP stolnog telefona i android pametnog telefona. Namijenjen je za uredsku uporabu, poslovne sredine, hotele itd. ali može proći i za kućnu upotrebu.

Oglas

Ako se pitate što  se  uopće krije pod pojmom  VoIP, prije nego što krenemo u priču o samom uređaju  slijedi jedan kratki  uvod:

Pri spomenu riječi VoIP, velikom dijelu vas padne na um Skype, ali to nije prava VoIP aplikacija već IM aplikacija. VoIP, odnosno Voice over Internet Protocol kratica je za tehnologiju prijenosa glasa putem interneta (govor se tretira kao podatak) plus što je omogućena klasična razmjena podataka odnosno poruka putem e-maila, instant messaging programa i video komunikacija. Poanta je da se upotrebom fiksnog telefona mogu ostvarivati telefonski pozivi na svaki fiksni ili mobilni telefon svugdje u svijetu, uključujući i na brojeve koji se spajaju putem satelita. VoIP usluge u RH dostupne su putem nacionalnih operatera. VoIP omogućava korisnicima osjetno povoljnije telefoniranje (prema fiksnim i mobilnim nacionalnim mrežama te prema međunarodnim telefonskim mrežama). U današnje vrijeme kvaliteta tehnologije je besprijekorna. Jedini problem može biti loša Internetska infrastruktura.

OK, sad kad “znamo” što znači VoIP usluga, idemo vidjeti koje sve mogućnosti nudi uređaj u realnoj primjeni.

Konfiguracija uređaja:
Za konfiguraciju uređaja tako da dobijete njegovu punokrvnu funkcionalnost poput spajanja na centralu, umrežavanja s ostalim IP telefonima i sl. morate biti tehnički potkovan u mrežnim dijelu. Koristite li ga u manjem uredu ili privatno, dovoljno je pažljivo pročitati upute, naoružati se strpljenjem, aktivirati logiku i imati ispravne informacije za VoIP poslužitelja, račun i lozinke i nešto znanja o protokolima (za konfiguriranje video konferencijskih poziva).

Morate si dati i malo više truda prilikom podešavanja da pravilno postavite parametre kako bi ovisno o broju koji se zove, koristili određenog pružatelja usluge, i napraviti kalkulacijsku listu cijene IP telefonije jer vama je u interesu da pronađete najpovoljnije cijene. Za Skype protokol se instalacija svodi na upisivanje korisničkog imena i lozinke za postojeći Skype account. Kao i u drugim slučajevima, Skype ima smisla ako je ciljani korisnik kojeg želimo zvati također Skype korisnik.

 

Način rada:

Kao što smo u uvodu napisali, Grandstream GXP2200 je IP telefon kojim se jednim dijelom rukuje poput klasičnim telefonom. Standardne funkcionalnosti telefona uključuju poziv na čekanju, XML prilagodba zaslona, automatsko biranje, automatski odgovor, personalizirane glazbene melodije zvona, glazba na čekanju itd. Nakon što se povežete s nekim nacionalnim operaterom i zovete fiksni broj npr. u Velikoj Britaniji, za 2 – 3 sekunde nakon uspostave poziva na zaslonu više ne vidite birani broj nego podatke o tom broju tipa o osobi ili kompaniji na koju je registriran. Ono što je možda nekima više zanimljivo, odnosi se na dio povezan s Android operativnim sustavom, ali nema ništa različito od korištenja bilo kojeg android smartphonea (više detalja u nastavku). Istina, android sustav je stara inačica – 2.3.5, ali ne radi se o velikom igraču u svijetu IP telefonije kao što je to npr. Cisco, koji pušta nadogradnje firmwarea za svoje telefone kao što Microsoft izdaje sigurnosne zakrpe svaki mjesec. Aplikacije je moguće preuzeti s Google Play-a i Grandstream Marketa (certificirane su za uređaj) , ali isto tako dodati i neke vlastite aplikacije što nije zanemarivo koristi li se uređaj u poslovnom segmentu.

Osim opcije za postavljanje administrativne i korisničke zaporke ima ugrađenu naprednu sigurnosnu zaštitu: TLS / STRP / HTTPS, 802.1x, TR-069 ili AES šifriranje XML konfiguracijskih datoteka, za što dajemo palac gore.

Omogućeno je 6 linija za do 6 SIP (Session Initiation Protocol) korisničkih računa. SIP je zadužen za upravljanje signalima, lokaciju korisnika i osnovnu registraciju a i sam se sastoji od niza podmodula koji se mogu mijenjati ovisnosti o specifičnim potrebama. Budući da različiti VoIP pružatelji usluge imaju različite tarife za pojedine zemlje, kombinacija 6 SIP korisničkih računa nije zanemariva gledajući s ekonomske strane.

 

Dizajn

Vizualno izgleda poput bilo kojeg stolnog telefona i ostavlja solidan osjećaj. Sve se uklapa. Njegove dimenzije su 188 mm x 210 mm x 85 mm i mase je 1.42 kg sa slušalicom.


Tipke su meke i fino reagiraju na dodir. Mikrofoni i zvučnici u slušalici i speakerphone su visoke kvalitete i zvuk je izvrstan zahvaljujući HD podršci koja je sve više standard u svim IP telefonima. Inače podržani su glasovni codeci: G.723.1, G.729A/B, G.711u/a-law, G.726, G.722 (wide-band) i iLBC. Pozive je moguće snimati i spremati na SD karticu. Kapacitivni 4,3-inčni  zaslon osjetljiv na dodir TFT LCD rezolucije 480 x2 72 točaka je vrlo osjetljiv. Probali smo igrati Angry Birds-e, i na naše iznenađenje, stvar funkcionira iako nam se je dva ili tri puta aplikacija nenadano zatvorila (znači možete se i zabaviti u uredu).

Ali, niti YouTube filmići ne izgledaju loše jer može pokrenuti sve formate do 1080p rezolucije.

Na stražnjoj strani postoje dva Gigabit  utora,  USB  priključak što omogućava spajanje telefona na USB disk ili vanjski disk budući  da unutarnja memorija iznosi 3.81 GB ,  dva standardna priključja za  slušalice,  12V AC adapter, dok  na vhu nalazimo utor za  SD kartice.

Podržani protokoli:  SIP RFC3261, TCP/IP/UDP, RTP/RTCP, HTTP/HTTPS, ARP/RARP, ICMP, DNS (A record, SRV, NAPTR), DHCP, PPPoE, TELNET, TFTP, NTP, STUN, SIMPLE, TR-069, 802.1x, LLDP, LLDP-MED, LDAP, IPv6, TLS, SRTP  SIP PUBLISH method (RFC3903), SIP Presence Package (RFC3856, 3863) for use of MPKs, SIP Dialog Package (RFC4235), SIP Message method (RFC3428)

 

Grandstream GXP2200 i Android sustav

 

Prvo što bi trebali naglasiti je da  sučelje ima prostojnu brzinu rada. Očito je proizvođač radio na optimizaciji performansi.  Budući da uređaj je podržan od strane android sustava putem e-mail klijenta lako je moguće čitati i slati mailove. Ono što nam se učinilo još zgodno, hrpa je mogućnosti postavljanja bilo koje vrste informacija putem interneta na zaslonu od vremenske prognoze do ažuriranja na društvenim mrežama, primanja RSS-a ili korištenje animiranih pozadina, Logoa tvrtke (prilagodljiv putem XML-a), jer ne morate brinuti o autonomiji baterije kao u slučaju smartphonea. Telefon se spaja direktno na električnu mrežu putem adaptera ili Power over Etherneta (PoE) pa si tako možete priuštiti malo luksuza.

Inače, standardne postavke na zaslonu prikazuju trenutni datum i vrijeme, status mreže u sredini ekrana, značajke poziva ( naziv računa koji je u uporabi i sl.) i softverske tipke: prebacivanje između različitih početnih zaslona, oznake računa, propušteni pozivi i ponovno biranje.

GXP2200 podržava do 1000 kontakata. Kretanje kroz pohranjene kontakte i uspostava poziva ne predstavlja nikakav problem jer je standardna Androidova aplikacija. Opet, zahvaljujući Android sustavu lako možete sinkronizirati svoje kontakte korištenjem Exchange Servera ili Googleove opcije “Računi i sinkronizacija”. Preuzmete li aplikaciju Glasovno biranje na vlasničkom marketu, pritiskom na ikonu i izgovaranjem imena kontakata, programa prilično dobro prepoznaje ime i pokreće biranje broja. Začudilo nas je što to relativno radi dobro za naša prezimena. Svidjela nam se i  aplikacija  Crna lista,   koja odmah odbacuje poziv. Osobi koja zove čuje  ton zauzeća. Nema više dosadnjakovića kojima je dosadno pa stalno zivkaju dok vi ne znate gdje vam je glava od posla. Postoji i mogućnost korištenja Instant Messaging servisa Google Talk, Viber ili WhatsApp-a. Sve radi bez bilo kakvih zamjerki.

 

Konferencijski poziv: Moguće je uspostaviti konferencijski poziv do pet uključenih sugovornika. Mi smo funkcionalnost isprobali s tri osobe na SIP protokolu. Pokretanje konferencijskog poziva je jednostavno. Prvo se uspostavlja poziv s jednim sugovornikom, zatim pritiskom na tipku konferencijskog ključa podiže se nova linija pomoću istog računa, bira drugi broj i pritiskom na tipku POŠALJI, uspostavlja se drugi poziv itd. Prekid konferencijskog poziva je jednostavan. Potrebno je samo prekinuti poziv. Tijekom konferencije moguće je provesti dijeljenje konferencijskog poziva tako da se prema potrebi mogu određene osobe staviti na čekanje. Odlično za tračanje :D Uočili smo, možda bolje reći uvjerili smo se da osoba koja je započela konferencijsku vezu mora ostati na vezi cijelo vrijeme, ne može se staviti na čekanje inače se sve prekida.

Google Voice:

Skype: Budući da smo uređaj koristili u redakciji više od tri mjeseca, priznajemo u većini slučajeva za Skype protokol, evo malo osvrta na naša iskustva. GXP2200 nema ugrađenu kameru tako da se ne može prenositi video, ali moguće je primiti video. Spojite li vanjski kameru na UTOR dobivate punu funkcionalnost video Skype poziva. Brzina i kvaliteta su fantastični. Tijekom razgovora možete koristiti vanjski zvučnik ili slušalicu. Koristite li slušalicu morate prebaciti u postavkama medijski kanal jer vanjski zvučnik je postavljen kao Defaultni. Osim Skypea, GXP2200 radi s Microsoft Lync klijentom ali ovu opcije nismo testirali. Budemo, kada nam nešto od navedenog zatreba :D

Tehničke specifikacije:

 

Mogućnosti tipkovnice:

Završne riječi:
Korištenje Android sustava kao temeljnog operativnog sustav za VoIP telefon čini izvrsnu kombinaciju dvaju svjetova. Na SD kartici moguće je pohraniti hrpu glazbe i video sadržaja i možete ih uredno reproducirati. Volite li se kretati po prostoriji dok razgovarate, a ne želite da baš svi oko vas čuju što sugovornik govori, zahvaljujući Bluetooth opciji u samo nekoliko koraka moguće je upariti BT slušalicu. Prijem je izvrstan i stabilan. Postoji puno toga što možete učiniti s ovim telefonom. Sve što se može izvoditi na Android temeljenom smartphoneu možete pokrenuti na ovom telefonu.Mi smo jedan dio testirali.  Nismo mogli  isprobati što se dešava i kako neke stvari rade dok je uređaj spojen na telefonsku centralu, ili isprobati virtualnu tipku šef – tajnica, ili ga upariti s drugim IP telefonom nismo imali uvjete. 

Hvalimo:
– implementacija prilagođenih ili vlastitih aplikacije korištenjem API SDK alata za poboljšanje poslovne produktivnosti, sigurnosti i usluga korisnicima
– Besplatne nadogradnje softvera uz automatsku provjeru za firmware na poslužitelju proizvođača.
– Podrška za LDAP imenik

Nedostatak : WiFi, ali ovaj bežični standard radi s USB WiFi adapter-Grandstream.

Cijena uređaja je  oko  2.145 kn. Zastupnik za Grandstream VoIP uređaje je tvrtka LUNARIA.

Foto by www.racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.