Test: Garmin Nuvifone, Asus M10 -Navigacija

Fotografija članka: Test: Garmin Nuvifone, Asus M10 -Navigacija

 

Garmin, Asus ima svoje karte za 43 zemalja u Europi, i update se jednom kada kupite uređaj  navodno više neće naplatiti. Naime, telefon možete kupiti kao samo telefon ili s navigacijskim priborom za automobil. Za potpuno opremljen uređaj potrebno je platiti 35 € više. Doista, nije velika razlika.  Zahvaljujući WinMo OS, možete instalirati i zadržati Google Maps da vam se nađe pri ruci.  Uređaj (navigacija) je testiran tijekom vožnje, točnije na relaciji Zagreb – Opatija – Umag – Poreč- Zagreb.

Telefon radi bez SIM kartice, ali jednostavno ne možete  samo tako pokrenuti aplikaciju navigacije. Iako proizvođač tvrdi da GPS prijemnik može zasebno raditi, ponekad smo čekali skoro 10 minuta da uređaj proradi. Kada smo umetnuli SIM kartica GPS poziciju odmah pronalazi.

Orijentacija je točna.  Pretraživanje adresa je pomalo nagađanje. Uspješno ćete pronaći svoje odredište, pod uvjetom da znate točan naziv ulice. Rezultat je ograničena na podatke dostupne na telefonu, tako da ne postoje bilo kakvi prijedlozi, poput onih u Google kartama koje koriste internet. Glasovne upute su korisne. Ako ste imali učitanu rutu od prije,  ona se automatski ponovno izračunava do odredišta. Možete primati telefonske pozive u pozadini dok koristite auto navigaciju.

Sviđa nam se i način štednje baterije tijekom uključenosti navigacije. Ukoliko ste na ravnoj ruti (auto-cesti)  svjetlina telefona je niska, i prije nego dolazi upozorenje ili promjena smjera,  ponovo se upali zaslon koji je vidljiv na karti. Interesantno je što je upozorenje označeno crvenom bojom za stvarnu brzinu, a  informacije o vožnju pod maksimalnom brzinom se prikazuju crno.

Tu je turistički vodič i popis bolnica, policijskih i benzinskih postaja, i parkirališta u vašoj blizini. Garmin, Asus M10 smartphone je kao navigator vrlo zadovoljavajući. Brzo slanje lokacije putem e-pošte samo je glazura na torti. Navigacija u M10 se može koristiti i glasovnim naredbama.

I sada nam ostaje još priča o bateriji. Baterija je 1500 mAh, ali njena izdržljivost isključivo ovisi o načinu korištenja pametnog telefona.  Prema našem testiranju, 100% osvjetljenje zaslona, umjereno korištenje e-pošte, SMS poruka i nekoliko kratkih razgovora pokazalo je 8 sati izdržljivosti kapaciteta baterije. To pokazuje neki prosjek za pametne telefone, ali za telefon koji je prvenstveno ciljan kao navigacijski uređaj, potrebna je bolja baterija, osim kada je priključen preko automobilskog seta.

Ovaj uređaj nam se je jako svidio. Želimo li nekoliko uređaja u jednom, Garmin Nuvifone, Asus M10 je izvrstan odabir.  Nedostaci?:Uglavnom smo ih naveli. Da nam je uređaj bio dostupniji dulje vrijeme, zasigurno bi ih još pronašli, ali isto tako i još pozitivnih strana.

Sada zasigurno razmišljate o njegovoj cijeni. Doista u ovom momentu nemamo informaciju vezanu za njegovu cijenu u Hrvatskoj, osim što znamo da je cijena modelu Garmin Asus nuvifone M20 3.999,00 kn.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.