TEST: Garmin nüvi 3590 LMT, kompatibilan s android pametnim telefonima

Fotografija članka: TEST: Garmin nüvi 3590 LMT, kompatibilan s android pametnim telefonima

Iako današnji pametni telefoni uglavnom imaju implementirane GPS navigacijske sustave koji pružaju punu navigacijsku i kartografsku podršku, dio potrošača ipak se odlučuje na kupnju samostalnih navigacijskih uređaja da spase trajanje baterija ili podatkovni promet. 

Oglas

Za vas koji ulazite u skupinu onih koji razmišljaju oko nabavke jednog takvog modela, uzeli smo na naše korisničko testiranje navigacijski cestovni uređaj malo više klase, Garmin nüvi 3590 LMT, iz serije koja se sastoji od cestovnih GPS navigatora namijenjenih za korištenje u automobilskom okruženju. Garmin navigacijski uređaji nisu nam nepoznati. Na našim testovima već smo imali i  Vrijeme je da malo pobliže upoznate mogućnosti i ograničenja, trećeg modela:  Garmin nüvi 3590 LMT


 

Malo o sustavu i načinima rada

 

Satelitske veze su vrlo brze baš poput jačine signala.  Uglavnom smo imali puni bar, između 9 i 10 crtica. Tijekom vožnje, Garmin nüvi 3590 LMT pruža jasne verbalne upute uključujući izgovorene nazive ulica,  i govori potpune adrese na hrvatskom jeziku.  Jačina glasa kada je uređaj spojen na nosač u automobilu dovoljno je snažna ako slušate glazbu/radio ili vam  suputnici glasno razgovaraju.  Za glasovno upravljanje modelom od strane korisnika,  poput izdavanja naredbi za pronalaženja nekog mjesta, regulaciju  glasnoće ili osvjetljenja zaslona, ili  naredbu” vrati me  kući, mogli bi reći da funkcioniraju točno u 80% . Rekli bi prema očekivanju.

 

 

 

Dizajn i funkcionalnost
 

Garmin nüvi 3590 LMT je prilično  tanak iako nije prelagan, ali nije toliko težak da ga ne bi mogli nositi u džepu.  Mase je 204 grama.  Njegove dimenzije su 13,8 x 8,7 x 1,3 cm. Trajanje litij-ionske baterije je oko  3 sata ako uređaj nije uključen u punjač u automobilu. Kada pritisnete gumb za napajanje kako biste ga isključili, zapravo ide u stanje mirovanja,ostavite li ga u punjaču. Za potpuno isključivanje ili uključivanje je potrebno držite gumb za napajanje za tri do četiri sekunde.

 

 

Zaslon TFT izrađen od stakla, duljine dijagonale od 12,7 cm (5 “) , ili  11,1 x 6,3 cm, ima rezoluciju od 800 x 480 točaka  sa bijelim pozadinskim osvjetljenjem,  osjetljiv je na dodir,  ima dvosmjernu orijentaciju (vertikalnu i horizontalnu), oštar prikaz i  odličan odziv tijekom korištenja prstiju, bilo za pomicanje po kartama zaslona (planiranje rute putovanja),  ili unos adresa za određene rute. Karte je moguće zumirati i “štipanjem” zaslona. Mogli bi reći da je odličan. Zadovoljni smo.

Opcijama izbornika nije problem pristupiti i nema puno koraka da bi dohvatili „dublje“ opcije. Možete dodati prečace do omiljenih pretraživanja, kategorije ili potkategorije što je jedna od više korisnih značajki.

 

 

Tipkovnica za unos podataka je QWERTY, ugodna za unos s prilično velikim tipkama. Unos adrese je moguće  također ostvariti putem glasa. Dovoljno je brzo izgovoriti cijelu adresu. Točnost je negdje oko 90 posto.

 


Karte mogu biti prikazane u slojevima:  jednostavan pogled -promet,  zapisnik i mjesta duž ceste ( POI, 3D prikaz terena, obrisa i zgrada ), preko drugog gumba na lijevoj strani karte. Prilikom vožnje je  ruta jasno istaknuto u žutoj boji ,  imena ulica se pokazuju velikim slovima na vrhu. Prikaz nadolazećih imena ulica (ako nisu na trasi), prikazuju se u gornjoj zelenoj liniji iznad karte. Napravite li krivo skretanje, na zaslonu se prikazuje umjesto regularne žute crte rute,  boje magenta.  Uglavnom su boje  ugodne.  Trenutna brzina i ograničenje vidljivi su u donjem dijelu na zaslonu u nadzornoj ploči. Moguće je odabrati devet vrsta informacija poput nadmorske visine, vrijeme dolaska, udaljenost do odredišta, brzinu i sl.

 

Bluetooth tehnologija omogućava telefonske pozive izravno kroz uređaj, ali i čita tekstualne poruke tako da nas ništa ne ometa u vožnji. Uparivanje je proteklo vrlo brzo i ovdje nismo uočili nikakve nedostatke.

 

 

Dostupna je i aplikacija – Smartphone Link namijenjena android mobilnim uređajima koja pomaže pronaći gdje ste  parkirali (izvrsno kada za dana uđete u shopping centar a izlazite navečer), i povezuje kompatibilne nüvi Garmin Live usluge kao što su promet, vrijeme i cijena goriva pomoću smartphonea, ali koristi mobilni podatkovni promet.

 

 

Ovu aplikaciju smo zasebno testirali tako da više informacija će te uskoro saznati kroz jednu softversku mini recenziju. Foto-realistički pogled pokazuje sliku onoga što se događa oko vas, tako da smo sigurni da se nalazimo na pravom mjestu.

 

 

EcoRuta pomaže smanjit potrošnju goriva. Za korištenje je potrebno odabrati vrstu goriva, unijeti podatke o potrošnji za vaše vozilo, tako da tijekom budućeg korištenja uređaja možemo odabrati najviše učinkovitu rutu, ne samo najbržu ili najkraću. myTrends, optimizira rute između mjesta pohranjenih u izborniku favoriti. Dakle, ako koristite neke prečace, i oni se pokažu matematički  optimalnim, biti će predložene sljedeći puta kod odabira opcije najkraće rute.  Alternativna ruta – Svaki put nakon što odaberete jednu točku odredišta biti će  ponuđeno više ruta (uglavnom do dvije) u odabiru.  Ali ostaju i dalje primarni”najbrži” ili “najkraći” put. S ovom opcijom nismo se previše igrali, pa ne možemo vam reći koliko je stvarno učinkovita. Ali to nisu sve  mogućnosti. Postoji i jedan zabavno-uslužni dio. Na raspolaganju su pretvarač jedinica,  Oxford  rječnik (30-dnevna probna verzija), preglednik slika, audio knjige , svjetsko vrijeme, budilica i kalkulator.

 

 

Garmin nüvi 3590 LMT u akciji

 

Testirali smo ga na zagrebačkim prometnicama i na relaciji Zagreb – Osijek na autocesti i Osijek – Zagreb, podravskom magistralom s postavkama rute za izbjegavanje potencijalnih zapreka poput cestarine i autoputova.

 

Na otvorenoj cesti
Na dionici autoceste Zagreb – Osijek, skoro da nam nije niti trebala navigacija ali tijekom putovanja autocestom uočili smo da nam se u nekoliko navrata aktivirala Exit usluga  koja je pokazala odmorišta s oznakama dostupnosti hrane, goriva i WC-a. Na izlasku iz same autoceste na zaslonu su prikazane sve vozne trake. No, na  dionica Osijek – Zagreb je bila sasvim drugačija priča jer cesta nije nimalo monotona. Ovdje smo mogli testirati mogućnosti navigacija puno detaljnije. Kod Virovitice bili smo dva puta usmjeravani na autoput iako je u postavkama bilo definirano da izbjegavamo autocestu. To nam se nije svidjelo, ali nastavili smo drugim putem.  U Đurđevcu i Bjelovaru uredno smo bili usmjereni na zaobilaznicu (aktivna funkcija izračuna najbrže rute), što je sasvim OK. Približavajući se Zagrebu, opet smo bili usmjereni na zaobilaznicu tako da se većina starog puta zaobišla. Odlično. Tijekom cijele rute nije niti jednom preskočeno glasovno upozorenje o oštrim zavojima na prometnici, i to u dovoljnom vremenskom razmaku da smo bez problema mogli prilagoditi brzinu vožnje. Također glasovna navigacija vrlo točno daje upute za prolazak kroz kružne tokove. Nije nimalo nevažno spomenuti da podaci o ograničenju brzine u određenom mjestu rade gotovo besprijekorno. Samo nekoliko puta  se dogodilo da je bio drugačiji od prikazanog ograničenje brzine.

 

 

Zagrebačkim ulicama
U jednom navratu za slijepu ulicu je pokazao da nije, u dva navrata nas je uputio da skrenemo u lijevo iako to nije bilo moguće zbog prometnog znaka zabrane skretanja. To ne bi uzeli kao minus budući da u Zagrebu skoro svaki dan negdje osvane neka zabrana prometa, preusmjeravanje  i slične pojave.

 

 

Dodatno smo namjerno smo promašivali smjer  u kratkim razmacima, i moramo reći da se novi izračun ruta odvijao skoro u istom trenu.  Ažuriranje podataka o prometu odvija se svakih 30 sekundi. Ipak, uočili smo i jedan nedostatak. Da, ako bi to mogli nazvati nedostatkom. Jednostavnu  navigaciju do centra grada.  Nažalost,  program zahtijeva unos određene  ulice i kućnog broja.  Ne postoji opcija, strogi centar.

Završne riječi:
 

Svidio nam se automatski prikaz za noćnu/dnevnu vožnju, kada se boje na zaslonu prilagođavaju vanjskom osvjetljenju. Softver i karte nisu problematični za ažuriranja ali pri tome treba paziti  da je baterija u cijelosti napunjena prije nadogradnje. Omogućena je nadogradnja 4 puta godišnje.Montaža uređaja je stvarno jednostavna i držač odlično prianja na vjetrobransku površinu.

 

Kočite li naglo, nema problema oko izlijetanja uređaja iz držača.

Uređaj doista ima hrpu mogućnosti.  Podesite li pravilno postavke  nećete imati problema i puno razloga da se žalite na navigaciju. Učitane su karte cijele Europe.  Postoji i pješački način rada koji smo malo isprobali na Gornjem gradu i sve je prošlo u najboljem redu.

 

Veliki plus je brzina procesora koji pretvara čak i vrlo duge rutu kroz nekoliko zemalja u tren oka,  bez propuštanja izlaza s autoceste. To smo provjerili kroz opciju planiranja puta od Zagreba preko Pariza do Londona.  Ukupno gledajući, zadovoljni smo s većinom mogućnosti.

 

 

Garmin nüvi 3590 LMT za potrebe testiranja ustupljen od strane  Garmin i BiH.

Foto&video racunalo.com : (Sanja Ledinek) by .

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.