TEST: Epson WorkForce WF 3530DTWF – vrijedni ‘sve-u-jednom’ multifunkcijski pisač

Fotografija članka: TEST: Epson WorkForce WF 3530DTWF – vrijedni ‘sve-u-jednom’ multifunkcijski pisač

Vjerujemo da kao i mi volite multifunkcijske uređaje. Platiš jedan a dobiješ više uređaja, a svaki od njih odlično odrađuje posao. Takav je i Epson WorkForce WF 3530DTWF.

Oglas

Prije nego počnemo s opisom pisača, idemo se samo malo zabaviti nazivom “multifunkcijski”, što to za vas znači kada govorimo o uređajima, gadgetima? Najjednostavnije rečeno, radi se o uređajima koji mogu obavljati više poslova. Ili još bolje – nekada ste za svaki od tih “poslova” morali kupovati poseban uređaj, a danas imate “sve-u-jednom”.

Kada govorimo o pisačima, ili konkretnije o multifunkcijskom modelu WorkForce WF 3530DTWF, tada znajte da će s lakoćom ispisivati, kopirati, skenirati i slati faks dokumente. Prisjetite se, prije nekoliko godina ste za svaki od tih poslova trebali kupiti poseban uređaj, što je koštalo i novca i struje, a danas je to puno jednostavnije i jeftinije. Primjerice, i smartphone je multifunkcijski uređaj :)

Vanjski izgled

Vratimo se mi na našeg junak priče, a to je Epsonov model WorkForce WF 3530DTWF koji je namijenjen manjim i srednjim tvrtkama. Moramo odmah spomenuti kako smo na testiranje dobili “predprodukcijski” model bez ikakvih oznaka na kutiji, no u Epsonu su nas uvjeravali kako je pisač u punoj funkciji.

Prvo što smo primijetili je da nije crni nego bijeli. U stvari djeluje ekološkije, a i nekako nam se čini da bi se kao da bi se lakše mogao uklopiti u prostor. S obzirom da podržava WiFi bežičnu vezu, preporučujemo da ga postavite negdje gdje vam neće smetati, a bit će svima pri ruci i pristupačan.

Dok smo ga vadili iz kutije, primijetili smo kako i nije tako težak kako smo očekivali, što nas je ugodno iznenadilo. Tako smo ga i mi postavili na mjesto gdje nam nije “smetao” :) i krenuli u razgledavanje vanjskog izgleda.

S prednje strane prvo vam u oči upada kontrolna ploča koja je postavljena koso prema gore. S lijeve strane se nalazi kontrolni LCD ekran, desno od njega komande za upravljanje, zatim numerička tipkovnica i komande za C/B i ispis u boji. Ispod se nalaze dvije ladice za papir, u svaku stane 250 listova (dakle, cijeli paket od 500 komada!), a iznad ladica držač ispisanih papira koji se može izvući i podesiti po želji. To nije sve, papir možete uvlačiti i odozgo, tako da ste u stvari dobili tri lokacije za papir. U praksi primjerice možete postaviti različite papire ili formate u ladice – u jednu običan papir, u drugu memorandum, a u treću papir manjeg formata za neke obrasce (npr. A5).

Naša je zamjerka što se prednja kontrolna ploča ne može uvući, jer netko neoprezan bi je prolazeći pored pisača mogao i zakvačiti, nikad se ne zna. S druge srane, fiksiranjem prednje ploče pisač djeluje robusnije i čvršće, pa preporučujemo da pisač prilikom postavljanja malo “uvučete” na željenom mjestu, barem za širinu ploče, i bit će sve ok.

S lijeve strane se nalaze ulazi za SD kartice, tako da možete ispisivati i dokumente bez korištenja računala. Sa stražnje strane se nalazi ulaz za telefonsku liniju, izlaz za telefonsku slušalicu, kao i LAN mrežni i printerski USB ulaz. Sve u svemu, ima sve što vam je potrebno za mrežni rad i dijeljenje s drugim zaposlenicima.

Zaključit ćemo kako je sam dizajn klasičan, odnosno “kockast”. S jedne strane ne djeluje efektno, ali s druge strane je potpuno funkcionalno i možete ga smjestiti praktički gdje želite. A vi sami odlučite što vam je važnije, izgled ili funkcionalnost :)

Prvo paljenje, pregled opcija

S obzirom da smo već testirali pregršt Epsonovih pisača, već smo se i navikli na njihova sučelja. Da i nismo, vrlo su jednostavna i intuitivna za rad, tako da ćete se lako prilagoditi na njih. Dakle, upalili smo pisač i gle iznenađenja – spreman je za rad praktički u trenu! Ugasili smo ga, malo pričekali i upalili ponovo i uvjerili se kako se sustav podiže doslovno za 2-3 sekunde. Drugim riječima, pisač je odmah spreman za rad.

Na ekranu u lijevom dijelu kontrolne ploče nalazi se pregršt opcija. Manje-više sve su podešene kako treba, na vama je da podesite WiFi mrežu, odnosno kako će se tko spajati na pisač. Kada već spominjemo bežičnu vezu, ona se vrlo jednostavno konfigurira kao i kod drugih Epsonovih pisača, tako da to više nećemo niti spominjati.

S obzirom na izgled i veličinu ekrana u boji i dizajn pisača, ne možemo se oteti dojmu kako je mogao biti i veći, mjesta ima sasvim dovoljno za ugradnju većeg ekrana. Druga sitnica koju smo primijetili a koja nam nedostaje je osjetljivost ekrana na dodir. U današnje vrijeme smartphonea i tableta jednostavno smo navikli “tipkati” po ekranu i jednostavno se osjećamo neobično kada to “ne radi”. Nadamo se da će Epson u slijedećoj iteraciji pisača ugraditi ekran osjetljiv na dodir i osjetno ga povećati, skroz do numeričke tipkovnice. Vjerujemo da bi kupci platili više bez pogovora samo da imaju “touchscreen”.

Ispis / kopiranje / skeniranje / faksiranje

Što se tiče samog ispisa, tu nemamo što reći, standardno “epsonovski” kvalitetno. Ispis je obostran što je vrlo korisno ako želite uštedjeti na papiru. Kod skeniranja odlično će vam poslužiti OCR program za prepoznavanje teksta, kao i ADF sustav koji je u stvari obostrani automatski posluživač listova za sve poslove – ispis, skeniranje, kopiranje i faksiranje.

Ispis je prilično brz i tih, a s obzirom da “puca” 15-ak stranica u minuti (jednostrano), odnosno svake četiri sekunde po jednu, to je i više nego dovoljno za svakodnevni ugodni rad. Za ispis koristi Epsonove DURABrite Ultra tinte koje imaju karakteristiku da se brže suše tako da su dokumenti otporni na vodu, razmazivanje i markere, što je vrlo bitno kod poslovnih dokumenata. osim uobičajenih spremnika za tintu postoje i oni s XL oznakom, a koji dodatno smanjuju troškove ispisa po jednoj stranici.

Ono što nismo uspjeli isprobati, ali ćemo spomenuti je aplikacija Epson Connect, koja omogućuje bežično ispisivanje s pametnih telefona i tablet računala u uredu, kao i ispis s bilo kojeg mjesta slanjem dokumenata putem e-pošte izravno na jedinstvenu adresu e-pošte pisača.

Kako kažu u Epsonu, upravljački program za udaljeni pisač omogućuje veću fleksibilnost ispisa s računala na bilo koji pisač s aplikacijom Epson Connect bilo gdje u svijetu, a skeniranje u oblak (cloud) omogućuje korisnicima spremanje skeniranih dokumenata izravno u servise u oblaku.

Spomenimo i kako model WorkForce 3530DTWF ima podršku za aplikacije AirPrint i Google Cloud.

Faksiranje dokumenata nismo probali, tu zastarjelu tehnologiju ne koristimo već godinama, ali isto vjerujemo da radi bez greške :)

Zaključak

Ovaj pisač će odlično poslužiti za mala i srednja poduzeća. Svakako treba uzeti u obzir i “ekološki moment” prema kojem sve manje ispisujemo i kopiramo. No, činjenica je i da i dalje trebamo obavljati te “poslove”, a to će vam odlično poslužiti ovaj pisač.

Epson WorkForce WF 3530DTWF je svestran, voli svoj posao i obavit će ga bez pogovora i uz vrlo brzu reakciju na svaku vašu komandu, bez obzira radi li se o ispisivanju, kopiranju, skeniranju ili slanju faks dokumenata. Epsonov WorkForce3530DTWF je tu i samo čeka na vašu komandu…

Sigurno će vas zanimati i cijene, pa evo ih (s PDV-om):
PISAČ
Epson WorkForce WF 3530DTWF – 1.820,77 kuna

TINTE
DURABrite Ultra, veličina L:
Crna: 118,6 kn
Cijan: 118,6 kn
Magenta: 118,6 kn
Žuta: 118,6 kn

DURABrite Ultra, veličina XL:
Crna: 213,6 kn
Cijan: 134,5 kn
Magenta: 134,5 kn
Žuta: 134,5 kn

U videu niže vidjet ćete u stvari izgled, ulaze i izlaze, malo ćemo otvarati ladice, otvarati skener, gledati gdje se mijenjaju boje, vidjeti što je iznutra sa stražnje strane… uglavnom, dobit ćete osnovni pregled i dimenzije što sve ovaj pisač može. A može puno. Ako nas pitate, za sve ono što odradi dajemo mu čistu peticu :)

Nismo vas u ovoj recenziji htjeli opterećivati tehničkim podacima, tako da sve potrebne tehničke informacije o Epsonu WorkForce WF 3530DTWF možete pronaći u ovom .

+ Hvalimo
+ brz rad
+ robustan izgled
+ manja težina od očekivane
+ puno mogućnosti i funkcija, kao i njihova kombinacija
+ podrška za mobilne aplikacije

– Zamjeramo
– LCD ekran bi mogao biti veći, nema “touch” funkciju
– prednja ploča s komandama nije “sklopiva”, fiksna je
– dizajn

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.