TEST: Epson WorkForce M200 – monokromatski Ink Tank pisač koji štedi vaše kune

Fotografija članka: TEST: Epson WorkForce M200 – monokromatski Ink Tank pisač koji štedi vaše kune

Ako do sada još niste čuli, Epson je u potpunosti promijenio filozofiju proizvodnje pisača. Predstavnik nove generacije je i pisač koji imamo na testu – Epson WorkForce M200.

Oglas

Koja je prva asocijacija, ili bolje rečeno problem s kojim se susrećete kada ispisujete veće količine dokumenata, slika, bilo čega? Čim počne priča o cijeni tonera, odmah čupate kosu. Ili još bolje – koliko ti toneri (inkjet, laser,…) mogu uopće ispisati stranica. Ni to nije sve, pitanje je koliko zaista realno stranica možete ispisati s tim tonerima i koliko vas košta ispis po stranici?

Pitanja koja sigurno muče sve koji ispisuju veće količine papira, bez obzira koji se sadržaj nalazio na njima. U Epsonu već dugo znaju u čemu je problem, tako da su u posljednje vrijeme odlučili napraviti drugačiji proizvod koji bi bio takav da ne vičemo kako su toneri skupi i ispis ne valja.

U tu priču uskočit će pisač koji se nalazi na našem testnom stolu, Epsonov model WorkForce M200. Pripadnik je nove obitelji pisača čija je glavna zadaća – uštedjeti vaš novac! U tu svrhu su u Epsonu razvili takozvani “Ink Tank” sustav u kojem korisnik sam može dolijevati boju u spremnik bez ikakvih problema. Sve možete izvesti u nekoliko sekundi. Zaista vrlo jednostavno, efektno i u konačnici – jeftino.

Podsjetite se kako smo to nekada radili. Dvije su varijante. Prva je kupovina zamjenskih tonera (inkjet, laser) upitne kvalitete, koje mogu napraviti probleme s vašim pisačem (npr. zaštopati glavu) ili je tisak jednostavno loše kvalitete. Drugi je način “bušiti” iglama same tonere i tako ubacivati boju, te to ponovo hermetički zatvoriti (čitaj: zalijepiti selotejp trakom). Niti jedan niti druga metoda ne zvuči pouzdano, ali to smo svi radili. Zašto? Zato jer su toneri bili skupi. U prosjeku komplet tonera košta kao i sam pisač, možda i više.

Epson je doskočio tom problemu i izmislio spomenuti Ink Tank sustav. Njega ćemo opisati nešto kasnije, idemo po redu. Prvo ćemo pogledati vanjski izgled pisača kojeg ćemo testirati, WorkForce M200.

Dizajn, vanjski izgled

Cijelo vrijeme govorimo o tonerima (u ovom slučaju to se zove “spremnik s tintom”), tako da vam nismo stigli reći kako je M200 multifunkcijski monokromatski pisač. Drugim riječima, može ispisivati, kopirati i skenirati u crno bijeloj kombinaciji. Ovaj model nema druge boje osim crne i namijenjen je onima koji ispisuju veliku količinu dokumenata koje ne moraju biti u boji. To mogu biti manje i srednje, pa i veće tvrtke. Prilikom testiranja smo primijetili kako prilično brzo i tiho ispisuje, tako da može zadovoljiti i one ekstremnije korisnike.

Dizajnerski gledano, ispred sebe imamo još jednu Epsonovu kockicu. To bi možda bio najtočniji opis. Kockastog je oblika, s koso fiksiranom kontrolnom pločom s prednje strane, koja je vrlo jednostavna za korištenje. Ekran je mali, također monokromatski, s jednim redom alfanumeričkih znakova, ispisuje sve osnovne komande. S okolinom se povezuje pomoću mrežnog (LAN) kabela, ne podržava WiFi, što nam je možda malo zasmetalo jer smo već navikli na “bežične” pisače. Ali ok, povezat ćemo ga mrežom.

S obzirom da je vrijedan radnik, bilo bi dobro da je dostupan svima. Najbolje ga je staviti negdje u hodnik, ili neku veću prostoriju. I dok ispisuje prilično je tih tako da vam njegov rad u pravilu neće smetati. Ipak, ako možete, stavite ga negdje gdje nikome ne smeta, a svima je dostupan. Izbor je vaš.

Papir možete umetati samo odozgo. Nema ladice, što se malo kosi s ispisom velike količine papira, jer ćete stalno trčkarati i puniti ga papirima. Nije problem, ali spominjemo to jer se nadamo kako će Epson u slijedećoj iteraciji ugraditi ladicu za papir sa solidnim kapacitetom.

Zavrtjeli smo pisač sa svih strana i primijetili dvije karakteristike. Prva je da je vrlo robustan i kompaktan, iako na prvi pogled djeluje krhko. Neka vas ne zavara njegova plastika, prilično je čvrst. I druga karakteristika je nevjerojatna lakoća. Očekivali smo kako ćemo ga malo teže prenositi, ali pisač je neočekivano lagan. Zanimljivo… :)

U gornjem dijelu pisača nalazi se “sortirka” za skeniranje, skener je odmah ispod, a ispod skenera se nalazi mehanički dio s glavom pisača. Da se radi o “normalnom” pisaču, tu bi pronašli tonere, no otvorili smo ga i unutra nema – ništa! Samo nekakav bijeli kabel (crijevo?) koji vodi prema van, s desne strane pisača.

Ink Tank naš svemoćni, koliko stranica možeš ispisati?

E, sad dolazimo na onaj pravi dio po kojem se WorkForce M200 razlikuje od svih drugih pisača. Ranije spomenuti bijeli “odvod” zaista vodi izvan pisača, odnosno u kućicu koja je smještena s desne strane pisača.

Gornji poklopac smo pomaknuli prema nazad i otkrili bijelu posudu s malim čepićem na vrhu. Vrlo ga jednostavno možete otvoriti, no prije toga s prednje strane “zakrenite” prekidač u donji položaj (za nošenje), a nakon dolijevanja spremnika s tintom vratite u položaj za ispis. Samo dolijevanje spremnika s tintom je jednostavno, važno je samo da na kraju začepite spremnik, te vratite gornji poklopac u početni položaj. Tinte možete dolijevati kad i koliko hoćete, s desne strane vidite koliko je tinte trenutno u “tanku” (spremniku).

Ono što smo saznali je da su vam na raspolaganju bočice od 140 mililitara koje mogu, kako tvrde u Epsonu, ispisati oko 6.000 stranica. S obzirom na cijenu spremnika s tintom od 129 kuna, cijena ispisa jedne stranice je 2,1 lipe što je sjajno. Usporedbe radi, obični toneri su veličine tek nekoliko desetaka mililitara. Možda i manje :)

Iako djeluje jeftino, nemojte misliti da taj ispis ne valja. Testirali smo ispis tako da smo odmah namočili papir s vodom i pokušali “razmazati” tintu. Samo nešto malo tinte (vrlo tanko) se razmazalo, što nas je vrlo ugodno iznenadilo. Očito se radi o vrlo dobroj Micro Piezo tehnologiji, ali i samoj tinti koja se odlično “zabija” u papir. Isto tako, u Epsonu tvrde kako boja na papiru ne blijedi. Vjerovat ćemo im na riječ.

Ono što će vas također zanimati da je prepoznavanje drivera prošlo gotovo “bezbolno”. Pisač je testiran na Windows 7 OS-u, svi su se driveri automatski instalirali ispravno, osim skenera za kojeg ćete trebati potegnuti za driverima priloženim uz pisač.

Kako sve to vizualno izgleda, pogledajte video koji smo snimili.

Ukupni dojam i cijena

Epson WorkForce M200 je prava radilica, brz je i tih . Ispisuje brzo i tiho, ne umara se u svom poslu, a s jednim spremnikom s tintom ispisuju tisuće i tisuće stranica. Istina, monokromatski je (c/b), no ako vam treba ispis u boji, odabrat ćete pisač iz L serije, primjerice WorkForce L550. Mora vam biti jasno da je ovdje najveći naglasak na uštedi, ili bolje rečeno – najnižoj mogućoj cijeni ispisa jednog papira. Sve ostalo kod ovog pisača je sporedno. Postoje još dva modela, , o njima pročitajte više . Ako puno ispisujete, ovo je pravo rješenje za vas.

Epson WorkForce M200 u prodaji je na hrvatskom tržištu od ožujka po maloprodajnoj cijeni od 2.349 kuna. Prilično velika bočica s tintom od 140 mililitara košta 129 kuna. S jednom bočicom tinte možete ispisati oko 6.000 stranica. Uz pisač dolaze dvije bočice tinte od 140 mililitara, tako da možete ispisati 12.000 stranica u startu (točnije oko 11.000 stranica, jer je dio tinte je potreban na punjenje sustava). Saznali smo kako kada otvorite bočicu garancija je šest mjeseci, dok boja u samom pisaču može trajati i duže. Tank na pisaču može primiti svih 140 mililitara. Vrijedno je spomenuti i jamstvo od 12 mjeseci ili 50.000 stranica, što apsolutno isplaćuje vrijednost ovog pisača.

Ono što posebno želimo istaknuti je da svakako posjetite Epsonove web stranice na . Na njima ćete naći odličan usporednik pisača i njihovih karakteristika, što vam itekako može olakšati odabir modela koji vam naviše odgovara. Svakako isprobati!

Same tehničke karakteristike modela M200 možete pronaći ovdje:

+ Hvalimo
+ izuzetno jeftin ispis, 2,1 lipe po stranici
+ prilično brz i tih rad
+ lagan, čvrst, kompaktan

– Zamjeramo
– dizajn, nema ladicu za veću količinu papira
– premali kontrolni ekran
– ne podržava WiFi

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.