TEST: BlackBerry Bold 9790 – stara dobra klasika u kombinaciji zaslona osjetljivog na dodir i odlične tipkovnice

Fotografija članka: TEST: BlackBerry Bold 9790 – stara dobra klasika u kombinaciji zaslona osjetljivog na dodir i odlične tipkovnice

Dok čekamo izlazak na europsko tržište prvog modela smartphonea kanadskog RIM-a pod BB 10 OSom, a koji bi se mogao pojaviti Q2 2013., igramo se BB Alfa Dev testnim modelom, isprobali smo BlackBerry Bold 9790, najavljen u studenom prošle godine.

Oglas

Tanak je i lagan kao , ali gotovo jednako snažna kao veći Bold 9900, iako je jeftinija verzija. BlackBerry Bold 9790 je ostao kvalitetom izrade uzoran i otporan uređaj. Njegovo tijelo je dovoljno jako da ga štiti od oštećenja prilikom manjih padova. Provjerili smo ;) Smart telefon je vrlo dobro osmišljen u kombinaciji punog zaslona osjetljivog na dodir i tipkovnice.

Ne može se natjecati tehničkim specifikacijama sa ili modelima, niti primjercima, ali ima svoje prednosti za određene korisnike kao poslovni alat. Počnimo.

 BBB 9790 u svojim tehničkim specifikacijama ima 1GHz procesor Marvel Tavor. To nije 1.2GHz Snapdragon kao kod Bolda 9900, niti 800 MHz štedljiv čip korišten za Curve liniju. Mogli bi reći solidna sredina. Čak smo odigrali neke jednostavnije 3D igre i nismo se razočarali. Wikitude (Augmented Reality aplikacija) također fino radi. BBB 9790, ima 768MB RAMa ali ova manja količina memorije ne stvara probleme tijekom korištenja tipičnih aplikacija. S korisničke strane je dostupno 8 GB interne memorije proširive putem microSD kartice do 32 GB. BlackBerry Bold 9790 je vrlo opsežan u smislu umrežavanja i povezivanja što uključuje: WiFi 802.11 b / g / n (odličan prijem signala)

Bluetooth 2.1 s A2DP opcijom i Enhanced Data Rate, (datoteke se prenose jako brzo), HSDPA povezivost za 3G (umjesto 14.4Mbps HSPA + na Bold 9900) s brzinama preuzimanja do 7.2 Mbps, upload brzine do 5.76 Mbps i NFC za prijenos kontakata, medija i čitanje oznaka.

Tu je BlackBerry Bridge za sinkronizaciju s BlackBerry Playbookom. RIM je dodao još UMA (Mobile Access), podršku za uspostavu glasovnog poziva putem Wi-Fi mreže, ali ovu opciju neki operateri imaju blokiranu. Nama je u nekoliko navrata uspjelo uspostaviti free poziv što nas je oduševilo u romingu. GPS radi super, potrebno je par sekundi da budete locirani. Premda BB karte su grafički loše (ali podaci su dobri), prikladnije je koristiti Google karte. Sinkronizacija s PC je jednostavna i sve radi kako treba. Nemamo zamjerki.

Značajke dizajna, kvaliteta izrade

Stylingom BBB 9790, ne odstupa značajno od ostalih modela BlackBerry Curve ili Bold linije, iako postoji nekoliko suptilnih promjena. BlackBerry  9790 je dovoljno mali (110 x 60 mm) i ergonomski oblikovan da odlično sjedne u dlan ruke, ali je dostatno velik za brz i točan unos teksta. U osnovi se izrada temelji na plastici. Vanjski rubovi, lamele između 4 reda tipaka i gornji dio leđa su kromirani. Prilično je tanak (11.4 mm), stane u svaki džep i mase je 107 grama.

Tipka zaključavanja ili otključavanja uređaja je pozicionirana u središtu gornje  zaobljene površine. Na vrhu prednje površine je vrlo jasan i razumljiv zvučnik. Nešto iznad je ambijentalno svjetlo, senzor i obavijesni LED.

   

Na lijevoj strani uočavamo 3.5mm audio izlaz. Zamjeramo poziciju. Prikladnije bi bio pozicionirati ga na vršnoj plohi uređaja ukoliko nosite smartphone u džepu i slušate glazbu.

Na desnoj strani su tipke za kontrolu glasnoće i tipka za kameru.  Njoj se može dodijeliti i neka druga funkcija.

Micro USB port je smješten u dnu. Omogućuje spajanje na računalo i napuniti bateriju. Također tu je glavni mikrofon.


Četiri standardne BlackBerry tipke između zaslona i tipkovnice nisu u ravnini s površinom već su skup blago podignutih tipki i palcem se vrlo lagano njima manipulira. U sredini je optički trackpad, podesive osjetljivosti. To je ujedno najprikladniji način za kretanje kroz veliki popis e-pošte i mogućnosti izbornika.

Ekran
Glavna razlika između BB Bold 9790 od skupljeg modela BBB 9900 je zaslon, iako to može biti relativan pojam. Zaslon koji integrira BBB 9790 je TFT, kapacitivnog tipa, duljine dijagonale od 2,44 inča, razlučivosti 480×360 točaka (naspram 640×480 točaka kod BBB 9900) s gustoćom od 245 ppi i 16 milijuna boja i mmjer prikaza 4:3. Podržava multi touch koji radi jako dobro. Ukupno gledajući, kvaliteta ekrana i zaslonski prikaz su više nego prihvatljivi. Svjetlina od 483 cd / m² je pristojna, što znači da je sadržaj vidljiv na jakom suncu , kontrast omjera iznosi 1510:1, boje su živopisne (iako nije Super AMOLED), dok su kutovi gledanja široki bez neugodnih vizualnih artefakata. Jedina mana mu je veličina tako da za web pregledavanje morate se dosta pomicati okolo, multimedijalne aplikacije nisu previše ugodne za dulje gledanje, ali Bold 9790 je uglavnom usmjeren na profesionalce, odnosno zaslon je prilagođen tekstualnim aplikacijama.

Tipkovnica
Ispod ekrana je suptilna puna QWERTY tipkovnica od ruba do ruba da bi se dobilo više prostora za svih 35 tipki.

Tipkovnica je kao i uvijek užitak (osim za one s debljim prstima). RIM zna kako napraviti izvrsnu tipkovnicu. Nevjerojatno je lako i brzo pisati duge poruke.

Iako su tipke male, oblikovane su malo pod kutom tako da rijetko možete pritisnuti dvije odjednom ili krivu tipku. Za razliku od BlackBerry Curve 9360, one nisu odvojene, već su jedna do druge. Tipkovnica ima pozadinsko osvjetljenje kao na BBB 9900.

   

Stražnja strana, spoj plastike i gume je imuna na otiske prstiju. Ovdje nalazimo kameru čija je razlučivost 5 MP u pratnji LED bljeskalice. Mono zvučnik je vidljiv između kromiranog dijela i kamere. Ima odličan zvuk bez znatnih neugodnih izobličenja pri maksimalnoj glasnoći. Zbog svoje pozicije ne gubi se čujnost ako imamo uređaj položen na nekoj površini.

Uklanjanjem stražnjeg poklopca nalazimo Li-Ion 1230 mAh bateriju. Radi na 3,7 volta. Standardno tu su utori/čitači za SIM i microSD kartice. Kapacitet baterije nam je u posljednjih tri mjeseca našeg druženja s uređajem uglavnom bio dostatan za 10-15 sati rada, ali ponekad dostizao je jedva 8 sati. Uz umjereno korištenje može proći do dva dana prije nego potražite utičnicu. Gubitak preko noći je obično 5 – 8 % što ovisi da li vam uleti koji e-mail ili poruka, ili ne. Ovdje treba spomenuti da postoji nova značajka u opciji uređaja za uštedu energije.

Njenom aktivacijom možemo odrediti parametre poput svjetline zaslona i sl. nakon što razina baterije dosegne kritičnu razinu. Još jedna zanimljivost vezana uz sam poklopac je Near Field Communication čip ugrađen u njega. Nadamo se da će NFC iskoristivost postati ubrzo znatno veća nego što je to do sada slučaj. BlackBerry Messenger uključuje sposobnost dodavanja kontakata putem BlackBerry Taga za slanje fotografija, videa, kontakata, URL-ova preko drugih BlackBerry Tag omogućenih aplikacija.

BB 7.1 i UI operativnost

Operativni sustav na uređaju je BlackBerry OS 7.1.0.523, radi jako dobro, a sučelje je prilično glatko.

Početni zaslon je podijeljen u tri dijela: prvi dio obuhvaća standardne informacije poput datuma, jačine signal, obavijesni bar čuva evidenciju o porukama, propuštenim pozivima, jačini zvuka i simbol za univerzalno pretraživanje, dok treći dio je aplikacijska ladica.

Povlačenjem prema gore otkriva instalirane aplikacije i postavke u samom uređaju.

Ikone za aplikacije mogu se kategorizirati, ali se ne mogu preimenovati.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izbornik za kontakte osim što je sveobuhvatan, jednostavan je za korištenje. Ništa mu ne nedostaje u odnosu na druge popularnije platforme. Možete dodati instant messenger adresu, bilješke, nadimak, web stranicu, PIN (BlackBerry Messenger) itd., i učinkovito odvojiti poslovne i privatne kontakte. Prečaci za kontakte mogu se dodati na početni zaslon. Sinkronizaciju kontakata moguće je izvesti s raznim opcijama od BESa, putem Google Sync, LinkedIna ili pomoću kabela za spajanje i sinkronizacije s računalom.

Ono što dobivate kada kupite BlackBerry je osim sigurnosnih značajki bez premca e-pošta. Moguće je dodati i koristiti račune iz BIS-a i BES-a. Odnosno možete koristiti Exchange i Outlook Web Access, a također i standardne račune e-pošte, kao što je Gmail. Sve je vrlo intuitivno za postaviti. Društvene mreže Facebook, Twitter su uključene kao standard. Feedovi se mogu dodati na poštanski sandučić, uz tekstualne poruke i e-poštu. Aplikacije za društvene mreže prilično su dobre. U zadnje vrijeme se redovito ažuriraju. Tu je i poznati BlackBerry Messenger, sličan WhatsAppu (koji također možete preuzeti i koristiti) te se koristi kao IM. Imate i na raspolaganju Google Talk ili Windows Messenger, i Yahoo! Meesenger. Sve ove klijentske aplikacije dolaze unaprijed instalirane u BB 7.1 OS.

Što se tiče uredskih aplikacija, možete kreirati, pregledavati i uređivati sve vrste dokumenata na opće zadovoljstvo bilo da su pristigle elektroničkom poštom ili ste ih na bilo koji način unijeli u uređaj.

                                         

                         

                         

Multimedija

Multimedijska galerija (izbornik Multimedija) omogućava izravan pristup glazbi, fotografijama, videu, fotoaparatu, podcastu i Music Storeu.

Glazbeni svirač pokreće MP3, AAC, AAC + i WMA Plus, audio datoteke. Vrlo je jednostavan, ima tipične opcije i integrira Shuffle ( slučajni) način reprodukcije. Pokazuje omote albuma izvođača. Ekvilajzer dolazi sa unaprijed konfiguriranim profilima: Off – Low Power – Dance – Hip Hop – Jazz – Lounge – R & G – Rock – Power itd. Video reproduktor podržava MP4, 3GP, DivX, XviD, WMV H.263 i H.264 formate s maksimalnom rezolucijom do 720p i 30 sličica u sekundi.

Kamera i njena funkcionalnost

Kombinacija foto- video kamere ima leću od 5 MP. Aplikacija za kameru je skromnijeg tipa. Nema korisnički odabir ISO parametara ili postavke ekspozicije. Opcije kamere uključuju otkrivanje lica, geo označavanje, stabilizaciju slike i neke osnovne scenske opcije. Dostupne rezolucije kamere: 2560 × 1920 (4:3) 1024 × 768 (4:3) 640 × 480 (4:3). Primijetili smo da prođe koja sekunda više između pritiska na okidač i hvatanja objekata snimanja u manje idealnim uvjetima osvjetljenja. Vjerojatno se radi o auto-fokusu i njegovoj funkcionalnosti. Boje su uglavnom točne, možda malo bljeđe, a buka je vidljiva u uvjetima slabog osvjetljenja. Takozvane “makro” snimke nisu uopće loše. Pogledajte uzorke snimljene foto opcijom kamere:

 

 

 

 

 

Video: Opcija video snimanje je samo VGA razlučivost 640×480 točaka. Isječci se spremaju u 3GP formatu.

Kvaliteta nije velika, ali sve glatko teče. Moguće je napraviti neke prilagodbe korištenjem scenskog moda. Pogledajte jedan uzorak:

 

Internet

Radom internet preglednika prilično smo zadovoljni. Osjeti se optimiziranost za rad s HTML5 sadržajima. Nije podržan flash. Preglednik dopušta otvaranje više kartica odjednom.

Prilikom surfanja internetskim svijetom dolazi do izražaja korištenje trackpada, bilo za kretanje po sadržaju bilo za klikanje na poveznice (hiperveze).

Završne riječi

 BlackBerry Bold 9790, nije pokazao puno toga što ne može učiniti u odnosu na BBB 9900, koji se već jedno dulje vrijeme nalazi na tržištu. Optički trackpad je ono što nam se posebno sviđa u ovoj cijeloj priči. Vrlo je koristan na uređaju ovakvoga tipa, posebice za za čitanje Twittera. Sviđa nam se i čistoća glasovnih poziva s obje strane. Trebali vam uređaj za tekstualne poruke, e-mail, aktivnosti na Twitteru, onda bi ovaj uređaj doista preporučili. Želite li multimedijsko iskustvo, onda pričekajte prvijence pod BB 10 OS-om.

 

Par korisnih savjeta:
 • Za hvatanje fotografija u portretnom načinu lakše je držati uređaj u okomitom položaju i koristiti trackpad za pomicanje ili zumiranje
 • Pruzmite Skype za BlackBerry i koristite ga putem Wi-Fi modula za besplatne glasovne pozive
 • Možete se prebacivati između aplikacija s dugim pritiskom na MENU tipku.
 • Dvostruki dodir na zaslon dopušta zumiranje. Obrnuti postupak vraća nas u standardni prikaz

Uređaj ustupio

Foto i video: racunalo.com by (Sanja Ledinek)

Galerija svih fotografija korištenih   u   korisničkom testu BlackBerry 9790  u punoj rezoluciji :

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.