TEST : BlackBerry 10. Dev Alpha – skidamo veo tajni

Fotografija članka: TEST : BlackBerry 10. Dev Alpha – skidamo veo tajni

BB10. Dev Alfa uređaj ne treba shvatiti kao predstavnika prvog BlackBerry 10 smart telefona. Projektiran je isključivo za programere kako bi vidjeli kako će im aplikacije za BB10 OS izgledati tijekom razvojnog procesa. BB10. Dev Alfa je u principu sličan svim modernim high-end uređajima: 4.2-inčni zaslon, debljinom od 9.5mm, masom 130 grama zajedno s neuklonjivom baterijom i prilično je brz. Na prvi pogled nalikuje industrijskim dizajnom na minijaturni playbook ali pronašli smo neke zanimljive stvari koje se krije ispod maske.

Blackberry 10. Dev Alpha

Tehničke specifikacije uključuju 16 GB interne memorije za pohranu i 1 GB RAM-a. BB 10 Dev Alfa ima OMAP4460 SoC dual-core 1.5GHz Cortex-A9 procesor s PowerVR SGX540. Podržava NFC tehnologiju. Zanimljivo je da možete koristiti NFC tehnologiju dok je smart telefon isključen. Osim toga podržava uz standardne i HSPA + mrežne brzine. Za povezivanje dodatno su na raspolaganju Bluetooth 2.1 + EDR i Wi-Fi 802.11 b/g/n moduli. Umetanjem mikroSIM kartice i adaptera u gornji utor na lijevom boku moguće je uređaj koristiti za glasovnu komunikaciju, a što više ne radi nego radi. Zbog oguljenog OS-a nećete moći slati SMS/MMS poruke ali omogućava koristiti aplikacije koje koriste internet ili samo njegov web preglednik. Baterija je malog kapaciteta od samo 1400 , varira dva do tri sata u stanju čekanja i nema nigdje opcije kojom bi mogli pratiti precizne statistike baterije. Zbog toga nećete moći koristiti BB10. Dev Alfa na dnevnoj bazi ili kao uređaj za zabavu. BB10. Dev Alfa je predviđen uglavnom za rad s PC uređajem.

Izgled, kontrole i funkcionalnost

Blackberry 10. Dev Alpha
Smartphone ima dva zvučnika. Jedan na dnu može se koristiti kao spikerfon i za snimanje videa i sl., dok drugi je na vrhu u blizini prednje kamere.
Blackberry 10. Dev Alpha
Na lijevoj strani su utori za microSD kartice, microSIM i mikroHDMI priključak .
Blackberry 10. Dev Alpha
Na vrhu se standardno za sve uređaje nalazi 3,5 mm utor za slušalice i tipka za uključivanje. Audio kvalitetom preko slušalica smo zadovoljni. Isprobali smo opciju vrlo kvalitetnim stereo slušalicama i dosita smo dobili stereo reprodukciju zvuka.
Blackberry 10. Dev Alpha
Desna strana uređaja namijenjena je trodijelnu fizičku tipku za kontrolu glasnoće. Srednji dio je namijenjen za potpuno isključivanje zvuka. Gornji i donji su za pojačavanje ili smanjenje zvuka.
 Blackberry 10. Dev Alpha
Što se tiče stražnjeg dijela, presvučen je gumiranim mat materijalom.
Blackberry 10. Dev Alpha
Tu je pozicionirana stražnja kamera s bljeskalicom. S obzirom na dostupnu rezoluciju snimljenih fotografija čini nam se da je leća kamere 5 MP.
Blackberry 10. Dev Alpha
Sučelje kamere je jednostavno uz minimumu kontrola. Pogledajte tri snimljene fotografije.
Kvaliteta videa je u rangu s onim na PlayBooku.
Blackberry 10. Dev Alpha
 Blackberry 10. Dev Alpha
 Blackberry 10. Dev Alpha
Fotke su dostupne u punoj rezoluciji .

OS – QNX based –v10.0.4.197

BB10. Dev Alfa pokreće modificirana QNX-based verzija Playbooka – Developer Preview v10.0.4.197 operacijski sustav koji podržava hrvatski jezik.  Da budemo precizniji, dodane su promjene u API-ima i povećana je razlučivost zaslona od 1024X600 točaka (playbook) na 1280 x 768 točaka gustoće 356dpi na 16.8 milijuna boja.
Blackberry 10. Dev Alpha
Dev Alfa ima HD LCD zaslon u potpunosti osjetljiv na dodir, duljine dijagonale 4.2 inča koji nagovještava točnosti reprodukcije boja budućeg uređaja i kontraste. Zamijetili smo fantastične kutove gledanja, međutim nismo mogli ustanoviti njegovu vrstu. Čini nam se čini da je temeljen na PenTile matrici.
Blackberry 10. Dev Alpha
Nedostatak je malo neprecizna točnost dodira.
Korisničko sučelje očito nije namijenjeno za tako male zaslone već u suštini PlayBooku.
Jedine dvije aplikacije zapravo instalirane na BB10. Dev Alfa su preglednik i kamera. Mi smo ipak uspjeli pronaći izvorne datoteke aplikacija koje rade na PlayBooku i na BB10. Dev Alfa testnom smart telefonu. To su: Galerija /Facebook/ Kalkulator/ Kalendar/ Sat/ Kontakti/ Vremenska prognoza/ App World (ali nije nam dozvoljeno preuzimanje aplikacija) / Twitter (weblauncher) / Voice Recorder/ YouTube.
Blackberry 10. Dev Alpha
 Blackberry 10. Dev Alpha
Sasvim dovoljno za nas i istraživanje. Za kretanje kroz izbornike i aplikacije koristi se gesta povlačenjem prstima na vanjskim rubovima (opet kao na PlayBooku), ali to zahtijeva više prostora pa treba vremena da se naviknete na suženo područje zbog samih dimenzija uređaja tijekom manipulacije datotekama.  Ovdje postoji još jedna zanimljivost. Prilikom prvog postavljanja uređaja i njegovih osnovnih funkcionalnosti, zasloni se povlače prstom u lijevu stranu dodirom na  minijaturni prsten.   BB 10 sustav na komercijalnim uređajima će omogućavati pokretanje Android aplikacija, pa  tako i na BB10. Dev Alfa su omogućene uz određene konvertere. Neke aplikacije možda neće izgledati točno onako kako trebaju, pogotovo aplikacije sustava koje imaju tendenciju da ne budu pravilno prikazane na zaslonu. Naravno da će do službenog plasiranja nove platforme u javnost to biti ispolirano. Svi prijelazi i akcije se odvijaju  inače glatko. Tipkanje na tipkovnici u portretnom modu može stvarati probleme onima s većim prstima dok u vodoravnom modu je nešto lakše.
Blackberry 10. Dev Alpha
Na kraju bi dodali:  onog trenutka kada ćemo moći preuzeti i instalirati na ovaj razvojni uređaj bilo koju datoteku vezanu uz novi BB 10 OS, to ćemo učiniti i pokazati vam što nas očekuje početkom sljedeće godine od strane RIM-a. Naravno i dalje ćemo vas obavještavati o svemu što se događa, ali nećemo o raznim špekulacijama i neprovjerenim glasinama.
Sada još pogledajte video prilog koji pokazuje podizanje operativnog sustava:

Uređaj ekskluzivno za naš portal ustupio

Foto&video: racunalo.com by (Sanja Ledinek)

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.