Test: Asus – Garmin Nuvifone M10

Fotografija članka: Test: Asus – Garmin Nuvifone M10

Asus – Garmin Nuvifone M10Telefon pokreće Qualcomm MSM 7227, 600 MHz procesor.

 

Zaslon je WVGA osjetljiv na dodir sa 65.536 boja TFT, 480 x 800 B, 45 x 75 mm, 89 mm dijagonala (3.5”) na aktivnom stanju čekanja.  Automatski se zaključava tijekom poziva, i tako ne morate brinuti oko neželjenih dodira. Čitljivost na direktnom suncu nije jedna od najboljih, ali je ipak OK. U donjem desnom kutu nalazi se stylus olovka koja za većinu aktivnosti nije potrebna jer se one adaptiraju dobro  za kontrolu dodira prsta.

Na prednjoj strani postoje samo tri tipke: odgovor/kraj poziva poziv i gumb Windows home. Ove dodirne tipke ne reagiraju na dodir s vremena na vrijeme. Postoji Akcelerometar, ali ponekad prebacio zaslon orijentacije na pogrešan način, što može biti frustrirajuće. Stražnji poklopac izrađen od gumirane plastike se u potpunosti da ukloniti kako bi mogli imati pristup unutrašnjosti.

U kutiji dolazi memorijska kartica (kapacitet ovisi o distributeru) koja se postavlja u utor za microSDHC s kapacitetom do maksimalno 16 gigabajta. Utor je možda malo nespretno smješten ispod baterije.  Model dolazi s  512 megabajta ROM + 512 MB RAM-a + 4 GB eMMC Flash prostorom za pohranu npr. medijskih datoteka.

Spikerfon je prilično glasan tijekom telefonskog poziva ali glas kao da malo puca kada je podešen na maksimum. Prilikom standardne glasovne komunikacije glas pozivatelja je glasan ali nije vrlo jasan.

Što se tiče povezivosti i prijenosa podataka, to je 3G telefon. Tu su EDGE, GPRS (Internet sharing raspoloživ preko USB ili Bluetooth), Wi-Fi , Bluetooth v2.0 + EDR s podrškom za A2DP.  Internet Connection Sharing na Wi-Fi, M10 se pretvara u Wi-Fi Hotspot.

Operacijski sustava koji koristi je Windows Mobile 6.5.3. UI sa 6.5 još je daleko od UI na iPhone ili android telefonima koji imaju zaslone osjetljive na dodir. Telefon ima navodno mogućnost  ažuriranja na novu inačicu Windows 7 Telefon serije. Nadogradnja bi moglo riješiti mušičavost operativnog sustava.  Osnovni zaslon sastoji se od dva dijela, dva zaslona, prepuna često korištenih ikona u distribuciji od 3 x 3. Tu je i na dnu brzi pristup na tri samostalne ikone na zaslonu: Pretraži, GPS -karte i phone lista. Ukoliko više volite klasiku, možete dobiti istu u rasporedu predmeta u tri kolone.  Stavke se mogu jednostavno premještati. Izbornik također nudi i nekoliko zanimljivih aplikacija:  Mobile Windows Marketplace; Windows Live ; Solitaire; Newstation (RSS čitač ); YouTube ; Backup; Zip, konverter valuta ,MSN Money, Microsoft Office, PDF preglednik,Picasa, WinMob Facebook, itd.

Kalendar, osim što dopušta postaviti vrijeme alarma i zvona, ponavljanja i kašnjenja, prikazuje događaje u svakodnevnom pregledu, također u tjednom, mjesečnom ili godišnjem. Minus je što prilikom postavljanja novih događaja u kalendaru ne postavlja na trenutno vrijeme. Prikazivanje obveza ili događanja može se filtrirati po kategorijama. Ostale značajke uključuju organizacijske bilješke, zadatke i jednostavan kalkulator.

M10 ima za pohvalu vrlo detaljan imenik i vrlo sofisticiran popis poziva. Nedostaje tzv. pametno pretraživanje kontakata. Za sinkronizaciju kontakata isprobali smo   i to se je pokazalo kao puni pogodak.  Potrebno je da idete na www.googlemail.com a ne na xxx@gmail.com i slijedite upute.  Garmin Nuvifone, Asus M10 u profilu ima samo 4 postavke zvuka: normalno, sastanak, tihi i automatski. Interesantno je što primljene SMS/MMS poruke se prikazuju u razgovoru.

Prilikom pisanja možete koristiti punu mekanu QWERTY tipkovnicu  u portretnom /pejzažnom prikazu na zaslonu. Pojedinačne tipke su dovoljno velike i pri pisanju s većim prstima kao korisnici ne bi trebali imati nekih problema.
E-mail klijent može raditi s više korisničkih računa istovremeno, podržava IMAP, POP3 i Microsoft Exchange. Tu je podrška za Office dokumente i Adobe Reader. Naravno, nema podršku za čitanje i uređivanje baš svih vrsta dokumenata, ali nemaju niti drugi svi smartphone. 

Internet preglednik  je Internet Explorer, ali nema mogućnosti kao što je označavanje i kopiranje teksta i automatska promjena orijentacije zaslona pomoću akcelerometra.  Ako imate istovremeno više otvorenih prozora tu se javljaju poteškoće u radu. Inače, pregledavanje web odvija se uz glatku konvergenciju stranica, a brzina pregledavanja ovisi i o razini tehnologije prijenosa podataka.

Multimedija

Kamera je 5 megapikselna, srednje kvalitete, budući da kod Samsung ili Sony Ericsson modela 5 megapikselna  kamera dolazi s AF ili/i LED bljeskalicom. Nedostaje gumb zatvarača. Slike su za standardne širine zaslona. Ako želite fotografirati sliku potrebno je dodirnuti gumb okidača na virtualnom zaslonu. Ovu mogućnost bi mogli okarakterizirati kao minus jer je praksa pokazala kako je hardverski gumb praktičnije rješenje. Sučelje kamere je standardno, rekli bi sasvim obično. Ima automatsko geo-označavanje fotografija tako da korisnik uvijek zna gdje su snimljene. Zvuk okidača se može isključiti. Video opcije su iste. Na danjem svjetlu možete napraviti sasvim pristojne video snimke. Garmin Asus M10 može snimati video u maksimalnoj rezoluciji 800 x 480 piksela ,24 fps.

Glazbeni player  je opet tradicionalan, sve je prilagođeno za dodir prsta. Glazbene datoteke mogu se sortirati prema izvođačima, albumima, žanrovima i skladateljima. Kvaliteta zvuka kroz isporučene slušalice (mob ima 3.5 mm jack)  nije uopće loša. Decibel razina preko zvučnika telefona je bučna. FM radio nije implementiran u uređaj.

Ne postoji drugi zasebni video player osim Windows Media Player, a koji je pročitao sve moje ispitne datoteke uključujući i one u DivX i XviD formatima. Podržane audio i video datoteke u formatima:  MPEG4, H.264, H.263, WMV, MP3, eAAC +, WAV i WMA. Telefon podržava Mass Storage način. Podaci se dobro prenose preko podatkovnog kabela. 

Drugi dio: Navigacija
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.