TEST: Alcatel One Touch Scribe HD – 4 jezgreni i 5″ dual SIM smartphone

Fotografija članka: TEST: Alcatel One Touch Scribe HD – 4 jezgreni i 5″ dual SIM smartphone

Za vas koji čeznutljivo gledate sve one skupe modele smartphonea s velikim zaslonima, a bankovni račun vam je tanak, testirali smo Alcatel One Touch Scribe HD, model koji bi se mogao uklopiti u vašu financijsku konstrukciju, podržava dvije SIM kartice i specifikacijama je flagship uređaj u svojoj kategoriji.

Oglas

Dobra prodaja (barem u našoj zemlji) dual SIM modela pokazala je da vlada  velik interes javnosti za ovu klasu uređaja. Uglavnom dostupni   modeli  su osrednje kvalitete  i specifikacija, ne previše poznatih imena   tvrtki  kao  Evolve ili   kineskih OEM proizvođača  koje tvrtka  samo brendira.  Dodatno  modeli  nisu (za naš ukus)  previše privlačni.  Međutim,  Alcatel One Touch Scribe HD dual SIM  bi mogao promijeniti ovo mišljenje. Uređaj stvarno izgleda dobro. U kompletu dolazi uz cover i  stylus olovku. No, zaslon samo omogućuje jednostavan unos olovkom ne i pisanje. Zbog svoje veličine  ona ne može biti skrivena poput stylusa  u Samsungovim modelima.

Tehničke specifikacije i njihov rad  ili ispod poklopca

Alcatel One Touch Scribe HD je prvi pametni telefon koji je počeo koristiti MediaTek 6589 čip ARM Cortex-A7 (FPU i NEON) s 4 procesorske jezgre i naprednom tehnologijom sigurnosti ARM TrustZone. To ga čini trenutno najsnažnijim smartphoneom koji može raditi paralelno s dvije SIM kartice. Nije zanemariv podataka da je procesor objavljen od strane tajvanske kompanije u prosincu. Pomicanje kroz izbornike je glatko, pa čak i kad je otvoreno više paralelnih programa što se može dijelom zahvaliti ovom učinkovitom procesoru, dok drugim dijelom Projekt maslac, koji čini ovaj uređaj ‘lag free’ . Od ostalih specifikacija ima 1GB LPDDR3 SDRAM-a (cca 470 MB slobodno), 4 GB EMM interne memorije – oko 2.5 GB korisnički dostupno (dovoljno za cca 1200 slika 1,5 Mb / slike, ili 200 minuta vide, ili cca 600 mp3).  Za grafiku brine PowerVR SGX544 GPU i radi vrlo dobru obradu.  U svojoj HD rezoluciji video prikaz nema problema dok u Full HD 1080p, u slučaju nekoliko formata, postoje mali trzaji slike. Za one koji žele više prostora za pohranu, Alcatel OT HD Scribe nudi utor za microSD (microSDHC, TransFlash, SD 2.0/HC) kartice maksimalnog kapaciteta 32 GB. Uključeni su moduli Wi-Fi 802.11 b / g / n plus WiFi Mobile Hotspot i Wi-Fi Direct,  A-GPS ( QuickGPS, Geotagging), e-kompas, FM radio (87.5-108MHz) s RDS risiverom. Recepcija kvalitete  je vrlo dobra, iako to ovisi isključivo o lokaciji i vrsti slušalica koje koristimo kao antenu. Ostale specifikacije uključuju standardni set senzora – i za isključivanje zaslona osjetljivog na dodir dok je telefon blizu uha tijekom razgovora.

Bluetooth 4.0 + A2DP ima posebni niskoenergetski protokol za vrlo minimalnu potrošnju energije tijekom komunikacije. Sigurnost je poboljšana putem AES enkripcijom podataka prijenosa. Spajali smo Alcatel OT  Scribe  HD sa svim vrstama slušalica, drugim mobilnim uređajima i nigdje nismo uočili probleme. Sve je prilično rutinski. Prijenos podataka odvija se vrlo brzo, a i čujnost je kod korištenja BT slušalica izvrsna. Za vašu informaciju, podržava i USB  , što znači da možete spajati USB flash stik ili vanjski HDD disk.

Zvuk i kvaliteta razgovora

Zvučnici na uređaju sasvim su dobri. Tijekom razgovora glasnoća i kvaliteta zvuka su izvrsne zahvaljujući HD zvučnoj podršci, i tu nismo naišli na ništa na što bi se trebalo žaliti. Nećete imati problema ćuti sugovornika u bučnim okruženjima. Budući da je to model koji podržava Dual SIM, izvrstan je na tom dijelu. Palac gore. Stražnji vanjski zvučnik ako ga pravilno konfigurirate za slušanje glazbe, postaje skladan. Za razliku od nekih drugih modela nisu potrebne slušalice za dostupnost ekvalizer opcija.

Baterija

Lithium-ion polymer baterija ima kapacitet 2500 mAh (2600 mAh SGS4) i nije zamjenjiva od strane korisnika ali dala nam je dobru autonomiju. Skoro 16 sati bili smo spojeni na Internet i društvene mreže, WhatsApp, Skype, pregledavali web stranice, slušali glazbu, primali/slali elektroničku poštu, obavili nekoliko poziva kada je detektirana kritična razina (znači baterija nije još bila mrtva ;) ), odnosno bili smo umjereni. Uz intenzivno korištenje potrebno je svaku večer priključiti uređaj na adapter za punjenje.

Dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalni elementi

U stvari, uređaj nije velik kao što na prvi pogled izgleda. Dimenzije Alcatel One Touch HD Scribe su prosječne: 144 x 75 mm ali debljina je mala – 8.5 mm osim kod kamere gdje iznosi 10 mm. Za muške ruke nije problem, ali za ženske mogao bi biti. Budući da žene se bolje prilagođavaju promjenama od muškaraca mislimo da dimenzije uređaja neće okarakterizirati kao nedostatak i da će se za dva tri dana priviknuti na volumen od 91.8 cm. Mase je 189 grama (s uključenom baterijom) što je za uređaj tih dimenzija sasvim normalno.

Monolitno kućište je u potpunosti izrađeno od sjajne plastike i nema fizičkih tipki na prednjoj strani. Zaobljeni vrhovi uređaja, dobro su rješenje jer tako da smartphone ne utiskuje se u dlan.

Budući da je ova vrsta materijala obično skliska pa tako uređaji koji imaju sjajne stražnje poklopce mogu lako skliznuti iz ruke, vidi se da su dizajneri razmišljali o tome. Naime, stražnja strana tijela je blago nagnuta, sužava se prema dnu i tako promjenom težišta je stvorena potrebna stabilnost.

 – LIJEVI BOK –

– DESNI BOK –

– područje IZNAD ZASLONA – 

–  Ispod zaslona tri su kapacitivne tipke s pozadinskim osvjetljenjem dok je na dnu dodatni mikrofon za otklanjanje pozadinske buke – 

Zaslon:
Plastični okvir oko TFT 12,7 cm ( 5 “) zaslona je uzak, dok oko vidljivog područja (62.26 x 110.69 mm) je širok obrub ( 5 mm gore i 15 mm dolje), i to nam se ne sviđa. Kapacitivni višedodirni zaslon (5 točaka), slijedi HD rezoluciju 720 x 1280 piksela (ukupno 921600) gustoće 293.7 ppi (Apple iPhone Retina standard) na 16 milijuna boja Uređaj ima tri potpiksela po pikselu, što rezultira oštrim i svježim prikazom. Pikseli u nekim zaslonima (poput AMOLED-a) dijele jedan subpiksel, što može rezultirati nešto malo mutnim prikazom.

Tekst na zaslonu izgleda oštro i “mreže” od piksela nije vidljiva. Zaslon ima solidne kutove gledanja i točno reagira na dodir.

Smartphone ima pristojnu svjetlinu zaslona, maksimalno osvjetljenje bijelog području doseže 348 kandela po kvadratnom metru. Nedostaje malo dubina crne boje, kontrast je postavljen na oko 700:1, što je više nego dovoljno za ugodno gledanje slika i filmova.Zaslon je otporan na ogrebotine ali nije proizvođača Gorilla Glass, već Dragon Trail Glass i ima oleophobic premaz koji u teoriji odbija masne otiske prstiju. Mi bismo rekli, odbija svaki drugi otisak.

Android 4.1.2 Jelly Bean, UI i softver

 

 

Naš Alcatel HD Scribe pristigao je s Android 4.1.2 Jelly Bean ali komercijalni model dobiva 4.2 nadogradnju negdje početkom rujna. Ono što nam se posebno svidjelo je vrlo malo Alcatelove personalizacije korisničkog sučelja. Sedam početnih zaslona su potpuno prilagodljivi omogućujući promjenu pozadine ili dodati widgete, prečace, mape, ili stvoriti vlastite aplikacije.

Za promjenu sučelje mora se koristiti poseban program – “Teme”. U njemu ćete naći šest različitih opcija boja dizajna. Moguće je koristiti UI u portretnom i vodoravnom modu. Zgodno. Tu je i set značajki koje je također moguće prilagoditi kao što su vibracije, jačina zvuka zvona, vrstu zvona za obavijesti, dodir, vibracije, zaključavanje zaslon, u skladu s potrebama za podešavanje. Ako to nije dovoljno, možete dodati novi način. Zadano je postavljanje četiri načina zvona za obavijesti prema našim potrebama, kao što su opće, tiho, sastanak, na otvorenom ili dodati neki svoj mod.
Smartphone dolazi uz prilično opsežan popis predinstaliranih aplikacija, uključujući i standardni Googleov paket poput navigacije, Gmaila, Google Talk IM, Google plus, Google Search,Alarm, Kalkulator, SMS, MMS, Email, Push Mail, IM,RSS
itd. Za korištenje društvenih mreža Twittera ili Facebooka, morate samo preuzeti aplikacije s Google Play-a.

Alcatel je dodao neke od vlastitih aplikacija. Dio smo opisali kroz recenzije modela  modela smartphonea. Sada ćemo se osvrnuti još na neke.

File Manager – omogućuje pregledavanje i upravljanje svim datotekama na unutarnjoj i vanjskoj memoriji. Moguće je kopirati ili premjestiti datoteke iz interne memorije na vanjsku i obrnuto.

Document ToGo : Ovaj program je najsličniji Microsoft Office, ali za Android. Možete otvoriti i uređivati dokumente i prezentacije i izravno na vašem računalu. TXT, PDF, Word, Excel datoteke ne predstavljaju nikakav problem.

Android QWERTY tipkovnica je zadana metoda unosa teksta, ali Alcatel je dodao emotikon tipku za instant smajliće tako da možete namigivati ili slati puse kada god to poželite ili imate potrebu u tekstualnoj komunikaciji.

Internet 

Web preglednik bez usporavanja otvara “teške stranice”. Dobra vijest je da je ovaj prijelaz između stranica stvarno fluidan. Uočili smo male nepravilnosti kod prikazivanja animacija, ali to nije ništa kritično i vezano je više uz optimizaciju hardvera. JavaScripta obrađuje vrlo brzo: manje od 1400 ms u SunSpider, pristojan rezultat. Preglednik se može podesiti za offline čitanje, uključite desktop verzija mrežne stranice, ali tvornička verzija ne podržava Flash Player, tako morate sami negdje preuzeti .APK datoteku i instalirati, ali zato ima HTML5 podršku. Dostupan je i Chrome preglednik koji je prema našim navikama nekako okretniji za korištenje.

Multimedija

Glazbeni svirač

Kao što možete vidjeti na slici, zadani glazbeni svirač je standardan. Ima mogućnosti za ponavljanje i shuffle kao i svaki drugi prosječni svirač, ali također ima mogućnost dodavanja Google glazbu i tako možete slušati svoju glazbu pohranjenu u “oblaku”. Glazbeni svirač podržava WAV, AAC, AMR, MP3, WMA, MIDI,AAC+, eAAC+ audio formate. Za one koji vole fino podesiti zvuk prema vrsti glazbe na raspolaganju je ekvilajzer (Teški rock, Soul,mirna glazba, pojačan bas, visoki tonovi, umjereno …)

Videoplayer

Video player koji integrira Alcatel OT HD Scribe ima skoro osnovno sučelje. Spajanjem na internet moguće je dobiti informacije vezane za film ili video koji gledate. Video Player podržava niz video formate, uključujući H.263, MPEG4, H.264, streaming Media s YouTubea.

Moguće je reproducirati video sadržaje 1080p@30fps, ali kao što smo već rekli, za sada nije toliko pozitivno iskustvo kakvo smo očekivali.

 

Fotoaparati
 

Alcatel OT Scribe HD ima dvije kamere. Prednju os 1.3 MP1280 x1024 i 720p , 30frame/sec, sasvim dovoljno za grupni video chat :) , i stražnju (glavnu) os 8 MP s LED bljeskalicom i otvorom leće objektiva F2.4. Kamera ima CMOS senzor, daje fotografije rezolucije 3264 x2448 točaka (7.99MP). Podržan je autofokus, 1x optički zoom, makro mod. Sučelje je nešto izmijenjeno ali vrlo jednostavno za korištenje.

Nema mogućnost  panoramskih fotografija i HDR, ali to nije problem jer aplikacija za tu namjenu ima priličan broj na Google Play marketu. Sučelje kamere je nešto izmijenjeno i jednostavno za korištenje. Također možete upravljati LED bljeskalicom, postavite vrijednost ekspozicije, aktivirati timer, okrenite stabilizator slike, geotagging, ISO (aut100.1600) itd…

Video snima Full HD 1920 × 1080 (30frame/sec), HD 720p 1280 x 720, VGA 640 × 480 i MMS 320 × 240 piksela u 3GP ili MPEG4 formatima. U ovom načinu rada također ima mogućnosti dodatnih postavki koje je moguće koristiti u načinu snimanja i dodaju bodove kameri. Kvaliteta snimanja u punoj HD je prilično dobra.

Dual Sim

Uređaj podržava dual SIM standby . To znači da su obje kartice su aktivne u stanju mirovanja, a razgovarate li na jednom broju, osobi koja vas zove javlja se znak zauzeća. SIM Manager je mjesto gdje možete podesiti funkcionalnosti za svaku karticu i odrediti prioritete. Moguće je postaviti za SMS, glasovne pozive i podatkovni promet tri opcije: SIM1 / SIM2/ uvijek pitaj/ Roaming SIM 1 ili SIM 2. Zadani SIM za spajanje na internet, ali zadani SIM1 je 3G. Model ima evidenciju o prometu i čini razliku između SIM1 i SIM kartice. Alcatel OT Scribe HD ima ugrađenu funkciju crne liste (blokiranje određenih osoba) i nema razlike koji SIM je uključen. Znači, vrijedi na oba broja. Melodiju zvona nije moguće postaviti zasebno za svaki broj, ali je moguće promijeniti boju ikona.


SMS tekstualne poruke su također označene s koje mreže dolaze tako da ih možete filtrirati, ali na početnom zaslonu nije vidljiv operater, samo oznaka da je poruka pristigla. Za vas koji ste često na sastancima ili mjestima gdje korištenje mobilnog telefona je zabranjeno, putem SMS moguće je poslati unaprijed definiranu poruku osobi koja vas je zvala. Također možete postaviti broj koji želite blokirati za primanje SMS poruka. Kontakti za obje kartice su samo na jednom popisu. Postavljanim omiljenih kontaktima na početnom zaslonu treba odrediti koji je zadani SIM za dotični kontakt. Naravno da se može mijenjati zadani SIM ali ne na radnoj površini za dotični kontakt. Na 3G mreži moguće je ostvariti video poziv ali korištenjem kartice koja se spaja na 3G.

——————————————————————————————————————————————————

Završne riječi:  Za one koji strogo gledaju aspekte funkcionalnosti na mobilnim uređajima, mislim da ne bi trebali imati previše primjedbi za ovaj model budući da za sada u odnosu na konkurenciju je flagship model u kategoriji dual SIM uređaja. Moramo napomenuti da je svojim nekim specifikacijama bolji od Samsung Galaxy Duos modela. Budući da smo mi testirali nekomercijalni model, prema informacijama koje imamo od strane Alcatela, model bi trebao dobiti namjensku aplikaciju za crtanje korištenjem stylusa i biti dostupan na našem tržištu. Alcatel One Touch Scribe HD dual SIM moguće je već sada nabaviti na europskom tržištu po cijeni od 280 – 320 eura, ovisno o trgovcu.

 

Foto /video by www.racunalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.