Tesla Semi – električni kamion kao budućnost transportnog prometa?

Fotografija članka: Tesla Semi – električni kamion kao budućnost transportnog prometa?

Svi znate za Tesla Motors, kompaniju iz Kalifornije koja proizvodi elektromobile. Potaknuti uspjehom na tom tržištu odlučili su napraviti i prvi električni kamion. Je li to novi Tesla Semi?

Oglas

Ako ste se vozili u nekom od električnih automobila ili ste ga barem vidjeli u živo, jasno vam je kako se radi o tehnološki vrlo naprednim vozilima koji se uvelike oslanjaju upravo na IT tehnologiju, ali i komunikacijske mogućnosti povezivanja putnika s Internetom. Isto tako, vjerojatno vam je poznat i naziv “infotainment” koji označava one pametne konzole u mnogim automobilima, a na kojima se nalazi navigacija, pregled karakteristika automobila, Bluetooth i druga povezivost, podaci o vremenskim uvjetima, satelitski radio i još puno, puno toga.

A što kada se sve to prebaci na tržište kamiona? Morgan Stanley procjenjuje kako bi i najmanji udio na tržištu kamiona mogao bi donijeti velike prihode za Tesla Motors koji se računaju u milijardama dolara. Iako je to još na nivou hipoteza, neke zgodne informacije pojavile su se ovih dana. Ono što se također intenzivno testira je sistem zamjena baterija koji bi mogao biti i ključan kako kod elektromobila, a možda više i kod elektro-kamiona.

Jedan od naziva koji se počeo pojavljivati online je Tesla Semi, potencijalni novi električni kamion. Ako vam ovo zvuči dobro, što biste tek rekli da bi ovaj kamion mogao biti autonoman, što znači bez vozača? Uvelike se testiraju takvi automobili i pitanje je samo vremena kada će se pojaviti na cestama, no, kamioni bez vozača su samo još jedan korak dalje u razvoju auto industrije, ali i one tehnološke koja igra jednu od glavnih uloga u ovakvim vozilima.

U svakom slučaju ovo je zanimljiva priča koja će se sigurno razvijati u bliskoj budućnosti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.