Tesla Model X – budućnost na četiri kotača

Fotografija članka: Tesla Model X – budućnost na četiri kotača

Teslin Model X je prvi luksuzni električni SUV model na svijetu

Oglas

Zaljubljenici u tehnologiju moraju cijeniti ovakvo dostignuće. Proizvođač automobila iz Silicijske doline je godinama (doslovno su godine u pitanju) najavljivao dolazak ovog modela da bi ga napokon predstavio.

Prvi dojmovi – čekanje se isplatilo (doduše ne nama u direktnom smislu, jer si ga sigurno nećemo moći priuštiti. Kada smo već kod kupovine, na predstavljanju su uručeni ključevi šestorici kupaca koji sada voze automobil u vrijednosti 130 000 $.

Iako će se naći nekih sličnosti s drugim električnim automobilima na tržištu, Model X je prvi model koji spaja sve u jednom automobilu – performanse od kojih boli glava, dizajn koji je nedvojbeno prekrasan te detalji poput vrata koja se dižu i dakako, električni motor.

Iako je ovih 130 000 $ iznos koji paćaju bogataši, nadolazeći model iz Tesle – Model 3, to ne bi trebao biti. No, više o tome drugi put.

Prava poslastica je konzola veličine 17 inča u središtu automobila kojom upravljate. Sa svim funkcijama koje možete zamisliti, ova stvarčica je dovoljna da svaki automobil koji je posjeduje bude geekovski san. Spomenuli smo i vrata koja se dižu gore, odnosno falcon door – jer izgledaju kao krila ptice. tesla model x_1Vrata koja se dižu gore u pravilu trebaju mnogo prostora. Zato je Tesla u vrata ugradio senzore i uhvatio ih na više mjesta elektromotorima. Zato će se vrata moći prilagođavati prostoru u kojem se nalazite.

Primjera radi – ako vam vanjski retrovizori budu udaljeni 2,5 cm od susjednog retrovizora, možete otvoriti vrata :)

Stražnja sjedala se mogu podešavati kako bi udobnost bila zajamčena svim nogicama u automobilu. Panoramski vjetrobran omogućuje svima da maksimalno uživaju u vožnji. Smiješna strana prezentacije je bio trenutak kada je izvršni direktor Tesla Motorsa izjavio da vjeruje kako je ovo najveće vjetrobransko staklo u osobnim automobilima. No, nitko iz Tesle ga nije izmjerio i nije znao odgovoriti koliko je točno veliko :)

O zvučnom sustavu u automobilu nećemo posebno pričati – specifikacije poput 560 vata i 17 zvučnika govore same za sebe.

tesla model x_3

Dva modela su na raspolaganju – 90D i P90D, odnosno tzv. ludicrous verzija (eng. smiješan). U Tesli ga stvarno tako zovu jer je nevjerojatno brz za automobil ove veličine. Našli smo podatke samo za američke veličine pa možemo reći da mu od 0 – 96 km/h treba svega 3.2 sekunde. Najveća brzina koju postiže je 250 km/h. Iako 90D zvuči kao slabiji model, njemu je za istu brzinu potrebno još pola sekunde. Kada kažu da je vrijeme novac, napokon razumijemo – tih pola sekunde razlike u Tesli vrednuju s 10000 $ razlike.

Motori imaju i brzo punjenje pa su na Teslinim postajama puni za svega 30 minuta. Neovisno koji model kupite, za oba modela će ažuriranja softvera izlaziti jednako.

tesla model x_4

Dostupnost nije mala stvar. U Tesli provjenjuju da ako sada naručite automobil, morat ćete pričekati barem 10 mjeseci da bi ga uspjeli isporučiti.

Sve u svemu (pre)moćan automobil s premoćnim performansama. Amerikanci ga mogu kupiti u nekim državama i za “samo” 50000 $ ako se uračunaju vladine subvencije na električne automobile.

tesla model x_2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.