Termalne diode koje rade na vrlo visokim temperaturama – rješenje za hlađenje računala?

Fotografija članka: Termalne diode koje rade na vrlo visokim temperaturama – rješenje za hlađenje računala?

Dvojica inženjera na jednom američkom sveučilištu napravili su termalne diode koje iskorištavaju toplinu kao izvor energije. Isto tako, kažu kako bi mogli riješiti hlađenje računala.

Oglas

Sidy Ndao i Mahmoud Elzouka sa University of Nebraska-Lincoln možda su bliže rješenju hlađenja računalnih komponenti. Još od kada su nastala računala, jedan od najvećih problema upravo je pregrijavanja računalnih komponenti. Do dana današnjeg su napravljena razna rješenja za dijelove koji se najviše zagrijavaju, procesor i grafičku karticu, tako da su se pojavili pasivni hladnjaci, ventilatori i termalne paste. No, ništa ne pomaže onako kako bismo to željeli. Ako pak pričamo o overclockingu, stvar je još gora.

Je li tome svemu kraj? Naime, Sidy i Mahmoud su izgleda pronašli ne samo način za borbu protiv pregrijavanja, nego možda i način kako tu toplinu pretvoriti u korisnu energiju. Smislili su posebne “termalne diode” koje bi toplinom sakupljenom od pregrijavanja mogli napajati računala čitav slijedeći dan. Kažu kako su i toplina i struja nositelji slične energije, tako da bi se to moglo iskoristiti.

Svoje su istraživanje Sidy i Mahmoud objavili u ožujskom izdanju Scientific Reportsa, gdje su prikazali kako njihove termalne diode rade na 330 stupnjeva Celzija, a tvrde kako bi mogle raditi i na ekstremnim temperaturama od čak 700 stupnjeva.

Ovaj dvojac kaže kako su u osnovi napravili “termalno računalo” koje se može koristiti za puno toga kao što je istraživanje svemira, zemljine jezgre, bušenje nafte i još puno toga. Naravno, možda će buduća računali konačno izgledati – drugačije… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.