TeraStream – Hrvatski Telekom prvi u svijetu predstavio brzu internetsku mrežu budućnosti

Fotografija članka: TeraStream – Hrvatski Telekom prvi u svijetu predstavio brzu internetsku mrežu budućnosti

Zamislite podatkovni promet koji je već danas brži i nekoliko stotina puta od onog kojeg koristite kod kuće. Upravo to donosi TeraStream, mreža na čijoj smo premijeri upravo bili.

Oglas

Ovo nije samo hrvatska nego i svjetska premijera TeraStreama, najbrže podatkovne mreže na svijetu, a koja je održana danas u zagrebačkoj Lauba kući. HT je pokazao kako je tehnološki inovator na svjetskoj razini, što je samo još jedna potvrda kako i Hrvatska može po nečemu biti prva u svijetu. Ovoga puta nismo mogli izabrati bolje, a to su nove tehnologije u koje su oči cijelog svijeta uprte svakodnevno i neprestano. Koliko je ovaj projekt značajan govori i podatak da je na predstavljanju bio i sam predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović koji je cijelu konferenciju pratio s velikim zanimanjem.

Kako smo saznali od Ivice Mudrinića, predsjednika uprave i glavnog direktora HT-a, u TeraStream pilot projekt je uloženo više od 30 milijuna kuna. Zanimljiv podatak govori kako TeraStream mreža omogućuje oko tri puta veći kapacitet od ukupnog prometa svih trenutačnih HT-ovih komercijalnih usluga. Naravno, preduvjet je optička povezanost, koja ima daleko veću podatkovnu propusnost od bakrenih parica koje se danas standardno koriste u Hrvatskoj, a čije je teoretsko ograničenje brzine oko 20 Mbps (u praksi često i manje).

Inače, TeraStream kao pojam se ne odnosi na “zemaljski promet” (Tera na grčkom znači zemlja), nego se naziv odnosi na “terabitni” promet koji je milijun puta veći od “megabitnog”, tako bismo to najjednostavnije mogli objasniti. Drugim riječima, sami komunikacijski vodovi više neće biti faktor ograničenja prometa, bit će to naša mašta i aplikacije koje ćemo stvoriti kako bi svakodnevni život učinili boljim.

Kako je spomenula Claudia Nemat, članica Uprave Detsche Telekoma odgovorna za područje Europe i tehnologiju, sigurno je da će se dogoditi eksplozija prometa na Internetu, a oni su za to kao telekom operateri spremni. Procjenjuje se kako će promet u realnom vremenu za dvije godine biti dvostruko veći od današnjeg, broj aplikacija će višestruko narasti, a Internet ćemo koristiti i tamo gdje ga danas gotovo i ne koristimo, kao što je npr. zdravstvena zaštita. Gospođa Nemat je spomenula i kako će se govorna i podatkovna mreža spojiti u jednu, što nije slučaj sa starim mrežama. I sami znate, posebno plaćate govorni (voice) i internetski (data) promet, zar ne? :)

Na novinarsko pitanje zašto je upravo Hrvatska odabrana kao pilot zemlja u kojoj će se testirati i premijerno predstaviti nova tehnologija, Nemet je odgovorila kako je Hrvatska odabrana upravo zato što je dovoljno mala za uspješno testiranje s jedne strane, a tehnološki vrlo napredna s druge strane. Upravo su zato odabrali Hrvatsku za “blueprint” na kojem će se razvijati druge mreže.

Kako smo saznali, još prije dvije godine ovaj je projekt bio samo na papiru i procjenjivalo se kako je njegova realizacija moguća tek negdje 2020. godine. No, očito je da je entuzijazam i znanje stručnog tima (a koji sačinjava tek 20-ak ljudi) donijelo je značajan pomak i rezultiralo ovom hvale vrijednom premijerom.

U praksi bi pomoću TeraStream mreže trebali dobiti brzine prometa koje s današnjih 6 Mbps (megabita po sekundi) skaču na vrtoglavih 1 Gbps, naravno preko optičke mreže. Prednost je i u trenutnom pristupu raznim uslugama, njihovom prilagodljivošću korisnicima, ali i brži razvoj inovativnih rješenja – s nekoliko godina na nekoliko tjedana. Isto tako, informacija koja će se svidjeti mnogima je kako praktički više nema latencije (čekanja, kašnjenja) – sve vam na vaša računala, tablete, smartphone ili televizore stiže trenutno – filmovi, e-learning,…).

Ovo je odličan primjer kako Hrvatska može biti predvodnik i kako lokalne i globalne kompanije mogu odlično surađivati, što će sigurno odjeknuti u Europskoj uniji u koju ulazimo polovicom 2013. godine. Ovaj potez je pozdravila i Vlada Rh koja je također poslala svog predstavnika na ovu svjetsku premijeru.

Na kraju smo vidjeli i jedan primjer u praksi. Naime, TeraStream mreža je testirana na potezu između Zagreba i Varaždina. Vidjeli smo kako je film od 1,1GB “prenesen” iz Zagreba u Varaždin za desetak sekundi, dok je za to trenutno dostupnim prosječnim vezama potrebno i više od pola sata. Nije loše :)

Kada ćemo to moći i mi korisnici vidjeti i osjetiti u praksi. Rekli bismo – ubrzo. Naime, gospodin Mudrinić je rekao kako se planira postepena migracija na novu tehnologiju, a stare će se isto tako postepeno gasiti. Cijene bi navodno trebale biti u okvirima postojećih, ili kako je Mudrinić spomenuo – korisnicima nude sve više novih tehnologija za istu cijenu.

PRESS objava
Hrvatski Telekom danas je u Zagrebu prvi u svijetu predstavio mrežu budućnosti – TeraStream.Pred više desetaka uzvanika iz političkoga, gospodarskog, akademskog i javnog života u Kući Lauba održana je svjetska premijera tehnologije koja označava tehnološku prekretnicu jer pojednostavljuje mrežnu i pristupnu topologiju.

TeraStream diže brzinu pristupne mreže za oko 50 puta u odnosu na sadašnje kapacitete – pristup omogućuje korisniku brzinu od 1 Gbit/s. Novom tehnologijom mreže, znatno se smanjuje jedinična cijena prijenosa podataka i omogućuje omasovljivanje izgradnje optičkog pristupa korisnicima.

TeraStream je novi koncept mreže kojim se omogućuje jednostavnija realizacija i integracija naprednih usluga budućnosti. Posrijedi je tehnološki koncept kojim se sve usluge, uključujući i tradicionalne telco usluge (glasovne, IPTV, pristup internetu) pružaju iz Clouda, za razliku od danas kad se one pružaju putem mreže.

Ovu inovativnu tehnologiju mreže Hrvatski Telekom prvi je unutar Deutsche Telekom Grupe implementirao radi testiranja koncepta i unapređenja njezinih funkcionalnosti. Hrvatski Telekom investirao je u proteklih deset godina gotovo 13 milijardi kuna u infrastrukturu i usluge, a ulaganje u TeraStream projekt vrijedno je više od 30 milijuna kuna. Pilot-faza odvijat će se kroz prosinac 2012. i tijekom 2013. godine. Na temelju korisničkih iskustava i provedene analize poslovnog modela, HT će donijeti odluku o mogućoj komercijalnoj primjeni testirane TeraStream tehnologije.

TeraStream je iznimno pojednostavljen koncept IP mreže koji kombinira mrežnu tehnologiju, tehnologiju podatkovnih centara i optičku infrastrukturu. TeraStream koncept podrazumijeva protok značajno većeg volumena podataka po višestruko većim brzinama. U ovoj pilot-fazi mreža je inicijalno izgrađena sa dva podatkovna centra (Zagreb i Varaždin), a osigurava i do 10 puta veći kapacitet od ranijih tehnologija. Ukupno instalirani kapacitet je 400 Gbit/s što predstavlja tri puta veći kapacitet od ukupnog realnog prometa svih trenutačnih HT-ovih komercijalnih usluga! TeraStream se u potpunosti temelji na IPv6 protokolu koji svakom korisniku daje više internetskih adresa nego što se danas ukupno koristi na cijelom globalnom internetu. Za prvu pilot fazu provedbe za partnera u Hrvatskoj je odabrana kompanija CISCO.

„Kako bismo kao društvo ostvarili uspjeh u budućnosti, moramo imati mreže koje mogu podržati najnapredniju komunikaciju i usluge. Posebno sam ponosan na dvije stvari: da je upravo Hrvatska s Hrvatskim Telekomom prva zemlja u svijetu koja instalira ovu inovativnu tehnologiju čije će prednosti postati ključne za uspjeh u budućnosti, za razvoj i konkurentnost gospodarstva te unaprijediti život pojedinaca. Ponosan sam i na naše hrvatske stručnjake koji zajedno s kolegama iz Deutsche Telekoma implementiraju ovaj visokozahtjevni, inovativni mrežni koncept. TeraStream se kao inovativno rješenje savršeno uklapa u HT-ovu viziju kompanije budućnosti; mi našu kompaniju želimo evoluirati prema e-kompaniji, primjerice intenzivnim uvođenjem rješenja temeljenih na webu i Cloudu. Ovaj event je važan za Hrvatsku, označava našu tehnološku naprednost, potvrđuje našu infrastrukturnu spremnost i signal je da smo pogodni za investiranje“, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma.

„Tehnologija je ključ uspjeha u našoj industriji. TeraStream je revolucija u arhitekturi mreže – stvara čvrst i jednostavan kostur spreman podržati iznimno veliko povećanje prometa i novih usluga u budućnosti. Hrvatski Telekom je s ovim pilot-projektom predvodnik za cijelu Grupu“, kaže Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma odgovorna za područje Europe i tehnologiju.

Današnje tehnologije zasnivaju se na pretpostavci da se osnovni servisi (voice, IPTV…) i dalje pružaju u mreži. TeraStream podrazumijeva da se sve usluge pružaju iz Clouda te ih se može brzo povezivati i nadograđivati. IPv6 tehnologija koja je sastavni dio TeraStream koncepta osigurava da svaki uređaj u kućanstvu, od hladnjaka i pećnice do zaštitnih sustava i računala može imati svoju javnu IP adresu, a upravljati njima možemo s bilo kojeg mjesta i bilo kad.

Da bi sve ovo bilo moguće, TeraStream koristi Cloud tehnologije kao osnovni oblik pružanja svih usluga: potpunu povezivost i izgradnju kućne mreža po načelu plug and play. To podrazumijeva visokokvalitetnu videokonferencijsku vezu sa svim članovima obitelji i prijateljima, online edukaciju, video multiplayer igranje, backup svih podataka u Cloudu, teleworking iz kućnog ureda i slično. Poslovni korisnici moći će brže nuditi usluge, jednostavnije pristupati svih uređajima u uredu, imati bolji zaštitni sustav, ostvarivati videokonferencijski kontakt s klijentima, zaposlenicima i poslovnim partnerima te jednostavno pohranjivati podatke u Cloudu i raditi na virtualnom desktopu.

TeraStream predstavlja revolucionaran koncept u telekom industriji, a njegova implementacija uvelike ovisi o investicijama u podatkovne centre te naprednu optičku infrastrukturu i LTE tehnologiju. Hrvatski Telekom na ovom području već godinama uspješno implementira nove tehnologije (IPTV, Cloud, LTE, NFC, ICT Marketplace…) a TeraStream pilotom dokazuje se kao kompanija koja uvodi tehnološke inovacije i na svjetskoj razini.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.