Telefoniranje u automobilu za vrijeme vožnje nije tako opasno kako se tvrdi?

Fotografija članka: Telefoniranje u automobilu za vrijeme vožnje nije tako opasno kako se tvrdi?

Najnovija studija koju je objavio britanski BBC govori kako je telefoniranje u automobilu vozača za vrijeme vožnje manje opasno nego što se to zapravo smatra.

Oglas

Većina medija već godinama objavljuje kako bilo kakvo ometanje vozača ili bolje rečeno odvlačenje pažnje (bilo koje vrste) smatra se opasnom vožnjom i može prouzročiti prometnu nesreću. I telefoniranje vozača za vrijeme vožnje smatra se “odvlačenjem pažnje” i kao takvo opasno u prometu.

Sve ovisi kako gledate na te stvari. Svaka točka gledišta može imati i svoju drugu stranu, kao i svaka studija koja se može protumačiti na različite načine. No, treba u stvari pogledati što se najčešće događa u praksi, puno toga može biti i sigurnije i opasnije, pa tako i telefoniranje u automobilu.

Na britanskom Carnegie Mellon sveučilištu u londonskoj školi ekonomije analizirali su više od 8 milijuna automobilskih nesreća u osam američkih saveznih država. Studija je obuhvatila period od 2002. do 2005. godine i to u vremenu u 21 sat navečer. Ova je satnica odabrana iz jednostavnog razloga što mnogi američki operateri u to vrijeme nude besplatne pozive.

Analizirajući telefonske pozive i odgovarajuće prometne incidente, profesori Saurabh Bhargava i Dr. Vikram Pathania su zaključili kako prometne nesreće nisu uzrokovane telefoniranjem. U to vrijeme je velik broj Amerikanaca na cesti i statistika kaže kako se u to vrijeme nije povećao broj prometnih nesreća. Drugim riječima, telefoniranje u automobilu nije prepoznato kao uzrok prometnih nesreća.

“Ispočetka smo mislili kako su brojke netočne. Ponovo smo sve analizirali i provjerili brojke i vidjeli smo kako se ništa ne događa. Ono što smo otrkili je osjetno povećan broj telefonskih poziva, ali ne i veći broj prometnih nesreća”, rekao je dr. Vikram Pathania.

Prije nego počnete “ludovati” u automobilima od silnog telefoniranja morate znati dvije stvari. Prvo, telefoniranje u automobilima je kažnjivo u Hrvatskoj. I drugo – ovo se istraživanje odnosi samo na telefoniranje, ali ne i na slanje SMS poruka što je višestruko opasnija radnja jer “morate” skrenuti pogled na mobitel što može biti vrlo opasno, čak i po život. Ne morate ugroziti druge sudionike u prometu, dovoljno je npr. da ne primijetite zavoj i sletite sa ceste.

Drugi statistički podatak (koji je vrlo poguban!) govori kako je pisanje SMS tekstualnih poruka najveći uzrok prometnih nesreća mladih vozača u Americi, što je vrlo zabrinjavajuće. Više od 3.000 tinejdžera godišnje pogiba u prometu jer su za upravljačem vozila pisali SMS poruke, što je postalo opasnije od vožnje u alkoholiziranom stanju (2.700 poginulih godišnje). Statistika kaže kako čak 57% američkih tinejdžera šalje SMS poruke dok vozi.

Telefoniranje u automobilu? Možda bolje ne. Slanje SMS poruka? Nikako ne. I za kraj jedan zanimljiv zaključak kaže ovako: “Neoprezni vozači uvijek će pronaći način da odvuku svoju pažnju od upravljanja vozilom”.

Telefoniranje u automobilu

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.