Tehnopolis – novi mjesečnik za znanost, inovacije i nove tehnologije

Fotografija članka: Tehnopolis – novi mjesečnik za znanost, inovacije i nove tehnologije

Na naše pitanje koje smo uputili uredništvu vezano uz sadržaj a koje se odnosilo na vezu novih tehnologija i ICT tehnologija kojima se bavimo na Racunalo.com portalu, dobili smo odgovor kako je danas praktički nemoguće smisliti neku novu tehnologiju koja isključuje ICT – informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.

O čemu se zaista u časopisu radi, pročitajte u ovoj press informaciji. Našu su redakciju zamolili da podržimo izlazak Tehnopolisa, što ovim člankom i činimo. Evo informacije više…

PRESS objava
Tehnopolis, novo mjesečno izdanje poslovnog tjednika Lider, zakoračilo je u budućnost u kojoj se miješaju racionalnost i mistika, a glavnu riječ imaju inovacije.

Drastično brzo mijenja se i komunikacija. Od afričkih bubnjeva i dimnih signala do 3D tehnologija i holograma – evolucija komunikacija čudesno je putovanje koje posljednjih godina poprima neslućene razmjere. Otkrivamo kakav nas još brži, veći i snažniji napredak (tele)komunikacija očekuje.  

O brojnim izgovorima za to što Hrvatska kaska za svijetom u inovativnosti i visokim tehnologijama govori Danica Ramljak, ravnateljica Instituta ‘Ruđer Bošković’ koja posljednjih mjeseci svojim žestokim izjavama diže prašinu u javnosti. Šokira je, rekla je za Tehnopolis, stanje u znanosti. Ako korupcije ima među akademskom i znanstvenom zajednicom, pita se ova znanstvenica, kako li je tek drugdje?!

Predstavljamo i znanost 21. stoljeća – nanotehnologiju koja, iako to često ne primjećujemo, svakodnevno služi čovjeku. Zašto je nanotehnologija nova Noina arka, analizirat ćemo u posebnoj rubrici u svakom broju Tehnopolisa. Da sve ne bi ostalo samo na teoretiziranju, odlučili smo otkriti što doista jedemo. Za početak, zaputili smo se u laboratorij i raščlanili tajnu obroka koji nam je često na jelovniku, ovom prigodom misterij – hrenovke.

U rubrici posvećenoj industrijskom oblikovanju nudimo ideju kako ‘pospremiti’ kap vode. Inovativni su dizajneri već osmislili boce budućnosti.
Kad pomislite na plazmu, pomišljate li prije svega na golem televizijski zaslon? Tehnopolis će vam plazmu još malo približiti jer ona je, zapravo, četvrto agregatno stanje i pravo čudo industrije.

Znamo i da se katastrofe rijetko događaju slučajno. Mogu li se ograničiti ili spriječiti, otkrili su nam znanstvenici s mjesta kojemu prvom prijeti nestanak – s Antarktike.
Donosimo njihova proročanstava s kraja svijeta. Da ekologija, energetika i ekonomija mogu ići ruku pod ruku, potvrđuju i vjetroelektrane, nove ljubimice ekološki osviještenih ulagača. Raščlanjujemo i to kakav vjetar u leđa hitno treba biznisu.
 
Bavimo se i pokretom. Znamo da je zelena revolucija zavladala svjetskom autoindustrijom, a u Hrvatskoj joj još nema ni traga. Zašto se električni automobili na hrvatskim cestama još doživljavaju kao nemoguća misija? Nudimo rješenje. U rubrici biosfera zloguko prikazujemo kako bi pčele, stvoriteljice prve nekvarljive hrane na svijetu, mogle nestati s planeta.

Za vedrije tonove zaslužne su novotarije koje nam svakodnevno olakšavaju život i poslovanje. Predstavljamo najatraktivnije uređaje i tehnološke usluge kojima se služimo u vlastitoj kuhinji, dnevnom boravku, uredu ili ih stalno nosimo uza sebe. Za lakše snalaženje u svijetu tehnologije poslužit će i rubrika u kojoj ćemo korak po korak, iz broja u broj, pokazivati kako se služiti tehnologijom. U prvom broju Tehnopolisa objašnjavamo kako ostvariti besplatan videopoziv. Zabavno je i korisno. Zar niste nikad poželjeli provjeriti gdje se zapravo nalazi vaš sugovornik dok s njim razgovarate putem telefona ili mobilnog uređaja?

Kako bi put čitatelja u svijet tehnologije, inovacija i znanstvenih dostignuća protekao sa što manje nepoznanica, pobrinuli su se naš pojmovnik i adresar koji prate sve važnije priče. U njima donosimo objašnjenja manje znanih izraza korištenih u izdanju, a predstavljamo adrese i linkove na kojima se može doznati više o određenom proizvodu, usluzi, kompaniji, osobama o kojima se govori.

 

Stoga preduhitrite budućnost i ‘uđite’ u prvi broj Tehnopolisa samo uz poslovni tjednik Lider od 25. veljače 2011.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.