Tehnološke tvrtke u EU optužuju Google, Apple i Facebook za nepošteno poslovanje

Fotografija članka: Tehnološke tvrtke u EU optužuju Google, Apple i Facebook za nepošteno poslovanje

Europska komisija je primila brojne pritužbe tehnoloških tvrtki temeljenih na starom kontinentu u vezi s nepoštenim poslovnim praksama velikih igrača na tržištu, uključujući Apple i Google.

Oglas

Europske tvrtke uključujući Spotify, Rocket Internet i Deezer smatraju da tražilice i trgovine aplikacija u vlasništvu velikih američkih tvrtki zloupotrebljavaju tržišne pozicije. Često koriste svoju moć da promoviraju svoje usluge umjesto onih od konkurenata i nametnu neuravnotežene uvjete i odredbe. Europska komisija priprema novi zakon koji bi se bavio tim pitanjima. S novim zakonom žele se ispraviti nepoštene poslovne prakse i poboljšati šanse tvrtkama sa sjedištem u EU da konkuriraju najvećim igračima.

Spotify je, primjerice, prigovorio prošle godine da je Apple odbio ažuriranu verziju njihove popularne aplikacije koja se izravno natječe s Apple Music. Očito ima mnogo takvih slučajeva, zbog čega je Komisija odlučila intervenirati. Žele stvoriti rješenje koje će uspostaviti kriterije poštene prakse i uspostaviti sustav koji će rješavati sporove što je brže moguće.

Komisija je prošle godine razmatrala tvrdnje EU tvrtki i podijelila nekoliko svojih nalaza s javnošću. Smatra da su platforme u vlasništvu Googlea i ostalih tvrtki prestale uvrštavati neke proizvode ili usluge bez prethodne obavijesti, ograničavale pristup informacijama, kao i da oglasi za pretraživanje nisu bili transparentni koliko bi mogli.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.