Tehnologija svjetlosnog polja za potpuno realnu virtualnu stvarnost

Fotografija članka: Tehnologija svjetlosnog polja za potpuno realnu virtualnu stvarnost

Iz Aveganta smatraju kako će tehnologija zaslona sa svjetlosnim poljem zamijeniti one zaslone u našim pametnim telefonima.

Oglas

Interaktivni zasloni ili mobiteli na naočalama za virtuanu stvarnost djeluju neprirodno, neprijatno pri društvenim aktivnostima i općenito su nespretni.

Upravo to firma pod imenom Avegant namjerava promijeniti. Prije dvije godine su tehničari iz ove firme počeli istraživati tehnologiju transparentnih zaslona, a sada su došli do proizvoda za koji misle da će zamijeniti sadašnje tehnologije prikaza na našim pametnim telefonima – zasloni sa svjetlosnim poljem.

Izvana Avegantove naočale ne izgledaju previše različito od uobičajenih naočala za VR, i za razliku od nekih praktičnijih rješenja, kablom su povezane na računalo. No ono što je zanimljivo nalazi se unutar optičke mašinerije ovog uređaja. Avegant koristi pristup multi-fokalnih ravnina kako bi prema očima odaslali sliku koja na prirodan način replicira ono što oči stvarno percipiraju te mogu promijeniti točku fokusa. (Kod standardnih VR naočala zasloni prikazuju blago pomaknute 2D slike sa fiksnim žarišnim točkama, a takav ekran daje neprirodan osjećaj)

Kreiranjem digitalnih aproksimacija kako naše oči obično percipiraju svjetlosno polje, Avegant je kreirao naočale koje omogućuju očima da pomičete fokus sa jednog digitalnog objekta na drugi i daju osjećaj “normalnosti” te nema naprezanja oka. Osim toga prikazani predmeti imaju volumen i iako su digitalne reprezentacije, izgledaju realistično.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.