Tehnnološke novosti na konferenciji Microsoft WinDays: Visual Studio 2010 i SQL Server 2008 R2

Fotografija članka: Tehnnološke novosti na konferenciji Microsoft WinDays: Visual Studio 2010 i SQL Server 2008 R2

Danas se na tehnološkoj konferenciji Microsoft WinDays Technology uz niz ostalih paralelnih predavanja održava i poseban smjer namijenjen razvojnim inženjerima i svima onima koji upravljaju razvojnim procesima aplikacija i usluga. Tako su danas u Hrvatskoj premijerno prikazani i ključni proizvodi koji olakšavaju razvoj, testiranje i primjenu aplikacija na različitim platformama (uključujući i izradu web servisa te razvoj mobilnih aplikacija za Windows Phone 7), poput Microsoft Visual Studija 2010, te novo izdanje vodeće baze podataka na tržištu, Microsoft SQL Server 2008 R2.
Kombinacija nove razvojne okoline koja je doživjela bitne inovacije i proširila broj platformi za koju se pomoću nje mogu razvijati aplikacije i rješenja te sustava za bazu podataka čije su mogućnosti proširene tako da mnogo bolje radi s izrazito velikim bazama koje neizbježno nastaju u mnogim suvremenim primjenama donosi vidljive i vrlo konkretne prednosti krajnjim korisnicima. Uz napredne web tehnologije s kojima su se polaznici također imali prilike upoznati danas – poput novog Silverlighta 4 i Microsoftovog alata Expression – i web aplikacije su sada spremne zakoračiti u svoju novu generaciju.
Kako sve više konkretnih rješenja koja su u svakodnevnoj primjeni seli u cloud, i razvojnim timovima i tvrtkama koje ta rješenja koriste potrebna je skalabilna, pouzdana i efikasna platforma. Microsoft Visual Studio 2010 i SQL Server 2008 R2 odgovaraju tim suvremenim zahtjevima, no na brojnim drugim današnjim predavanjima također su detaljnije obrađene teme poput pripreme servisa za upotrebu u cloudu i – najvažnije – kako da online rješenja i aplikacije smještene u cloud budu sigurne.

Microsoft Visual Studio 2010
Visual Studio 2010 s pratećim .NET Frameworkom 4 objavljen je na globalnoj razini prije nekoliko dana na seriji događanja koja su bila namijenjena razvojnim inženjerima i programerima širom svijeta. Oba proizvoda, u kombinaciji s jednako važnom konačnom verzijom Silverlighta 4, omogućavaju razvojnim timovima da pišu aplikacije i razvijaju rješenja koja svoj naglasak stavljaju na efikasnost, pouzdanost, integraciju s već postojećim rješenjima i kreativnost u primjeni tehnologija.
Microsoft Visual Studio 2010 glavno je i najvažnije Microsoftovo rješenje za brz razvoj aplikacija koje svojom novom verzijom podjednako omogućava programerima i razvojnim timovima da izgrade aplikacije za nove i već postojeće uređaje, ali i da ih povežu s novim platformama koje nalaze svoju sve širu primjenu, poput cloud rješenja. U trenucima kada krajnji korisnici razmišljaju o tome kako da optimiziraju svoju računalnu infrastrukturu i ostvare uštede ne žrtvujući produktivnost i konkurentnost, razvojni se timovi nalaze pred izazovom izgradnje posve nove generacije aplikacija.

Novi Microsoft Visual Studio 2010 u potpunosti se uklapa u niz značajnih tehnoloških objava Microsofta u posljednjim mjesecima. Ciklus je započeo s operacijskim sustavom Windows 7 čije nove mogućnosti stoje na raspolaganju i programerima upravo kroz Visual Studio 2010. Ugrađena podrška za multitouch koji je standardna mogućnost Windowsa 7 omogućit će programerima pisanje aplikacija za niz novih atraktivnih uređaja koji će se pojavljivati na tržištu, a podrška za trake u korisničkom sučelju (ribbons) osvježit će izgled mnogih nezavisnih aplikacija i učiniti da izgledaju profesionalnije i budu bolje usklađene s izgledom na koji su korisnici naviknuti koristeći, primjerice, Microsoftove aplikacije.
Korištenjem novog Visual Studija 2010 podržan je i razvoj aplikacija za novu generaciju Microsoftove mobilne platforme, Windows Phone 7. Brojna druga poboljšanja u ovom proizvodu usmjerena su ka stvaranju jednostavnog, besprijekorno integriranog okruženja u kojemu razvojni inženjeri mogu modelirati, kodirati, ispravljati, testirati i implementirati aplikacije namijenjene različitim platformama i webu koristeći se svojim već postojećim znanjima.

Microsoft SQL Server 2008 R2
Velike količine podataka u svim poslovnim vertikalama danas gotovo nekontrolirano rastu zahvaljujući streamingu podataka s mjesta događaja; prikupljaju se tako brojne informacije s lica mjesta putem raznih senzora, RFID sustava, poslovnih aplikacija ili pak putem web sučelja. Kako količina podataka raste, tvrtke koje imaju potrebu prihvatiti, spremiti i kasnije analizirati ove podatke suočene su s novim izazovima i dohvat prave informacije u što kraćem roku jedna je od ključnih pokretača poslovanja.
Microsoft SQL Server 2008 R2 donosi niz novih funkcija koje će korisnicima olakšati skaliranje njihovih baza podataka te poboljšati učinkovitost svojih aplikacija koje se oslanjaju na SQL Server i razvojnih inženjera koji te aplikacije razvijaju.  SQL Server 20008 R2 dodatno proširuje mogućnosti koje pruža SQL Server 2008, a jedna od najznačajnijih novosti koju su i korisnici ponajviše tražili jest napredna analitika i podrška za izvješćivanje putem posebnog dodatka koji se sada na raspolaganju za Microsoft Excel, a tu su i alati pomoću kojih se izvještaji mogu integrirati sa Microsoft SharePoint Serverom. Podrška za paraleliziranu obradu znači da je korištenjem SQL Servera 2008 R2 moguće postići skalabilno skladištenje podataka u rasponu od nekoliko desetaka do nekoliko stotina terabajta – dovoljno i za najveće aplikativne primjene u kojima se SQL Server danas nalazi.
Microsoft objavom nove verzije ovog proizvoda zadržava vodeću ulogu kada je riječ o vrijednosti proizvoda te bez dodatnih prilagodbi nudi korisnicima nove, bogate funkcije za podršku poslovnoj inteligenciji (BI) i online obradi transakcija (OLTP).

Valja napomenuti da povećan broj hardverskih inovacija omogućuje Microsoftu da i dalje bude jedini veći proizvođač sustava za baze podataka koji u slučaju korištenja SQL Servera 2008 R2 na višejezgrenim procesorima ne naplaćuje licencu po svakoj procesorskoj jezgri.

SQL Server 2008 R2 bit će globalno dostupan 12. svibnja ove godine. na našem portalu možete preuzeti i besplatnu knjigu Introducing Microsoft SQL Server 2008 R2:

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.