Tegra 5 i 64-bitni Cortex-A53 čipovi premijerno na CES 2014 sajmu

Fotografija članka: Tegra 5 i 64-bitni Cortex-A53 čipovi premijerno na CES 2014 sajmu

Još se među mobilnim uređajima nije udomaćio niti Tegra 4 procesor, a već se najavljuje dolazak Nvidijine Tegra 5 platforme i Cortex-A53 čipa. Jedva čekamo!

Oglas

Peta generacija Nvidijine hvaljene platforme za mobilne uređaje (u prvom eredu za tablete) je skoro već tu, iza ugla. Tegra 5 je poznata i pod kodnim imenom Logan (ili Wolverine, jeda od Marvelovih super-heroja), a njena se premijera očekuje početkom 2014. godine.

Ako pratite razvoj Nvidijinih platformi, tada vjerojatno znate kako ih kompanija “oblači” u imena super junaka, što je na neki način i primjereno. Istina, postoje mnoge mobilne platforme koje potpisuju Qualcomm, Mediatek, Rockchip i drugi, no Tegra je ipak Tegra.

Primjerice, The Tegra 3 je kodno zvana “Kal-El” (Superman), Tegra 4 je bila poznata pod kodnim imenom “Wayne” (Batman), a Tegra 5 koja se temelji na Kepler arhitekturi nosi kodno ime “Logan”.

Što se tiče same grafike, najbolje je Tegra 5 platformu opisati kao ekvivalent Nvidijinoj GeForce 600 seriji grafičkih kartica (GT600m), što je prilično moćno. Nvidia tvrdi kako su su u Tegra 5 platformi još dodatno smanjili potrošnju struje zahvaljujući novoj 20-nanometarskoj tehnologiji. Spomenimo i kako “Logan” leži na ARM Cortex-A50 arhitekturi (Cortex-A53 i Cortex-A57), te ima 64-bitnu sabirnicu.

Na premijeru nećemo dugo čekati, očekujemo je već na CES 2014 sajmu u Las Vegasu, već 7. siječnja iduće godine.

Tegra 5 i 64-bitni Cortex-A53 čipovi stižu već početkom 2014. godine

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.