TDK TREK Micro A12 mini recenzija – zvučnik za svugdje i svakoga

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: TDK TREK Micro A12 mini recenzija – zvučnik za svugdje i svakoga

Novi TDK TREK Micro A12 prijenosni zvučnik stane praktički u svaki džep, vodootporan je, a povezat će se preko Bluetooth ili NFC bežične veze, kako god hoćete.

Oglas

U našu redakciju stigla je nova serija zvučnika koje potpisuje TDK. Možda će našim čitateljima kompanija TDK biti puno poznatija po magnetskim medijima – audio kazetama, CD i DVD medijima, što je u stvari i točno. Neslužbeno smo saznali kako TDK i danas prodaje medije prilično dobro što nam je možda malo teže za povjerovati, no nisu sva tržišta kao ova naša u Hrvatskoj.

No, ova nas priča vodi u jednom sasvim drugom smjeru. Ovo je priča o TDK TREK Micro A12 prijenosnom zvučniku. Moramo iskreno priznati kako smo se iznenadili kada smo saznali kako TDK proizvodi zvučnike, i to prilično dobre. Već smo imali pregršt zvučnika na testu u našoj redakciji, no novi TDK zvučnici imaju neke karakteristike koje su nam se posebno svidjeli.

Krenut ćemo redom, ukratko ga opisati izvana, po vanjskom izgledu, a nakon toga ga i upaliti i vidjeti kako zapravo radi i koliko dobar zvuk daje. Ono što također moramo spomenuti je kako na testu imamo čak tri različita TDK zvučnika, možete ih vidjeti na slici niže.

Vanjski izgled

U malenoj i uredno složenoj kutiji nalazi se isto tako maleni kockasti i blago zaobljeni zvučnik. TDK TREK Micro A12 prijenosni zvučnik koji smo dobili na test je crne boje, a saznali smo kako postoje još dva modela – bijele boje i u crveno crnoj kombinaciji. Kada već spominjemo dimenzije i njegovu kompaktnost, spomenimo kako je dimenzija 82 x 82 x 30 milimetara.

Iako u službenim specifikacijama nije navedena težina, osjetili smo kako nije baš lagan. Kada govorimo o pametnim telefonima zgodno je kada je što lakši, no kod zvučnika je dobro kada imaju “težinu”. To nam govori kako se govori o jačoj zavojnici i samim tim možemo očekivati i bolju kvalitetu zvuka. Naravno, to je samo jedan od indikatora kvalitete, ima ih još.

Uz zvučnik dolazi i kopča s kojom možete zakvačiti zvučnik na npr. ranac, odnosno tamo gdje vam ne smeta a može pružiti čisti zvuk. U pakiranju se nalazi i USB kabel s kojim ćete puniti bateriju. Možete je puniti ili preko računala ili nekog punjača za pametni telefon ili tablet. Ono što je važno je kako baterija može izdržati do 6 sati rada, naravno koliko ga jako pojačate. Mi smo ga isprobavali i pustili neka svira nekoliko sati, i baterija je i dalje radila. Znači priča o bateriji drži vodu.

Ono što svakako moramo spomenuti su i prilično slikovite upute za rad, koje će vam pokazati sve mogućnosti ovog zvučnika.

Oko vanjskog izgleda nemamo što puno pričati, TDK TREK Micro A12 prijenosni zvučnik je malen i simpatičan, lako prenosiv, te stane u dlan prosječne muške ruke. Sviđa nam se što je i s prednje i sa stražnje strane navučena zaštitna mreža koja štiti samu membranu zvučnika. Naime, imali smo neke modele na testu koji nemaju tu zaštitu, što znači da je membranu lako oštetiti. Ako nju uništite, zbogom dobrom zvuku…

Ulazi i izlazi

Svi ulazi i izlazi, barem oni fizički, nalaze se s desne strane zvučnika, ispod gumiranog poklopca. U donjem dijelu je tipka u tri položaja – za paljenje i gašenje zvučnika, te za TWS (True Wireless Stereo). Iznad toga je microUSB ulaz koji služi isključivo za punjenje baterije, dok se u gornjem dijelu nalaze audio AUX OUT izlaz i AUX IN ulaz.

I to je sve, ovaj je zvučnik vrlo jednostavan kako po izgledu tako i za korištenje :)

Kako se povezati s vanjskim uređajem?

S druge strane nalaze se tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, te tipka koja služi za Bluetooth uparivanje. Za uparivanje s primjerice pametnim telefonom trebate uključiti zvučnik (tipka ON), stisnuti tipku za Bluetooth i na mobilnom uređaju uključiti opciju za Bluetooth. Uređaji će se u trenu prepoznati (Trek Micro) i zvučnik će odmah početi svirati.

Ono što moramo reći je i kako se osim preko Bluetootha možete spojiti i preko NFC veze – sve što trebate je uključiti zvučnik (tipka ON), stisnuti tipku za Bluetooth uparivanje, te samo dodirnete zvučnik mobitelom i zvučnik će početi svirati. Prilikom uparivanja zvukom će vam javiti kako je uparivanje uspjelo. Isto tako, prilikom rada ima nekoliko različitih kombinacija LED dioda koje vam javljaju u kojem modu radi zvučnik.

Vjerojatno ćete vidjeti i opciju TWS, koja označava True Wireless Stereo, odnosno pravi stereo zvuk. No, za to će vam trebati dva TDK TREK Micro A12 zvučnika, tako da će jedan služiti kao lijevi, a drugi kao desni zvučnik. Kako ih spojiti opisano vam je u uputama što nećemo ovdje objašnjavati jer nemamo dva zvučnika na testu, nego samo jedan. Ono što je zgodno je kako na lijevom zvučniku svijetli bijela, a na desnom crvena LED dioda.

Ono što trebamo spomenuti je i mogućnost spajanja drugih audio uređaja a koji nemaju Bluetooth mogućnost, tako da TDK TREK Micro A12 zvučnik “glumi” posrednički uređaj. Na taj način vaša kućna linija postaje Bluetoth linija. Što ste time dobili? Primjerice, bežično preko Bluetootha prenesete audio signal (pjesmu) s mobitela u TDK TREK Micro A12 zvučnik, a standardnim 3,5 milimetarskim kabelom spojite vanjsku liniju preko AUX Out izlaza, te vam linija tada funkcionira kao pojačalo koje prima vanjski signal. Cijeli postupak je opisan u uputama. Zgodno, zar ne? :)

Je li TDK TREK Micro A12 zvučnik vodootporan?

Odgovor je potvrdan. TDK TREK Micro A12 zvučnik je proizveden u skladu s IP64 certifikatom što znači da je vodootporan i otporan na prljavštinu. Zašto ovo posebno spominjemo? Naime, ovaj je zvučnik idealan za korištenje na plaži, na moru, na pikniku, odnosno općenito na otvorenom. S obzirom na njegovu građu, ako ga i polijete vodom neće mu se ništa dogoditi. Isto tako, ako ga stavite na zemlju ili u pijesak, prljavština se neće uvući u njega.

I samo plastično kućište djeluje prilično čvrsto i robusno, zaštitna membrana je metalna, a oko samog zvučnika nalazi se i gumirani okvir, pa ako zvučnik postavite na stol neće se klizati i neugodno vibrirati što može pokvariti zvuk. Spreman je za vanjsko korištenje, no ono što svakako trebamo ponoviti je i ona dodatna kopča koja omogućuje da ga negdje i objesite.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Moramo priznati kako nas je TDK TREK Micro A12 prijenosni zvučnik ugodno iznenadio. Zgodna je njegova prenosivost i kompaktnost, a i zvuk će zadovoljiti većinu korisnika. Svidjela nam se i čistoća zvuka, a također ćete osjetiti i dubinu (bas), više sa stražnje strane. Izlazna snaga od 3W će zadovoljiti većinu korisnika, iako se ne možemo oteti dojmu kako bi mogao svirati i ponešto glasnije. No, to također ovisi i od snage i čistoće zvuka izvora, primjerice mobilnog uređaja.

Posebno nam se sviđa što je vodootporan te otporan na prljavštinu, tako da je vrlo prikladan za korištenje na otvorenom. Isto tako, membrane su zaštićene od mehaničkih oštećenja tako da ga možete koristiti bez straha da ćete ga oštetiti. Slobodno možemo reći kako TDK TREK Micro A12 spada u klasu vjerojatno najboljih bežičnih i kompaktnih prenosivih uređaja koje možete pronaći na tržištu.

A cijena? Uređaj smo na test dobili od tvrtke Biro media, generalnog zastupnika za TDK zvučnike u Hrvatskoj. TDK TREK Micro A12 možete kupiti u svim boljim dućanima tehničke opreme već sada po preporučenoj cijeni od 469 kuna (s uračunatim PDV-om). Kupiti ga možete već sada u slijedećim dućanima – , , , , Technomarket, i .

Inače, službene stranice se nalaze na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.