ISTRAŽILI SMO: Tarife za mobitele (bonovi i ostale pretplatne)

Fotografija članka: ISTRAŽILI SMO: Tarife za mobitele (bonovi i ostale pretplatne)

Zadnji članak ovosezonskog serijala u kojemu donosimo pregled svih promocija i akciji u zimi 2014/2015

Oglas

Ako već imate dobar mobitel, a nemate ugovornu obvezu ni kod jednog operatera, ovo je članak koji tražite. Iako na tržištu pretplatne tarife donose određene popuste pri kupnji mobitela, tarife na bonove većini korisnika i dalje pružaju najbolji omjer ponude i cijene. Nijedna tarifa na bonove ne daje mogućnost flat razgovora ili surfanja, ali ima onih koji se već ozbiljno tome prilagođavaju. Ipak, na bonovima u pravilu ne trebate razmišljati koju mrežu zovete jer uključene minute u pravilu vrijede za sve mreže.

U ovom članku smo naveli i neke pretplatne tarife koje nisu prethodno navedene u . Riječ je o tarifama poput Savršene – nude pogodnosti, ali uz njih nije moguća kupnja uređaja uz popust (ili barem ozbiljan popust).

U tarifama za bonove nije navedena radijska frekvencija jer nju ne plaćate, i nije navedena naknada za korištenje mreže koja iznosi 10% bona koji kupujete. Na niže navedene pretplatne tarife se plaća dodatno naknada od 15 kn mjesečno koja ide državi.

TARIFE NA BONOVE (kliknite na tablicu za uvećani prikaz)

Uspostava poziva: 29 lp

ZAKON I MINI ZAKON: Ne zaboravite aktivirati promociju ako planirate uzeti Zakon tarifu jer u protivnom nema dodatnih MB, već samo 1500 MB. Zakon tarifa je trenutno tarifa koja daje najviše internet prometa na cijelom tržištu tarifa (uključujući i pretplatne)  tako niskom cjenovnom rangu. Ističemo da su Zakon i minizakon jedine tarife na tržištu koje dopuštaju prijenos nepotrošenih sredstava na sljedeći mjesec. Uz njih je moguće i aktivirati dodatnu opciju sa 100 minuta i sms-ova za 10 kn, odnosno opciju za 10 kn koja sadrži 100 MB.

Vip ima i zanimljivu opciju – ako nadoplatite bon putem webshopa, dobivate 10 % iznosa bona. Iako ovo zvuči sjajno, nažalost je loše izvedeno pa dodatni novci idu na tzv. bonus račun. On se troši tek kada ste potrošili sredstva s glavnog računa (onaj koji redovno nadoplaćujete bonom). Zato ako želite biti sigurni da ćete imati novce na kraju mjeseca za obnovu tarife, ne postoji način da potrošite novce s bonus računa (HT ima suprotno izvedeno).

Dok Vip na Zakon tarifi daje dodatan promet i kune, dotle na Tomatu dobijate dodatan promet obnovom bona – deset puta više MB od iznosa bona (50 kn = 500 MB).

Uspostava poziva: 29 lp (osim bonbona)

HT: ima još dvije tarife koje ne navodimo jer prilično zaostaju za konkurencijom. Jedina je zanimljiva tarifa Pričam & Surfam, ali i ona uključuje pozive samo prema HT mreži. HT-ove tarife na bonove je ipak bitno istaknuti jer su to jedine tarife koje daju mogućnost surfanja na 4G mreži (to omogućuju i paketi na Bon Bonu, ali samo ako uzmete najveći paket od 5 GB). Od tarifnih opcija je zanimljiva opcija pišem: za 10 kn daje 450 SMS.
Ako dobijete od HT-a dodatne minute temeljem online obnove računa, dodatne une idu na bonus račun koji se prvi troši pa je ovo bolje sređeno nego na Vipu.

SIMPA: S druge strane, na Simpi i bonbonu HT ima ozbiljnu i jako dobru ponudu. Prejaka opcija košta samo za prvu aktivaciju 75 kn. Prejaku opciju je moguće aktivirati još jednom prije isteka, pa možete za 100 kn imati sve duplo! Uz Prejaku opciju je moguće aktivirati i opciju “Duplo veće opcije” koja daje dvostruk iznos nadoplaćenog bona – ako nadoplatite račun bonom od 50 kn, dobit ćete 100 kn ukupno, ako nadoplatite račun bonom od 100 kn, dobit ćete 200 kn ukupno i slično. Prema tome, moguće je za 50 kn dobiti 2000 min, flat sms i 2 GB prometa.

***BONBON: je nemoguće prikazati u tabličnoj usporedbi jer ima drugačiju svrhu. Korisnici  od ponuđenih, a ako nadoplate račun bonom od 80 ili 160 kn, dobiju dodatne popuste na jedan, odnosno dva najskuplja odabrane pakete. Mana bonbona je što omogućuje u najvećem paketu relativno malo minuta prema drugim mrežama (za one korisnike kojima 500 minuta nije dovoljno), ali s druge strane omogućuje kupnju dodatnih paketa ako kupljeni potrošite unutar 30 dana. Tako je moguće kupiti i 10 GB prometa mjesečno na bonbonu za 4G surfanje.

Naknada za uspostavu poziva: 29 lp (osim na Revoluciji)

SMART: jako dobra tarifa koja vas ne bi trebala obeshrabriti zato jer nema uključene SMS poruke unutar nje. Na Smart tarifi je moguće uzeti i 1000 SMS za 15 kn, što je čini povoljnijom od mnogih drugih. Kolega Smiley ne nudi pozive, a ima uključene SMS-ove, ali opcije za pozive koštaju više pa preporučamo Smart tarifu (za usporedbu: za 15 kn se dobije samo 100 min na Smileyu). Dodatan GB se dodijeljuje prvih 12 mjeseci korištenja svima na Smart i smiley tarifi.
Svi korisnici bonova imaju pravo i na akciju da se za svaki nadoplaćeni bon dobije još toliko kuna na računu. Ovim isto nismo u potpunosti zadovoljni jer se kune brišu nakon 30 dana.

Ako prenesete broj, dobit ćete još jedan dodatan GB mjesečno na Smart tarifi. Za prijenos broja je uključena i promocija “100% bonus kuna tijekom 6 mjeseci”.

REVOLUCIJA: ova tarifa se ne čini na prvi pogled toliko zanimljiva kao njezin stariji brat, ali mogla bi biti interesantna onima koji su mobitel dali starijim članovima obitelji da ga imaju samo za javljanje. Revolucija nema mjesečne naknade, a pozivi koštaju samo lipu po sekundi. Uz nju nije moguće uzeti ni dodatne minute pa ovo definitivno nije tarifa za nekoga tko planira mnogo zvati.

TARIFE NA PRETPLATU (kliknite na tablicu za uvećani prikaz)

Naknada za uspostavu poziva (na Tomato tarifama): 29 lp

Ovdje nema značajnijih napomena, osim da su izložene tarife Savršena i Revolucija ovdje dane u ponudi bez uzimanja ugovorne obveze. Uzimanjem ugovornih obveza na istima, možete ostvariti i dodatne pogodnosti, ali ovo više vrijedi za Revoluciju. Savršenu tarifu je neisplativo uzeti uz ugovornu obvezu jer ne daje ozbiljne popuste na mobitele (nekonkurentna je na tom polju Bez granica tarifama).

*** Bonbon: ne zaboravite pogledati i ponudu. Njihove cijene pakete na pretplati su identične onima na bonovima, a ni u tim paketima se ne plaća naknada za uspostavu poziva. Također je najveći paket interneta u bonbonu jedini koji omogućuje surfanje na 4G mreži od navedenih pretplatnih tarifa. Bonbon je ujedno jedina pretplatna tarifa u RH na kojoj se ne plaća naknada od 5 kn radijske frekvencije (ali se plaća 10 kn naknade za pristup mreži).

ZAKLJUČAK

Uz ovakav sistematiziran pregled vam je ostalo jedino sjesti i iskombinirati za vas najpovoljniju ponudu. Neki su se već javili (a i neke računice to pokazuju bez dilema), da je nekada jeftinije uzeti mobitel u slobodnoj prodaji te uz njega kombinirati tarifu na bonove. Pogotovo u slučajevima kada cijena mobitela uz ugovornu obvezu nije znatnije manja od onih u dućanu – baš tada tarife na bonovima mogu napraviti razliku.

Pretplatne tarife (i bez ugovorne obveze i s uovornom obvezom) će i dalje biti za najžešće korisnike mobitela, a mi vam preporučujemo da provjerite spadate li zaista u takvoga. Ne razmišljati o kunama na računu je možda luksuz koji si možete priuštiti na drugim stvarima. Neki su prelaskom na bonove uspijeli uštedjeti i do 70 kn mjesečeno, što godišnje iznosi i do 840 kn.

U svakom slučaju vam savjetujemo da sjednete jedno jutro ili popodne uz kavu i pogledate što vam se nudi. Najbitnije je da sami znate što želite i tada vas nitko ne može preveslati.

Vjerojatno će vas zanimati i ove teme:

(datum objave: 3. prosinca)

(ažurirano: 17. prosinca)

(datum objave: 4. prosinca)

(datum objave: 5. prosinca)

5. Tarife za mobitele (bonovi i ostale pretplatne tarife) (datum objave: 8. prosinca) – upravo ga čitate :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.