Tamna strana Windows 10 OS-a, stvari koje bi trebalo popraviti!

Fotografija članka: Tamna strana Windows 10 OS-a, stvari koje bi trebalo popraviti!

Windows 10 se već više od dva mjeseca nalazi u značajnijoj mjeri među korisnicima. U nastavku pročitajte čime nismo zadovoljni i što Microsoft nije smio dopustiti.

Oglas

Novi operativni sustav očekivano zahtijeva određenu prilagodbu korisnika. Međutim mislimo kako Microsoft u određenim stvarima nije postupio u skladu s očekivanjima. Korisnici su od nekih stvari željeli više, a dobili manje. Drugo, Microsoft je zaboravio na širinu korisnika koje ima, te se sam upustio u aktivaciju pojedinih opcija. Iako je sustav donio puno toga novoga, logično se pitati je li ovo pravi način tjeranja korisnika na promjenu? “Što bi bilo kad bi bilo” ostavljamo njihovoj upravi, a sada slijedi niz problematičnih točaka.

Samo ćemo vas podsjetiti kako je naš Racunalo.com portal u među 10 uglednih medija/komentatora koji vam u otkrivaju tajne Windowsa 10 i Officea 2016. Vjerojatno ćemo biti jedini koji će se usuditi napisati i konstruktivnu kritiku na račun Microsoftovog operativnog sustava, što drugima vjerojatno neće pasti na pamet. Ili se neće usuditi jer se natječu za prvu nagradu (da, postoji i to!). Iskreno, u ovom nas natjecanju uopće ne zanima pobjeda i prva nagrada, nego činjenica kako smo s našim brojnim posjetiteljima podijelili sve što smo otkrili – kako dobre tako i one loše karakteristike “desetke”. A drugi nas samo mogu kopirati – ako se usude… :)

Aplikacija za elektroničku poštu – nedostatak osnovnih funkcija

Vidljivo je kako dobar dio ljudi umjesto lokalnih programa koristi online varijante pristupa elektroničkoj pošti. Windows 10 nudi lijepo dizajniranu univerzalnu aplikaciju s mogućnošću personalizacije (promjena boje/teme). Međutim trebate li neku od “složenijih” radnji poput preslagivanja, stvaranja, brisanja mapa ili pisanje pod drugim pseudonimom (govorimo o MS Outlook servisu) ostat ćete kratkih rukava. Zaboravite i na jedinstveni ulazni sandučić, što će posebno zamjeriti oni s većim brojem računa. Mišljenja smo da su u današnje vrijeme određene opcije postale standard, a ovim potezom korisnike se preusmjerava na alternative.

Automatska skidanje ažuriranja

Statistike o poznavanju procesa aktualizacije software-a idu na ruku kompanijama. Malobrojni čitaju što donose, glavno da se riješe obavijesti. Znamo da su ona nužna jer poboljšavaju sigurnost te bolje performanse, no izostanak isključivanja automatskog preuzimanja ne možemo pohvaliti. Nevjerojatno je da Microsoft nudi službeno rješenje na svojim koje je potpuno neprihvatljivo manje vještim korisnicima. Postoji i ono neslužbeno, a to je da “prevarite” računalo da niste spojeni na kućnu bežičnu mrežu. Postupak je sljedeći: Settings > Network & Internet > Advanced options > Metered connection > ON. Očigledno su zaboravili da neki još uvijek nemaju neograničen podatkovni paket.

Instalacija sustava

Stigli su nam brojni upiti o rješavanju problema koji se javio prilikom pokretanja instalacije. S njime smo se susreli i mi na dva prijenosnika. Detaljnijim pretraživanjem interneta jasno je da se u određenim slučajevima javlja greška iz nepoznatog razloga. Oni snalažljiviji obrisali su instalacijske datoteke u određenoj mapi te putem command prompt- ponovo pokrenuli proces. Spomenuto je bilo moguće riješiti i putem alata. Korisnicima s problemom, sustav obavijesti time nije bio od koristi i definitivno pokvario prvi dojam.

Jezična barijera – Bing još uvijek nije konkurencija Google-u

Cortana, Microsoft Office 2016 uredski paket pa i preglednik Edge imaju integriranu tražilicu Bing. Mogućnost brzinskog  pretraživanja testirana je u našoj redakciji te ju možemo samo načelno pohvaliti. Ako pretražujete slike i materijale na engleskom govornom području tada ćete biti zadovoljni, no domaće riječi zaboravite. Pretraživanje hrvatskih riječi i fraza daje poprilično loše rezultate, te je korisnik u tom trenutku prisiljen posegnuti za Google-om.

Nedostupnost svih usluga uz jednaku cijenu

Iako nismo naišli na sličnu raspravu, naš “rentgen” je primijetio. Pojedine regije jednostavno ne omogućuju potpuno korisničko iskustvo sa svim novostima koje je Microsoft pripremio. Primjer je Cortana, Bing, Groove music, Windows Store itd. Je li usluga time ograničena? Da. Plaćamo li zato nižu cijenu sustava? Ne.

Čak i oni koji su se pomirili sa stanjem i odabrali drugu regiju nailaze na problem. Na neodgovarajuće postavljenoj regiji nije moguće provesti platne transakcije. Onda se mora promijeniti regija, kupiti, vratiti, ponovo postaviti Cortana…dok oni preko bare uživaju. :-/

Privatnost – nepotrebno uključene stavke

Windows 10 donosi mnoštvo promjena. Sve se vrti oko osnovnog Microsoft računa i OneDrive-a koji predstavljaju središnje podatkovno mjesto po uzoru na Google Drive ili iCloud. O prednostima ste mogli pročitati u prethodnim člancima. Smatramo da je Microsoft na vrlo nespretan način korisnike prebacio u oblačni sustav, zbog čega se cijela priča pojavila u javnosti. Velik broj korisnika to do sada nije koristio i jednostavno ne razumije prednosti. S druge strane skromno je ponuđena opcija korištenja lokalnog računa na koju smo svi navikli. Ovo je pouka da je odabir bolje prepustiti korisniku. Osim account-a, u priču dolaze i ostale stavke rubrike Privacy koje su po instaliranju Windowsa već uključene. Nepotrebno i kontraproduktivno.

Wi-Fi Sense – zgodna opcija s preširokim dozvolama

Riječ je o mogućnosti koja dozvoljava jednostavno dijeljenje bežičnih mreže sa kontaktima iz imenika, Skype-a ili Facebook-a. Odaberete li “express settings” način postavki prilikom instalacije Wi-Fi Sense će automatski biti uključen. Mogu li sada prijatelji pristupiti vašoj bežičnoj mreži? Ne mogu, to samo omogućava da se vi spojite na tuđu. Za dijeljenje vaše potreban je još jedan korak gdje ćete ručno podijeliti točan SSID.

Pravi problem zapravo leži u nemogućnosti odabira osoba za pristup mreži. Dati propusnicu za korištenje gotovo cijelom imeniku čini se ipak previše. ;)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.