Tableti s velikim ekranima sve traženiji, narasla isporuka za 5%

Fotografija članka: Tableti s velikim ekranima sve traženiji, narasla isporuka za 5%

Čini se kako bi tableti većih dimenzija, odnosno većih ekrana mogli “upaliti”. U odnosu na prethodni mjesec isporuka je narasla za 5%.

Oglas

Kronološki gledano, u travnju je isporuka tableta većih dimenzija narasla za 2% u odnosu na travanj, a sada u svibnju isporuka raste za dodatnih 5%. Čini se kako bi tablet PC uređaji proizvođača kao što su ASUS, Lenovo i Acer, ali i drugin mogli rasti mjesečno između 15-20%. Ovo su vrlo zanimljivi podaci jer je poznat statistički podatak kako se daleko bolje prodaju tableti od 7 i 8 inča nego veći ekrani. I Samsung pokušava “progurati” svoje velike tablete od 12 inča, a već su u pripremi još veći od 13 inča.

I Microsoft ima konja za utrku na tržištu većih tableta, u pripremi je novi Surface Pro, a i Apple će ubrzo osvježiti i povećati svoj iPad Air. I dalje će se više prodavati tableti s ekranima od 7 i 8 inča.

Ipak, ove brojke ne treba uzeti zdravo za gotovo, kako bi se većina na njih navukla. U ovim statističkim brojkama nedostaju parametri koji bi nam otkrili vrlo važne podatke – tko kupuje 7 i 8 inčne tablete, a tko kupuje desetke ili dvanaestice? Dodatno smo analizirali nekoliko izvora i došli do zaključka kako manje tablete u velikoj većini slučajeva kupuju mlađi kupci (školarci i studenti), puno češće nego odrasli. Najčešće ih roditelji kupuju za svoje klince – za surfanje Internetom, društvenim mrežama, igranje video igara. No, ako želite odraditi bilo kakav ozbiljan posao – rad na tim veličinama ekrana baš i neće biti ugodan. Bolje je onda kupiti 10 inčni ili veći tablet. E, tu su kupci već ozbiljniji, oni koji već razmišljaju i o poslu, koji razmišljaju možda uzeti i dodatnu bežičnu (Bluetooth) tipkovnicu. No, i cijene većih tableta su osjetno veće.

Tableti velikih ekrana

Priča oko prodaje tableta i općenito tablet tržišta je prilično čudna i kaotična, pogotovo nakon informacije da se po veličini ekrana približavaju utlrabookovima. I ona opet dolazimo na naš teren, odnosno ono što već tumačimo i dokazujemo više od dvije godine – budućnost su hibridi, računala s ipak nešto jačom hardverskom konfiguracijom i odvojivim ekranima osjetljivim na dodir. Kako rastu smartfoni i sve više ulaze u “teren” tableta, tako se i tableti po dimenzijama i specifikacijama približavaju ultrabookovima s ekranima od 12, 13 ili 14 inča. Granice polako nestaju…

Tko zna, možda ćemo u bliskoj budućnosti imati dva tableta, jer se sve češće čuje koncept “second tablet”. Sve je to lijepo, ali sve te igračke i koštaju…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.