Tableti: poslovna igračka ili alat? Ili su samo za zabavu?

Fotografija članka: Tableti: poslovna igračka ili alat? Ili su samo za zabavu?

O tablet uređajima vladaju vrlo oprečna mišljenja. Iako ih danas većina koristi za zabavu, multimediju i surfanje, ipak tableti mogu jako dobro poslužiti i u poslovne svrhe.

Oglas

Suvremeno poslovno okruženje stalno se mijenja, dijelom kako bi držalo korak s napretkom u tehnologiji i promjenom zahtjeva moderne radne snage.

Neke su se organizacije brzo prilagodile implementirajući poslovni model temeljen na mobilnosti kako bi ostale konkurentne i zadovoljile očekivanja svojih korisnika, koja su često duboko ukorijenjena u korisničkom iskustvu. One organizacije koje tek trebaju uložiti u alternativne mobilne strategije ili uređaje, suočit će se s jazom u tehnološkim inovacijama između tvrtke i njezinih korisnika.

Organizacije koje ne ulažu napore kako bi premostile ovaj jaz suočavaju se s rizikom da postanu percipirane kao one koje je pregazilo vrijeme, ne samo u očima korisnika, već i od strane svojih (ali i potencijalnih) zaposlenika. Postavlja se pitanje: što se može učiniti kako bi se premostio taj jaz? Postoji li prilika za uređaje poput tableta da uđu u kraljevstvo organizacija, ili su oni zauvijek osuđeni da budu poslovna igračka?

Tableti: poslovna igračka ili alat? Ili su samo za zabavu?

Moderno poslovno okruženje

Tomislav Juraga, Regional Sales Director Della za Jugoistočnu Europu naglašava kako su očekivanja zaposlenika temeljena na njihovim iskustvima kao korisnika različitih proizvoda i usluga. Zbog uvođenja novih proizvoda i aplikacija, smanjenja razlike između poslovnog i privatnog života te sve veće popularnosti društvenih medija, oni sada žele jednak izbor funkcionalnosti u svom poslovnom životu kao što su ga navikli imati u privatnom.

To uključuje opciju osobnog izbora kada se radi o tehnologiji, jednostavnom i sigurnom pristupu njihovim privatnim i poslovnim računima na jednom uređaju te mogućnosti da rade s bilo kojeg mjesta i u vrijeme koje im najviše odgovara. Tehnologija može biti konfigurirana prema individualnom korisniku i to je ono što korisnici preferiraju i što im omogućava da budu maksimalno učinkoviti, smatra Juraga. Dapače, nedavno objavljeni rezultati serije anketa koje je tvrtka Intelligent Office provela u SAD-u i Kanadi pokazuju da 58 posto ispitanih vjeruje kako je tehnologija produžetak njihovih osobnosti.

Kao odgovor na nova očekivanja i zahtjeve zaposlenika, javlja se veliki broj različitih poslovnih modela. Četiri modela koja se najčešće implementiraju su Corporate Issued, Corporate Owned Personally Enabled (COPE), Choose Your Own Device (CYOD) i Bring Your Own Device (BYOD). Svaki od ovih modela utječe na način poslovanja, produktivnost i korporativnu kulturu, ali i na način kako se IT rješenja i uređaji nabavljaju i implementiraju u poslovnu infrastrukturu.

Tableti: poslovna igračka ili alat? Ili su samo za zabavu?

Izazov mobilnosti

Ovi modeli dizajnirani su kako bi pomogli organizacijama uhvatiti se u koštac s „inovacijskim jazom“ ili jednostavno rečeno, disparitetom između očekivanja zaposlenika u segmentu tehnologije (najčešće replike uređaja koje koriste kod kuće) i onoga što im tvrtka može osigurati. Mnoge organizacije još uvijek pokušavaju pronaći načine kako nadići izazove sigurnosti, kompatibilnosti opreme i mrežne funkcionalnosti. Također, s velikim brojem različitih operativnih sustava, softvera i uređaja na tržištu dolazi i dodatni sloj kompleksnosti upravljanja i osiguravanja sigurnosti korporativnih podataka i sustava koji nisu u korporativnom vlasništvu. Stoga su i brojne korporacije usporile implementaciju BYOD-a zbog zabrinutosti za sigurnost i mogućeg povećanja troškova koje bi izazvala nadogradnja postojeće IT infrastrukture. Pokušaj zatvaranja inovacijskog jaza doveo je do povećanog korištenja modela koji balansiraju rizik i kontrolu, poput COPE-a i CYOD-a koji pružaju mogućnost pronalaženja srednjeg puta između zahtjeva IT tima i zaposlenika.

Zabrinjavajuće je što će se za organizacije koje se bore s prihvaćanjem inovacija ovaj jaz produbiti. Analitičari prognoziraju da će razvoj tehnologije dovesti do daljnjih promjena u poslovnom okruženju. Tako Juniper Research navodi da će broj smartphone i tablet uređaja doseći milijardu do 2018. Dodatno, prema podacima analitičke kuće Gartner, globalna potrošnja za informatičku tehnologiju u 2014. godini iznosit će 3.8 bilijardi dolara, odnosno 3,1 posto više u odnosu na 2013. godinu, dok tablete smatraju glavnim faktorom rasta na tržištu uređaja.

Kako organizacije mogu odgovoriti?

Zbog rastuće popularnosti tableta, ove se godine očekuje porast prodaje u ovom segmentu za čak 53 posto. I dok  ih zaposlenici nekih organizacija već uvelike koriste, mnoge još uvijek razmatraju u koje ih segmente poslovnog okruženja mogu uvesti. Modeli poput CYOD-a i BYOD-a idealni su upravo za to, posebno za uvođenje nove kategorije tableta – one koja spaja komercijalne potrebe sa željama korisnika. Ovi uređaji dizajnirani su za povezivanje s poslovnim okruženjem – spajajući visoku razinu performansi, dizajna i brzog odziva koje korisnici vole, istovremeno dajući IT odjelima dodatne mogućnosti zaštite i mogućnost integriranja u postojeće korporativno okruženje te potpunu kompatibilnost s postojećim Windows aplikacijama i Microsoft Officeom.

Tableti: poslovna igračka ili alat? Ili su samo za zabavu?

Alati za uspjeh

Tehnološke inovacije se neće zaustaviti, kao ni očekivanja i zahtjevi zaposlenika, zbog čega možemo očekivati produbljivanje inovacijskog jaza i zaostajanje organizacija koje se ne budu dovoljno brzo prilagođavale promjenama. Međutim, organizacije koje poduzmu potrebne korake i uvedu poslovnu mobilnost imaju veću vjerojatnost uspjeha, postajući moderan i poželjan poslodavac i konkurentan igrač na tržištu s rastućom produktivnosti. Poslovni tableti su u najboljoj poziciju da pomognu u zatvaranju inovacijskog jaza i postanu prepoznati kao legitimni poslovni alat u modernom poslovnom okruženju.

I što vi mislite o tome – jesu li tableti igračka ili poslovni alat? :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.