Tablet od 12 inča? Da, Samsung i Apple ga planiraju proizvesti!

Fotografija članka: Tablet od 12 inča? Da, Samsung i Apple ga planiraju proizvesti!

Obje kompanije, američki Apple i južnokorejski Samsung vodeći su u svom području, ali ne spavaju. I jedni i drugi planiraju proizvesti tablet od 12 inča.

Oglas

Podsjetimo se, Apple sa svojim iPhone smartphoneima i iPad tabletima i dalje je u samom vrhu na oba tržišta, isto vrijedi i za Samsung. No, niti konkurencija ne spava, pojavljuje se sve više proizvođača mobilnih uređaja koji nerijetko i po višestruko nižim cijenama nude isto, ili više. Tablet od 12 inča je, čini se, nova poslovna strategija obje kompanije. Nije službeno potvrđeno, ali znate kako se kaže – šuška se :)

Ipak, ovo bi mogla biti i prilično ozbiljna informacija, jer dolazi iz prilično pouzdanog izvora koji tvrdi kako obje kompanije smatraju kako je trenutno tržište tableta prilično zasićeno raznim veličinama ekrana i kako se još uvijek nitko nije “usudio” pokrenuti novu generaciju većih tableta, s veličinama ekrana većim od 10 inča, odnosno proizvesti tablet od 12 inča. Ok, neki su proizvođači već predstavili mega-tablete od 20-ak inča, kao npr HP i Asus, no oni nisu bili namijenjeni masovnim tržištu.

Tablet od 12 inča zvuči prilično zanimljivo. Ultrabook prijenosnici uglavnom imaju 13,3 inčne ekrane, a novi veći tableti (ako im dodate i tipkovnice), mogli bi im biti prilično velika konkurencija. Statistika vezana uz prodaju tableta govori kako se veliki tableti ne prodaju dobro kao 7 inčni, ali po nama razlog više leži u cijeni, koja osjetno ide u korist 7 inčnih tableta koji se danas prodaju masovno.

Predstavljanje novih 12 inčnih tableta obje bi kompanije mogle usmjeriti pažnju javnosti na sebe. I nije tu toliko važno hoće li se prodavati masovno ili ne. Možda to Appleu znači više jer ima tek dva tablet modela – iPad i iPad mini, dok bi Samsung samo dobio još neke modele u svom velikom portfelju te bi se mogao hvaliti kako i dalje ima najveću paletu tableta, pogotovo nakon predstavljanja novih modela.

Svakako moramo spomenuti i prodajne brojke tableta na globalnom tržištu u 2. kvartalu ove godine (Q2 2013), a one govore kako je prodaja – u padu. U drugom kvartalu prodano je “samo” 45,1 milijuna tableta odnosno 9,7% manje. Apple iPad je u istom periodu zabilježio pad s 19,5 na ispiručenih 14,6 milijuna tableta (pad od gotovo 30%).

Vjerojatno ste primijetili i kako “tanka linija” između smartphonea i tableta polako nestaje. Samsung tvrdi kako će se kupci uvijek radije odlučiti za smartphone jer su jači i po hardveru i po mogućnostima. Možda obje kompanije uspiju po krenuti novi trend, a tablet od 12 inča postane pravi hit. Ako nas pitate – nekako smo skeptični, ali vidjet ćemo što nam novo vrijeme donosi…

Tablet od 12 inča

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.