T-Mobile Hrvatska: od danas Apple iPhone 3G službeno u prodaji

Fotografija članka: T-Mobile Hrvatska: od danas Apple iPhone 3G službeno u prodaji

T-Mobile Hrvatska: od danas Apple iPhone 3G službeno u prodaji

Kao i originalni iPhone objedinjuje tri proizvoda u jednom – inovativni telefon, iPod i jaka podrška za Internet (email i web preglednik). činjenica je da su 3G bežična tehnologija, GPS mape ili Microsoft Exchange nešto što u iPhone uređaju možemo nazvati standard, uz novu App Store aplikaciju. Ugrađena memorija od 8GB odnosno 16GB trebala bi zadovoljiti sve vaše potrebe za pohranom digitalnih fotografija, filmova i glazbe. I sve je lijepo, divno i krasno što se samog uređaja tiče. Tehničke karakteristike su sasvim pristojne, iako nisu posljednja riječ tehnike, ali je pohvalno što se jedan ovakav uređaj legalno može pronaći i na hrvatskom tržištu. Inače, službena premijera bila je 11. srpnja ove godine u 22 najveće zemlje. Tehničke detalje također možete vidjeti i na priloženom video prilogu. Ono što nam se u ponudi T-Mobilea nikako ne sviđa su – cijene.

T-Mobile je za svoje postojeće i nove korisnike kreirao tri osnovna paketa s mjesečnim naknadama od 150, 300 i 500 kuna. Ovisno o paketu, platit ćete i uređaj, od 1 do 2798 kuna, što i nije malo za jedan takav uređaj. Naravno, postoji i varijanta kupovine "otključanog" uređaja. Cijene nećete pronaći na službenim stranicama, ali neslužbeno saznajemo kako će se kretati između 6.700 i 7.300 kuna, ovisno o količini memorije (8GB ili 16GB). Za svoje postojeće korisnike kreiran je i paket s prometom od 512MB podatkovnog prometa za 75 kuna.
Aple iPhone 3G je od danas dostupan u četiri T-Centra u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a dan kasnije i u ostalih 50 T-Centara u Hrvatskoj.

Evo i tabelarni prikaz cijena tarifa:

Tarife

i150

i300

i500

Cijena uređaja:

8 GB

2.198,00 HRK

698,00 HRK

1,00 HRK

16 GB

2.798,00 HRK

1.298,00 HRK

98,00 HRK

Iznos mjesečnog paketa

150 kn

300 kn

500 kn

Podatkovni promet uključen
u mjesečni paket

1 GB

2 GB

5 GB

Minute razgovora prema svim mrežama
uključene u mjesečni paket

150

300

500

SMS poruke prema svim mrežama
uključene u mjesečni paket

50

150

300

Sati korištenja HotSpota (WLAN-a)

neograničeno

neograničeno

neograničeno

S druge pak strane, proučavajući te cijene, ali i cijene iPhone uređaja na svjetskom tržištu, uočili smo neke tržišne nepravilnosti. Nije teško zaključiti kako T-Mobile (ponovo) koristi ekskluzivitet u prodaji (čitaj: monopolistički položaj) i neopravdano visokim cijenama pokušava zaraditi koju kunu više. Naime, glavni čovjek Applea Steve Jobs odavno je već najavio kako su nove preporučene cijene uređaja 199$ (8GB) odnosno 299$ (16GB), odnosno oko 1.102 1.662 kune. Ako tome dodate i naše poreze, to je još uvijek daleko niže od cijena po kojima ćete ih dobiti u T-Mobile ponudi. Jobs je naglasio kako se uređaji, koji se distribuira u 70 zemalja širom svijeta, ne bi smio prodavati po cijeni većoj od preporučene. Recimo i to da smo iPhone pronašli u Hrvatskoj (nećemo reći gdje), nekodiran od 2.800 do 4.000 kuna.

T-Mobile Hrvatska: od danas Apple iPhone 3G službeno u prodaji

A vi sami donesite zaključke i komentirajte. Ako mislite da izmišljamo, pogledajte priloženi video u kojem Steve Jobs objašnjava sve o tehničkim karakteristikama i cijemama. U stvari, pogledajte ga svakako…

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.