T-Hrvatski Telekom najveći je vjerovnik Optima Telekoma, hoće li pasti i kupovina?

Fotografija članka: T-Hrvatski Telekom najveći je vjerovnik Optima Telekoma, hoće li pasti i kupovina?

HT je najavio kako je zainteresiran za “koncentraciju”, kako kažu, što su i prijavili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). Kako je jedan od najvećih vjerovnika Optime telekoma, za očekivati je kako će HT ući i u njihovu vlasničku strukturu.

Oglas

Iako Optimi Telekomu konstantno raste prihod i povećava se broj korisnika, stalno bilježe negativni financijski rezultat od svog osnivanja 2004. godine. Zbog ozbiljnih problema s likvidnošću i dugom, OT je u travnju 2013., a temeljem nedavnih promjena zakonodavstva, pokrenulo postupak predstečajne nagodbe kako bi spriječilo stečaj i ponovno uspostavilo redovne poslovne aktivnosti. Na dan 28. lipnja 2013. društvo Optima Telekom je objavilo službeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja kojim predlaže T-HT kao strateškog partnera.

Obzirom na snagu i kompetencije T-HT-a u industriji, njegovu poslovne i tehnološke resurse, OT smatra T-HT izuzetno prikladnim partnerom i predlaže strateško partnerstvo, koje smatra jedinim mogućim rješenjem za održavanje svog poslovanja i sprečavanje stečaja.

U informaciji koju smo dobili, a temeljeno na bilanci OT-a na dan 11. travnja 2013. definiran je popis potraživanja dužnika od ukupno 1.065 milijuna kuna.  Zagrebačka banka d.d. („ZABA“) i Hrvatski Telekom d.d. utvrđeni su kao dva najveća vjerovnika s iznosima potraživanja od oko 600 milijuna kuna i 100 milijuna kuna.

Planom je predviđena konverzija potraživanja vjerovnika u temeljni kapital, čime bi T-HT stekao manjinski udjel. Na temelju potpisanog Pisma namjere s T-HT-om, ZABA, najveći vjerovnik OT-a, prenijela bi svoja buduća prava upravljanja na T-HT i time T-HT-u omogućila operativnu i stratešku kontrolu nad OT-om na načelima nepristranosti u razdoblju od najmanje pet godina.

Restrukturiranje OT-a, poboljšanje njegovog tržišnog položaja i stabilizacija njegovih financijskih rezultata s ciljem zaštite interesa korisnika, zaposlenika i drugih dionika OT-a te telekomunikacijskog tržišta općenito, zajednički su ciljevi OT-a i njegovih vjerovnika.

T-HT je dana 28. lipnja 2013. prijavio AZTN-u namjeru koncentracije, navodeći  cjelokupni prijedlog i stajališta svih zainteresiranih strana. Pod uvjetom pozitivne ocjene AZTN-a te potrebnih korporativnih odobrenja, T-HT će preuzeti kontrolu nad OT-om i konsolidirati ga u svoja financijska izvješća. Cijeli postupak predstečajne nagodbe zakonski je ograničen na četiri mjeseca, što znači da rješenje treba dogovoriti do početka kolovoza 2013. U suprotnom vjerojatno je da će OT otići u stečaj.

Društvo Optima Telekom, alternativni operator, ušlo je na tržište nepokretnih telekomunikacija 2005. godine i na drugom je mjestu na tržištu nepokretne telefonije u Hrvatskoj s procijenjenim tržišnim udjelom od oko

11%. OT je prisutan u više od 100 hrvatskih gradova s integriranim govornim uslugama, širokopojasnim internetom i IP televizijom. U 2012. godini Optima Grupa zabilježila je prihode u iznosu od 551 milijuna kuna i neto gubitak od 105 milijuna kuna s vrlo visokim razinama zaduženosti. OT je uvršten na Zagrebačku burzu, a krajem 2012. godine bio je u većinskom vlasništvu g. Matije Martića, koji je imao udjel od 66%, dok je preostalih 34% bilo u slobodnom opticaju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.