Svjetski stručnjak u području e-učenja Dr. Tony Bates u Zagrebu

Racunalo.com foto

Na konferenciji su uz dr. Tonya Batesa sudjelovali, prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu i koordinator Tempus projekta EQIBELT. Konferenciji za novinare nazočila je i rektorica Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Helena Jasna Mencer.


“Diljem svijeta vodeći ljudi sveučilišta i koledža ulažu velike napore da bi na najbolji mogući način uporabili tehnologiju u nastavi. Oni koji počinju nešto kasnije mogu učiti na pogreškama SAD i Kanade. Mi smo shvatili da se za uspješnu primjenu tehnologije u nastavi i učenju mora provesti znalačko planiranje te da se tim procesom mora pažljivo upravljati” ističe dr. Tony Bates i dodaje da “se sve zemlje najprije usredotoče na nabavku odgovarajuće tehnologije i izgradnju infrastrukture, međutim vrlo brzo postane očito da se za uspješnu primjenu tehnologije isto toliko pažnje mora posvetiti osposobljavanju kadrova, pedagoškim, društvenim i organizacijskim pitanjima koja su u vezi s tehnologijom”.


Prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o svrsishodnosti i ciljevima uvođenja e-learninga u kontekstu provedbe Bolonjskog procesa. Posebno je istaknuo “kvalitetu kao temeljno i prepoznatljivo obilježje Sveučilišta u Zagrebu, a e-učenje kao jednu od sastavnica procesa obrazovanja koja bitno može pridonijeti kvaliteti tog procesa i njegovim rezultatima”.


Neposredno nakon konferencije za novinare dr. Tony Bates održao je predavanje pod nazivom “E-learning: Why Strategic Planning is Essential for Success”. Svoje višegodišnje iskustvo u razvoju i implementaciji e-učenja podijelit će s upravama hrvatskih sveučilišta i fakulteta, timovima za kvalitetu sveučilišnog obrazovanja i svekolikom hrvatskom akademskom zajednicom, koja tek kreće u izradu vizije i strategije sustavnog uvođenja tehnologija e-učenja, a u okviru poboljšanja kvalitete nastave i provođenja Bolonjskog procesa na hrvatskim sveučilištima. Predavanje u Srcu je videokonferencijski povezalo sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Splitu, a bilo je dostupno i putem web streaminga.


Ciljevi trogodišnjeg Tempus projekta “Education Quality Improvement by E-learning Technology (EQIBELT)” kojeg koordinira Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu su poboljšati kvalitetu sveučilišnog obrazovanja primjenom metoda i tehnologija e-učenja, izraditi i prihvatiti formalno-pravni i tehnološki okvir, te standarde za primjenu metoda i tehnologija e-učenja na visokim učilištima u Hrvatskoj. Također, namjera je osmisliti i uspostaviti trajno održiv sustav centara potpore i mrežu stručnjaka za poticanje i potporu projektima e-učenja na hrvatskim sveučilištima. Na projektu osim sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku sudjeluje još osam uglednih europskih sveučilišta iz Austrije, Belgije, Estonije, Finske, Portugala, Španjolske i Velike Britanije.


“Predavanje dr. Batesa i radionica koju u nastavku predavanja organiziramo od 3. do 5. ožujka na Sveučilištu u Dubrovniku, a na kojoj će osim dr. Batesa sudjelovati i predstavnici četiri ugledna europska sveučilišta s velikim iskustvom u primjeni e-učenja, značajan su korak u realizaciji ove faze našeg projekta, faze u kojoj hrvatska sveučilišta trebaju pronaći i kroz strateške dokumente zacrtati svoj put i optimalan način primjene metoda i tehnologija e-učenja. Ključ uspjeha je upravo u povezivanju mogućnosti tehnologije s obrazovnim ciljevima i planiranim kvalitativnim iskoracima sveučilišta” – rekao je na kraju mr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca i koordinator projekta EQIBELT.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.