Svijet mobilnih tehnologija u 2012 kroz statističke podatke ali ne marketinške

Fotografija članka: Svijet mobilnih tehnologija u 2012 kroz statističke podatke ali ne marketinške

Cijelu godinu pojedine  mrežne stranice  punile su svoj sadržaj prenoseći  statističke podatke prezentirane  od strane marketinga,  tipa,  tko je i koliko kvartalno prodao   mobilnih uređaja,   koji  smartphone je najprodavaniji u nekom trenutku itd.   Vrijeme je da saznate  pravo stanje stvari  u svijetu mobilnih tehnologija koje nije marketinški zapakirano  :)

Oglas

je guru što se tiče mobilne tehnologije. Ako želite znati što se događa u mobilnoj industriji, trebali biste pratiti njegove članke koje objavljuje u javnosti. Upravo je ovih dana komentirao cjelokupne statističke podatke vezane uz ICT  u 2012. godini i svoja predviđanja za nadolazeću 2013.  Prema njemu,  početkom 2013 bit će aktivan isti broj mobilnih pretplata (ne pretplatnika) koliko ima stanovnika na Zemlji.  Ova procijena broja mobilnih pretplata uključuje i “post-paid” račune i račune s pre-paidom.

Nadalje Ahone navodi da trenutno prosječna osoba ima 1,23 mobitela (u našoj redakciji u prosjeku imamo tri ), a postoji 5.3 milijarde mobitela koji su smartphonei ili posjeduje ih oko 25% od ukupnog stanovništva na Zemlji. To znači da još uvijek postoje brojne mogućnosti za programere mobilnih aplikacija jer to tržište je još uvijek u velikoj mjeri neiskorišteni. Interesantan je podatak da oko šest od deset ljudi koristi mobilni uređaj za spajanje na mobilnu mrežu.

Mora se priznati da su podaci impresivni.

Objavio je  i  TOP 10,   listu proizvođača smartphonea u 2012  koji su zauzeli najveći dio tržišta:

1. Samsung . . . .  32%
2. Apple . . . . . . .  20%
3. Huawei . . . . . . . 8%
4.  Sony, ZTE, Nokia i RIM …..  s  oko 5%
Ostala mjesta do TOP 10 zauzimaju   HTC, LG i  Lenovo s oko 4% tržišta

Što se tiće operativnih sustava poredak na tržištu je nešto drugačiji:

1 Android . . . . . .  66%
2 iOS . . . . . . . . .  20%
3 Blackberry . . . . .  5%

Samsungov  Bada sustav i  Nokia Symbian  imaju  svaki po 3% udjela , dok je  Windows Phone  na 2%, odnosno na 6. mjestu.


Osvrnemo li se na stope mobilne penetracije širom svijeta, u svom Ericsson je  objavio da je globalna mobilna penetracija dosegla 91%, na kraju Q3 2012.

Prema na temelju podataka European Mobile Industry Observatory-a, i koji je objavio podatke vezane uz mobilne penetracije u svijetu, Europa ima najvišu stopu penetracije, i to ne čudi. Nije neobično vidjeti ljude u našoj okolini s dva mobitela ili uređajem koji podržava dvije kartice na jednom telefonu. To nam je postalo sasvim normalno.

Slijedeće godine se očekuje   najviše u Kini, SADu, Indiji, a u   Europi bi moglo doći do stagnacije.

 

 

I na kraju, Sretan Božić onima koji slave i uspješna   Nova 2013 godina.  Čuvajte, mazite i pazite svoje smartphone,  pratite naš i vaš portal  Racunalo.com i dalje. ( BTW, imamo nove smartphone na testiranju koji će vas sigurno zanimati jer dolaze u 2013.) 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.