Svi žele komunicirati, a bussines-a nema bez komunikacije!

Racunalo.com foto

“Ivice,
Eto da ja poručim i dam Vama podršku, nakon što sam pročitao vaš SAMOINTERVJU!


1. KOMUNIKACIJA
Svi žele komunicirati, a bussines-a nema ako nema i komunikacije!!!


Neki ludi Sicilijanski kralj je pravio pokus  s jednim malim djetetom (novorođenče)  s nakanom da ustvrdi hoće li progovoriti  na latinskom  ili taljanskom jeziku, time da nitko pred njim nije smio ništa govoriti. Pokus je završio tako da je djete poludjelo. Jel’ to istina ili ne, neznam ali svatko želi iznjeti svoj poruku na “jeziku” kojeg će netko razumjeti. Kralj je zapravo htio  biti istraživač u modernom obliku.


Bio je neki  priprost čovjek u našem selu  kojeg su zvali Mičurin, koji je samo cijepio voćke. Bio je strukovan, stručan i ponosan za  taj svoj posao. Danas imam stablo-jabuku od tog Mičurina, koja je stara oko 80 godina, koja meni čini veliki “kapital”, kada kažem susjedima idite i naberite si jabuka. Iz tih jabuka radimo i jabučnjak i jabučni ocat. Kako da nazovemo tu komunikaciju našeg Mičurina koja traje i traje??? Ja sam uzeo plemku od te jabuke i zacijepio ju u mladom svojem vočnjaku. Reklo bi se eto komunikacije preko vočaka koja se prenosi  stolječima.


A kako izgleda komunikacija pisaca knjiga FIZIKALNA KEMIJA? U ponedeljak moram predati tehnologiju  sanacije jednog dvorca u Belišću. Problem  kojeg trebam riješiti mislim da je riješen ili  opisan je u knjigama FIZIKALNA KEMIJA koju  sam studirao prije 43 godine. Naime, praksa veli kako se nesmije žbukati i graditi ispod +50C. Zadao sam  si sam zadatak kojeg moram svladati, a to je kako preko termodinamike ili termokemije dokazati koja je najniža temperatura očvršćvanja ili vezanja veziva. Kupujem čak najmoderniju englesku knjigu kemije iz USA-a koja ima još i 2 CD s mnogo podataka. Doma imam, iz istog područja jednu rusku knjigu i jednu knjigu koju je napisao jedan dr. Nijemac. Konstatiram sva tri autora donose jedan te isti primjer, istu kemijsku reakciju na kojoj objašnjavaju jedan zakon. Zaključak – ljudi se ne žele mučiti nego prepisuju, kopiraju stvarajući klonirana djela, a to neko stalno plaća. Onaj moj Mičurin je stvarno morao uvijek iskopati jamu i cijepiti svoju vočku koja je bila ipak neki klon. Obje aktivnosti imaju zajednički nazivnik prodaja INFORMACIJA. čudna je to roba prodaš je, a opet je imaš.


2. RAZVOJ PROIZVODA
Svi žele razvijati neki proizvod ili uslugu što zajedno čini produkt nečijeg rada.


Već duže vrijeme pravim osnovnu konstrukciju  moje neke “knjižice” u kojoj  bi bilo sakupljeno moje kondenzirano znanje o razvoju  ili dizajnu proizvoda ili produkta ZA MOJE MLAđE KOLEGE. Stare tekstove o toj temi klasiram na disku i papire u ladici.


Napravio sam si po statističkom modelu  100-tinjak važnih natuknica. Prvi pet natuknica (bez pojma proizvod) po učestalosti koje proizlaze iz moje prakse ali i iz teorijskih knjiga i časopisa su:
1. proizvod
2. analiza
3. proces
4. red
5. plan
6. ispitivanje


Dakako da su to opčenite imenice ali koliko puta se uhvatimo što se ne držimo nekog plana, koliko puta padamo na ispitu što neznamo uraditi red ili kako bi to domačice rekle pospremiti sobu. Ti se pojmovi mogu ispreplitati među sobom ali mogu sadržavati mnoge druge pojmove.


Analiza ima i svoj drugi pridruženi pojam sintezu.Te pojmove  mi je pokušao objasniti učitelj u pučkoj školi-kod analize rečenice. Danas pokušavamo to nazvati sustavnim pristupom. Analizom koga ili čega pokušavamo sami sebi odgovoriti jesmo li za stvaranja proizvoda ili mislimo živjeti od neke uslužne djelatnosti. Ivice, vaš  rad spada i u djelatnost kreiranje proizvoda i u djelatnost usluge!!!


Što kako i kada nešto ispitati nije lako, jer ne znamo niti veličine niti jedinice niti imamo elementarno znanje o mjerenju, itd. itd.


Po učestalosti trošak kao pojam dolazi na 20 mjesto. Mnogo puta se ne mogu sve aktivnosti izraziti kroz trošak. Ako se uputimo prema nekom cilju onda moramo imati toliko čvrstine (vjere u sebe) da nas neki  nepredvidivi trošak ne smije zbuniti.


3. UčINKOVITOST, DJELOTVORNOST
Ovo su dva pojma,važna u izvršenju plan, koje čitav život učimo i onda se nađemo u situaciji da to neznamo objasniti ljudima u proizvodnji koji su “vlasnici mnogih procesa” kako to definira ISO 9000. Pojmovi su konfuzno objašnjeni i u nekim riječnicima. Ti pojmovi se doživljavaju kao istoznačnice, sinonimi, a nisu.


Pravilno ste upotrebili riječ učinkovitost, jer ste naveli u svom SAMOINTERVJU, kako je društvo jako učinkovito, budući stalno proizvodi i baca ambalažu u kontejnere. Današnji čovjek jest učinkovit, ali nije djelotvoran, glede trošenja (onečišćenje) kugle zemaljske. On mnogo radi, učinkovit je, ali stvara oko sebe nered, entropiju. Vi jeste i djelotvorni i učinkoviti s digitalnim knjigama. Zašto? Zato što ćete naučiti ljude da pomoću PC-a, s malo papira, znaju optimirati svoje potrebe i svoje mogućnosti, što će na kraju biti  jedina opcija za sve nas.


Kaže se, da je čovjek  djelotvoran kada je napravio prepoznatljivo, korisno djelo. Moj Mičurin je bio djelotvoran, a možda je bio neučinkovit, spor u radu, možda mu je broj vočaka bio malen, ali djelo mu još danas koristim.


Srdačan pozdrav”


Josip Kumerički
Savjetnik za razvoj
“Samoborka d.d.”
Zagrebačka 32a
HR-10430, Samobor

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.