Sveučilište u Rijeci: otvoren drugi laboratorij aplikacija u Hrvatskoj

Fotografija članka: Sveučilište u Rijeci: otvoren drugi laboratorij aplikacija u Hrvatskoj

Otvaranje laboratorija na Sveučilištu u Rijeci studentima je omogućeno interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija.

Oglas

I studenti Sveučilištu u Rijeci, nakon studenata Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, imaju mogućnost dodatne edukacije, istraživanja i razvoja novih programskih rješenja uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija. Otvaranje dva laboratorija na Sveučilištu u Rijeci, jednog na Kampusu u Zgradi sveučilišnih odjela, a drugog na Tehničkom fakultetu, zajednički projekt CARNeta i tvrtke Samsung Electronics Adriatic, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta studentima omogućava interaktivno učenje o programiranju i razvoju mobilnih aplikacija. Labos će ujedno stvoriti dodatne prilike za umrežavanje dvaju sveučilišta u razmjeni znanja i iskustava, moglo se čuti na današnjem otvaranju.

– Izuzetno mi je drago što otvaranjem laboratorija na Sveučilištu u Rijeci omogućavamo pristup najnovijim tehnologijama i razvojnim alatima svim studentima. Očekujemo da će laboratoriji uvelike pomoći u unaprjeđivanju sustava obrazovanja te da će postati jedna od infrastrukturnih jezgri za projekt e-Škola, kao katalizator novih modela i sadržaja učenja. Ovo što radimo je razvijanje koncepta pametne specijalizacije jer, i simbolički, riječ je o pametnim uređajima i integraciji sveučilišta, partnera i zajednice. Ovi laboratoriji jedan su od simbola pametne specijalizacije u Rijeci, kao temelj stvaranja jedne od novih riječkih industrija. Pozivam sve studentice i studente da i sami pristupe programu dodatnog obrazovanja i tako stvore nove prilike za svoj osobni razvoj – naglasio je rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin.

Samsungov laboratoriji aplikacija, na Kampusu i Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci opremljeni su nastavničkim računalima, tablet računalima, SmartTV prijamnicima i pametnim telefonima koji će omogućiti interaktivno učenje o programiranju kao i razvoju mobilnih aplikacija svim studentima fakulteta. Također, laboratorij će razvijati softver Samsung School u smjeru prilagodbe postojećeg za potrebe studenata i nastavnika na fakultetima, potrebe visokog obrazovanja općenito, ali i za povezivanje Samsung Schoola i postojećih sustava koji su trenutačno rašireni na sveučilištima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta.

– Zahvaljujem u ime Tehničkog fakulteta Sveučilištu u Rijeci, CARNetu i Samsungu, što je upravo jedan od laboratorija uređen i na Tehničkom fakultetu. To je u svakom slučaju važan iskorak u izobrazbi studenata tehničkog fakulteta u informacijskih tehnologijama. Fakultet već niz godina sudjeluje s gospodarstvom, pa tako i sa značajnim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj, u razvoju laboratorijske nastavne podrške u informacijskim tehnologijama. Također, područje ICT-a je uključeno u nastavni kurikulum svih četiriju studija Tehničkog fakulteta, a naročito u studiju računarstva, na kojem je izobrazba započela 2008. godine, otvaranjem preddiplomskog studija odnosno 2010., otvaranjem diplomskoga studija – dodao je dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Goran Turkalj.

Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci osnovan je 1960., pod imenom Strojarskog fakulteta. Fakultet je danas, sa svojih 10 zavoda, 34 katedri, 46 laboratorija, računalnim centrom i knjižnicom, moderna visokoškolska i znanstvena institucija, konkurentna na europskom i svjetskom tržištu znanja. Sa svoja 175 djelatnika (od kojih 123 djelatnika u znanstveno-nastavnim, nastavnim i suradničkim zvanjima) i oko 1350 preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studenata, Tehnički fakultet u Rijeci jedan je od stožernih sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Fakultet je trajno izvorište znanstvenih i nastavnih djelatnosti ali i inovativnih proizvoda, tehnologija i usluga koje su potrebne nacionalnom i međunarodnom gospodarskom sektoru. Fakultet surađuje s oko 30 inozemnih i 15 hrvatskih akademskih institucija i dio je Central European Exchange Program for University Studies (CEEPUS).

Prilikom otvorenja laboratorija aplikacija u Rijeci, studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci video-konferencijom su se povezale s kolegama iz Osijeka, gdje je nedavno otvoren prvi laboratorij.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.