Sveučilišni računski centar SRCE uspješno održao prvi Dan AAI@EduHr u Zagrebu

Fotografija članka: Sveučilišni računski centar SRCE uspješno održao prvi Dan AAI@EduHr u Zagrebu

Na Danu AAI@EduHr okupili su se predstavnici svih matičnih ustanova i davatelja usluga, ali i svi koji su željeli doznati više o sustavu AAI@EduHr i mogućnostima njegova korištenja.

Oglas

Sustav AAI@EduHr temeljna je posrednička (“middleware”) infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Radi se o složenom, distribuiranom sustavu koji trenutno obuhvaća 222 imenika s preko 650.000 elektroničkih identiteta te više od 230 različitih usluga. Sustav AAI@EduHr organiziran je kao skup subjekata – matičnih ustanova i davatelja usluga koji s povjerenjem u kvalitetu i pouzdanost prihvaćaju elektroničke identitete izdane od strane matičnih ustanova.

Uvodno se okupljenima obratio mr.sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca i voditelj AAI@EduHr te iznio planove za 2013. godinu. U svom izlaganju istakao je kako se sustav AAI@EduHr afirmirao kao siguran i pouzdan te široko korišten sustav povezan sa sličnim sustavima u Europi i svijetu. Posebno je naglasio kako je za očuvanje postignute razine izvrsnosti nužno da se svi subjekti sustava pridržavaju odgovarajućih normi te stoga izdvojio aktivnosti vezane uz provjeru usklađenosti (certificiranja) matičnih ustanova i davatelja usluga s normama AAI@EduHr koje su provođene u 2012. godine te planirane kao redovite u u 2013. godine. Osim toga Srce je posebnu pažnju posvetilo unapređenju tehničke podrške kako bi omogućilo uključivanje što većeg broja usluga u sustav AAI@EduHr.

Srce, u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima, te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne kako predstavnicima matičnih ustanova i davatelja usluga tako i krajnjim korisnicima. Tako se program prvog Dana AAI@EduHr nastavio se iskustvima korisnika.

O svojim iskustvima s radom sustava govorili Predrag Gjuro Kladarić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Alen Vodopijevec (Institut Ruđer Bošković, Zagreb), Goran Šljivić (Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Maja Cvitković (Sportska gimnazija, Zagreb). Ova su izlaganja pokrila široki spektar tema od tehničkih pitanja efikasne prolagodbe aplikacije za korištenje elektroničkih identiteta iz sustava AAI@EduHr do organizacije rada u matičnim ustanovama sustava.

Na samom kraju, predavanje pod nazivom Moonshot project – an overview , održao je gost predavač, Josh Howlett (JANET, UK) predstavivši međunarodni projekt koji za cilj ima značajne tehnološke iskorake u području posredničkih infrastruktura i korištenja elektroničkih identiteta za pristup mreži i mrežom dostupnim uslugama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.