Sveučilišni računski centar SRCE proslavio 42. rođendan, osnovan je davne 1971. godine

Fotografija članka: Sveučilišni računski centar SRCE proslavio 42. rođendan, osnovan je davne 1971. godine

Jučer, 29. travnja 2013. godine, Sveučilišni računski centar (Srce) je obilježio svoj 42. rođendan. Odlukom Savjeta Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, Srce je osnovano 29. travnja 1971. godine kao središnja informatička ustanova akademske i istraživačke zajednice, ali i cjelokupnog društva u Republici Hrvatskoj.

Oglas

Srce i danas ima dvojnu ulogu – brine se za neprekidno funkcioniranje i razvoj mnogih komponenti nacionalne e-infrastrukture, ali i obavlja poslove računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, osiguravajući informatičku potporu za obrazovne, istraživačke i poslovne potrebe najvećeg hrvatskog sveučilišta.

Dugoročni strateški ciljevi djelovanja Srca su:
• osigurati akademskoj zajednici, kao predvodničkom segmentu društva, ali i hrvatskom društvu u cjelini pristup najnovijim tehnologijama i informacijskim uslugama
• osigurati svim ustanovama i pojedincima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja pouzdanu i održivu informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu i usluge, kao temelj za njihovo svakodnevno djelovanje i rad
• podržati inovativnu i učinkovitu primjenu informacijskih tehnologija u društvu, a posebno u znanosti i obrazovanju kroz kvalitetan i dostupan sustav podrške, obrazovanja i osposobljavanja korisnika za uporabu novih tehnologija
• osigurati da se informacijske i komunikacijske tehnologije jednostavno, učinkovito i svestrano koriste u procesima obrazovanja, istraživanja i poslovanja Sveučilišta u Zagrebu
• prikupljati i dijeliti znanje o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama i njihovoj primjeni kroz suradnju i okupljanje zajednice.

SRCE proslavilo 42. rođendan 02

Prvo računalo instalirano u Srcu na čiju se isporuku čekalo dvije godine bilo je najveće i najmodernije u regiji, a zauzimalo je (sa svim dijelovima) dva kata zgrade Srca. Računalna snaga i podatkovni kapacitet današnjih računalnih sustava u Srcu za nekoliko redova veličine nadmašuje snagu i kapacitet onih iz 70-ih godina. Danas gradimo drugačije, modernije i daleko naprednije sustave planirajući uspostavu novih te njihovo povezivanje u Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). Osim u samoj tehnologiji, dramatične promjene vidljive su jasno i u raširenosti uporabe informacijskih tehnologija i obimu i raznovrsnosti zahtjeva i očekivanja korisnika Srca kako u području raspoloživosti tehnologije, tako i u području osiguravanja kvalitetnih informacija, ali i podrške pri uporabi najnovijih tehnologija.

Ono što ipak Srce čini središtem i srcem informacijske i komunikacijske tehnologije akademskog svijeta u Hrvatskoj su djelatnici, korisnici i partneri. Bez njih Srce ne bi bilo ono što jest i upravo zbog njih naš Dan Srca 29. travnja je i njihov dan. Djelatnici Srca će svoj dan proslaviti radno, osiguravajući pouzdan rad svih sustava u nadležnosti Srca, ali i promišljajući i pripremajući nove iskorake.

Više informacija o Sveučilišnom računskom centru potražite na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.