Sve više surfamo Internetom, a sve manje telefoniramo, kažu u HAKOM-u

Fotografija članka: Sve više surfamo Internetom, a sve manje telefoniramo, kažu u HAKOM-u

Raste potražnja za internetom i internetskim prometom, a sve manje koristimo klasičnu javnu govornu uslugu, izvijestila nas je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Oglas

Na tržištu elektroničkih komunikacija zabilježen je neprekidni rast potražnje za internetskim prometom u trećem ovogodišnjem tromjesečju, što je rezultiralo time da je prosječni tromjesečni promet po korisniku prvi puta prešao 2 GB prometa, a ukupni prihod od usluge raste gotovo 40% na godišnjoj razini. Istovremeno je zadržana ista gustoća priključaka jer je prvi puta broj podatkovnih SIM kartica smanjen, otprilike za isti broj koliko je povećan broj priključaka u mrežama nepokretnih komunikacija.

Još jedan pokazatelj upućuje na povećanu potražnju za internetom i razloge smanjenja broja podatkovnih kartica. Naime, u zadnjem promatranom razdoblju broj korisnika koji pristupaju internetu putem nepokretnih mreža prešao je 70% što upućuje da korisnici sve više koriste pametne telefone kao klasični internetski priključak.

Javna govorna usluga u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija bilježi pad prihoda i korisnika na godišnjoj razini, iako zbog sezonskog karaktera ovi pokazatelji u mrežama pokretnih komunikacija ipak ostvaruju rast u odnosu na drugo tromjesečje. Nastavak trenda smanjenja broja korisnika i prihoda u mrežama nepokretnih komunikacija očekuje se i u idućim razdobljima iz razloga što sve više korisnika koristi isključivo mobitele za razgovore i klasični telefonski priključak im više nije potreban. Isto tako, sve raširenija uporaba „over the top“ aplikacija kao što su Skype i Viber utječe na prihode javne govorne usluge.

Tržište usluge prijenosa televizijskih programa bilježi rast od devet posto na godišnjoj te tri posto na tromjesečnoj razini, a paketi usluga, odnosno više vezanih usluga poput javne govorne usluge, pristupa internetu i televizije, postaju najčešći način pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija. Rast takozvanih 2D i 3D paketa iznosi preko 7%.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na internetskim stranicama HAKOM-a na .

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.