Svako hrvatsko kućanstvo ima 2,4 mobitela

Racunalo.com foto

Potvrdili su to i rezultati najnovijeg istraživanja o korištenju mobilnih telefona koje je provela Agencija za istraživanje tržišta GfK, a prema kojima svako kućanstvo u Hrvatskoj u prosjeku posjeduje 2,4 mobitela. I dok velik broj kućanstava na raspolaganju još uvijek nema uređaje kao što su DVD ili perilica suđa, fiksni i mobilni telefoni očito se ubrajaju u obvezne aparate koje posjeduje 98 posto svih hrvatskih kućanstava. Dobra je vijest da se popravlja i prosjek računala koja, prema podacima GfK, danas posjeduje 48 posto kućanstava.
A koliko su i Hrvati postali ovisni o mobitelima, dokazuju podaci iz istraživanja prema kojima ih čak 66 posto mobitel ostavlja uključen prije spavanja, 34 posto tvrdi da bi im život bio puno kompliciraniji bez mogućnosti telefoniranja u svako vrijeme i na svakom mjestu, dok je 20 posto priznalo da im je nezamislivo funkcionirati bez mobitela.


Tri milijuna korisnika
Kada se analiziraju navike Hrvata u korištenju mobitela, čak i istraživači GfK ističu kako je za potrebe istraživanja danas teško naći osobu koja nema mobitel.
– Mobilni telefon koriste svi, a dobna granica se spušta prema mlađoj populaciji, pa velik broj djece već od sedam ili osam godina ima svoj mobitel – ističe dr. sc. Igor Matutinović, pojašnjavajući istraživanje GfK. Uz podatke dvaju najvećih mobilnih operatera u Hrvatskoj – VIPneta i T-mobilea – prema kojima imaju oko tri milijuna korisnika, i istraživanje GfK je pokazalo da se mobilni telefoni danas koriste bez obzira na materijalni status.
Naime, mobilne telefone uz prepaid bonove moguće je kupiti i koristiti već za minimalnu i očito svima prihvatljivu cijenu. S druge strane, na tržištu su i mobilni telefoni koji dosežu cijenu od nekoliko tisuća kuna pa, naročito kada su u ograničenim šminkerskim serijama poznatih proizvođača, definitivno postaju statusni simbol. Istraživanje GfK je potvrdilo da je upravo tarifa na bonove koja se koristi proteklih nekoliko godina napravila “boom” u širenju tržišta mobilnih telefona. Prema njihovim rezultatima, početkom ove godine tek svaki peti korisnik mobitela, odnosno njih 21 posto, koristio je mjesečnu pretplatu, dok ih 79 posto razgovara koristeći prepaid bonove.


Mobitel u svakom trenutku
Dobra je vijest da se 37 posto korisnika ne javlja na pozive tijekom vožnje. Razgovarajući s mobitelom u ruci za vrijeme vožnje, zakon krši 24 posto Hrvata, dok ih 12 posto koristi handsfree ili bluetooth slušalicu. Stariji korisnici češće isključuju mobitele prije spavanja i ne uključuju budilicu.
Naime, uz 66 posto korisnika koji ostavljaju uključen mobitel prije spavanja 32 posto ih podešava budilicu, dok ih samo 25 posto želi mir pa gase mobilni telefon.
43 posto korisnika najviše razgovara s obitelji, 32 posto s prijateljima, a 19 posto s poslovnim partnerima. Stoga ne čudi niti da većina korisnika bira mobilnog operatera upravo prema tome čije usluge koriste njegovi najbliži. Prema analizi GfK, Hrvatima je kod korištenja mobitela najvažnije trajanje baterije.
Hrvati priznaju i da im je jako važno da mobitel imaju na raspolaganju u svakom trenutku tijekom dana.
Što se pak tiče samih karakteristika mobitela, važna im je veličina memorije. Nešto manje im je važno da mobitel ima ekran u boji ili pak da ima ugrađen fotoaparat.


Memorija Hrvatima najvažnija
Proizvođači mobitela proizvode sve sofisticiranije uređaje koji su zapravo skup nekoliko različitih uređaja. Hrvatima je najvažnije da mobitel ima veliku memoriju za spremanje kontakata ili primanje SMS poruka, a manje im je važno je li, primjerice, zaslon u boji ili ima li mobitel ugrađen fotoaparat.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.