Danas se odlučuje o budućnosti interneta u EU

Fotografija članka: Danas se odlučuje o budućnosti interneta u EU

Povijesan trenutak je za EU jer ovi zakoni jednom doneseni, rijetko se mijenjaju

Oglas

Europska Unija odlučuje o budućnosti Interneta u zemljama članicama. Teško je istaknuti koliko je ovo bitno pitanje. Gledajući malo unazad i mi smo trebali više pričati o tome. No, ovo samo pokazuje koliko je malo kvalitetne javne rasprave u EU o bitnim pitanjima.

Neutralnost Interneta, odnosno obveza pružatelja pristupa internetu da svaki promet na internetu trenira jednako. Iako svi nekako mislimo da nam se jednako brzo učitavaju mnoge stranice, istina je daleko od toga. Operateri trenutno imaju mogućnost i pravo ograničiti brzine prema nekim stranicama dok god to opravdavaju stabilnošću mreže.

Ova politika je u SAD-u već rađala ucjenama oblika da ako imate posjećenu stranicu i želite da vam je čitatelji normalno pregledavaju, morate platiti operaterima.

Neutralnost Interneta nije nikada potpuno zaživjela u EU, a postoji ozbiljna opasnost i da se situacija samo pogorša. Već se po nekim forumima pisalo kod nas kako u pojedinim dijelovima Hrvatske operateri znaju pružiti maksimalnu brzinu prema stranicama poput Speedtest.net, a ograničiti brzinu prema svim ostalim stranicama. Izlika i opravdanja je je pregršt, a svemu tomu bi se stalo na kraj, ako EU izglasa da Internet ostaje tzv. neutralan.

Iako je predviđen zakon, odnosno direktiva nastrojena u korist neutralnosti Interneta, nažalost uočene su brojne rupe u njemu. Jasno je ovo i nekako očekivano jer je EU zagrabila velik komad kolača. Želi ukinuti roaming usluge u EU u idućih godinu i pol dana, a ujedno želi i provesti neutralnost Interneta. Veliki igrači ovdje vode politiku i ne dopuštaju samo tako da im netko remeti planove.

Inicijalna ideja je bila pohvalna. EU je trebala usvojiti i napredniji sustav od onog kojeg ima SAD jer da bismo mogli ići i razvijati se naprijed, potrebno je napraviti određene ustupke. Ovi ustupci su prvenstvno zbog praktičnih razloga jer je količina podataka koja se prenosi u danu već postala nezamisliva. Zato je prvotni prijedlog bio takav da industrija, uslužne djelatnost poput banaka i sl. te privatne osobe imaju tzv. odvojene trake. To načelno znači da ako bi došlo do zagušenja prometa u jednom sektoru, ne bi se osjetio problem u drugom. Pretpostavljamo da vas ne trebamo podsjećati na nedavni gubitak pristupa Internetu u cijeloj Hrvatskoj.

Nažalost, s vremenom je ovaj plan počeo sve više i više udaljavati se od prvotnog cilja jer su se počeli raditi preveliki kompromisi pod izlikom sigurnosti. Zamislite da se vozite u automobilu koji samostalno upravlja vožnjom i on izgubi signal jer je zagušenje u prometu preveliku… što bi se dogodilo? Ovakve i slične situacije koje su besmislene su davale povoda Europskoj Komisiji da prijedlog direktive nekoliko puta uređuje. Došlo je do toga da veći konzumenti prometa će morati plaćati malo više da bi i dalje usluga prema njima radila kvalitetno. Ponavljamo, nije to načelo samo po sebi loše. Zašto ne bi YouTube plaćao dodatno da ista usluga bude ispostavljena njemu i nekom drugom tko je tek započeo uslugu pružanja videozapisa. U protivnom se konkurencija ne bi mogla efikasno razviti jer jednom ostvaren monopol je teško suzbiti. S druge strane, ekonomski učinci su i takvi da bi se i usluga svojevremeno mogla početi više plaćati. Ako YouTube mora plaćati naknadu da bi i dalje mogao kvalitetno pružati HD zapise, onda će korisnici u EU plaćati veću naknadu da gledaju isti bez reklama. Kompanije će morati platiti više da bi se tamo oglašavale.

Problem je u tome što su kriteriji za određivanje naknade i kriteriji koliki promet treba biti ostvaren nejasni. Ostavljeno je previše toga u domeni operatera što efektivno znači da bi se trebalo ozakoniti u EU da internet uopće nije neutralan. Zamislite da stranica koja prikuplja pomoć žrtvama poplave teško dobiva donacije preko Interneta jer stotine tisuće Hrvata dolaze na nju uplatiti novac online putem. Ovo je dakako krajnost do koje valjda neće doći, ali prema sadašnjem prijedlogu je i to moguće.

Još jedan dio prijedloga koji je također kvalitetno prvotno predstavljen je da se određenom prometu daje i različita prednost ovisno o to kojeg je tipa. Za videozapise bi se ostavilo više prostora jer je potrebna veća količina podataka da bi se isti prenio, ali bi mailovi i slične usluge dobile malo manji prostor. Načelno je i to u redu ako postoje jasni kriteriji koji nažalost ponovno nisu predviđeni. U ovu kategoriju spadaju i enkriptirani podaci koji bi sami po sebi dobili manje prostora. Ako bi se enkriptirani podaci sporije prenosili, korisnici će manje enkrptirati podatke. Tužno ali istinito.

Manje zemlje poput Slovenije i Nizozemske koje su usvojile i ozakonile neutralnost Interneta ne mogu biti isključene iz donesene direktive pa se možemo nadati da će današnja rasprava biti konstruktivna i da će se ponovno vratiti na prvotni cilj.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.