Subaru Crosstrek i Honda S2000 – automobilski motori snimljeni FLIR T1K termalnom kamerom

Fotografija članka: Subaru Crosstrek i Honda S2000 – automobilski motori snimljeni FLIR T1K termalnom kamerom

Kako izgledaju automobilski motori snimljeni termalnim kamerama FLIR Systemsa? Ovaj neobičan i vrlo rijedak video možete vidjeti u nastavku. Razlog? FLIR T1K termalna kamera košta “samo” 40-55 tisuća američkih dolara :)

Oglas

Kažu kako se motori novih automobila brže zagrijavaju. Jedan od razloga svakako je i sve veća snaga motora na manjem bloku, odnosno više konja na manjoj litraži motora. S druge strane, masovna serijska proizvodnja i kratkotrajniji materijali dovode do toga da i današnji automobili polako postaju potrošna roba.

Nešto se slično događa i u svijetu mobilnih uređaja – nekadašnje stare Nokije i drugi mobiteli i danas potpuno normalno rade i nakon desetak godina korištenja, dok ćete vrlo teško pronaći smartfon koji je stariji od 2-3 godine.

Ako paralelu ponovo vratimo u svijet automobila, postavite sami sebi pitanje – koji će od današnjih automobila postati oldtimer? Po nama, niti jedan… :)

Vratimo se mi na naš motor koji je sniman s FLIR T1K termalnom kamerom, a kao testni motori uzeti su Subaru Crosstrek i Honda S2000. Moramo priznati kako su snimke i dobivene brojke prilično zanimljive i definitivno nesvakidašnje.

Inače, FLIR je skraćenica za “Forward Looking Infrared”. Kamera može otrkiti infracrvenu radijaciju (zračenje) koje se emitira kao toplina odnosno termalna radijacija, kako se to još kaže. Motori automobila isijavaju veliku toplinu, a koja se itekako dobro vidi na FLIR kamerama. Posebno je zanimljivo pratiti promjene temperature motora.

Nećemo vam objašnjavati što ćete vidjeti na videu, pogledajte sami. Zgodno je spomenuti i kako novi ima ugrađenu FLIR kameru.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.