Stypegrip Stype kit tehnologija hrvatskog Startupa koristit će australska Fox Sports TV

Fotografija članka: Stypegrip Stype kit tehnologija hrvatskog Startupa koristit će australska Fox Sports TV

Stype kit nije novitet u svijetu, ali na najbolji mogući način spaja automatizaciju upravljanja krana za kameru i proširenu stvarnost, i to za desetak puta manje novaca od puno poznatijih svjetskih konkurenata.

Oglas

“Za klasičnu upotrebu krana potrebno je minimalno dvoje operatera. Jedna osoba pomiče ruku krana dok druga pomiče glavu kamere i podešava druge parametre. Idealno, za podešavanje fokusa bi bilo dobro imati treću osobu. Da bi netko bio sposoban proizvesti tehnički i umjetnički korektne pokrete kranom potrebne su godine iskustva i prakse. Nije jednostavno upravljati skupom kamerom koja se nalazi na ruci krana duljine 3-4 metra (kran je modularan pa se može produžiti do željene dužine), istovremeno paziti da je objekt snimanja u kadru te da je podešen fokus i sve to svaki put napraviti bez greške”, objasnio je osnivač tvrtke Stypegrip Stjepan Čajić.

“Mi smo tu vidjeli prostor za poboljšanje odnosno automatizaciju tog procesa. Naš sustav, Stype kit, omogućuje automatsko ciljanje i fokusiranje objekta snimanja u prostoru i čini to uvijek jednakom preciznošću čime je iskoristivost snimaka 100%. Proširena stvarnost (augmented reality) je bila slijedeći logičan korak zato što Stype kit može kirurški precizno odrediti položaj kamere u prostoru. Položaj se šalje u računalo preko kojeg se potom stapa realna slika sa kompjuterski generiranim objektima i animacijama što daje dojam da se u prostoru nalazi objekt kojeg tamo ustvari nema. Najteži dio posla obavlja upravo Stype kit locirajući kameru u prostoru, a dalje je na dizajnerima, stručnjacima za 3D grafiku i marketingašima da zamisle šou koji će publiku ostaviti bez daha”, dodaje Čajić.

Svakako pogledajte video priloge niže. Impresivno…

Kvalitetu proizvoda prepoznali su i u Australiji, gdje je Fox sports kupio Stype kit iz razloga jer su htjeli gledateljima pružiti nešto novo i uzbudljivo budući da su otkupili prava za sezonu nacionalne ragbi lige, jednog od tamo najgledanijih sportova. U potrazi za idealnim rješenjem sudjelovao je sam direktor Fox sports Australia, Paul Slater koji je bio u potrazi za sustavom koji će im omogućiti ubacivanje kompjuterskih animacija i elemenata u postojeći TV set za svoje emisije o ragbiju koje se izvode uživo. Njegov odlazak na prošlogodišnji IBC show – najveće svjetsko okupljanje tvrtki i profesionalaca koji se bave stvaranjem, upravljanjem i dostavom zabavnih sadržaja i vijesti – nije donio željene rezultate.

“‘Pronašli smo neka vrlo, vrlo skupa rješenja i onda smo slučajno naišli na Stype koji je jednostavno vezao mehanizam za praćenje s Jimmy Jib kranom, koji je industrijski standard. Mogućnost koje nam je pružao Stype kit uz izuzetno povoljnu cijenu stavio nas je pred jednostavnu odluku. I bili smo jako iznenađeni i zadovoljni kako je sve funkcioniralo i svi koji vide su oduševljeni rezultatima. Uz to cijena je deset puta manja od konkurencije, a tu su i dodatne mogućnosti koje nismo očekivali”, rekao je direktor Fox sports Australia Paul Slater.

Iako je ova suradnja za sada najveće priznanje dečkima i curama iz Stypegripa nikako nije prvo. Još 2010. su osvojili zlatnu medalju za najbolji izum na britanskom sajmu inovacija, a prošle godine je TV kuća MBC1 iz Libanona koristila Stype kit za kreiranje proširene stvarnosti u svojoj vrlo popularnoj emisiji “Hourouf aw Aloof” s preko 140 milijuna gledatelja.
Stype je samo jedan od start-up tvrtki smještenih u Razvojnoj agenciji – Tehnološkom parku Zagreb, o čemu krativni direktor Marko Nakić kaže: “Tehnološki park nam svakodnevno mnogo pomaže i pokriva područja koja trenutno sami ne stignemo. Stručni suradnici u parku nam stoje na raspolaganju kod prijava na razne natječaje (kako lokalne tako i one Europske unije), edukacije poduzetnika, izrada patenata, knjigovodstvenih savjeta i svih drugih zamislivih operativnih i logističkih potreba bez kojih bismo svakako bili u nepovoljnijoj poziciji. Jedna druga dimenzija koju nam park nudi, a koja na prvi pogled nije uočljiva jest sinergija koju ostvarujemo sa drugim mladim perspektivnim tvrtkama iz parka poput tvrtke Point1Studio ili ByteLab Grupe, ali i mnogim drugima. To je nevidljiva korist koju dobivamo od tehnološkog parka, jer iako smo svi u različitim industrijama jedni drugima možemo jako puno pomoći”.

Da ovo ne bude samo labuđi pjev Stjepan najavljuje već neke nove proizvode: “Nastavljamo sa plasmanom na strana tržišta i nadamo se povećanju prodaje što će nam omogućiti razvoj drugih proizvoda koji su nam u planu. Ideja nam nikada ne nedostaje tako da ćete za nas još sigurno čuti. Trenutno pripremamo jedan proizvod koji će unijeti osvježenje i promjene na tržište, a o čemu se radi imati ćete priliku saznati za par mjeseci”.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.