Stylus Pen – vraća li se u velikom stilu ili je nepotreban dodatak?

Fotografija članka: Stylus Pen – vraća li se u velikom stilu ili je nepotreban dodatak?

Stylus, lightpen, svjetlosna ili digitalna olovka, nazovite to kako hoćete. No, u doba “touch” ekrana  osjetljivih na dodir “Stylus Pen” bi mogao imati budućnost. Ili ne?

Oglas

Živimo u vrijeme ekrana osjetljivih na dodir, kako na smartphone pametnim telefonima, tako i na tabletima, ali i prijenosnim računalima i stolnim (All-In-One) računalima. Svi ti uređaji imaju ekrane osjetljive na dodir. I ako vas pitamo – što vas najviše smeta kod “tapkanja” po ekranu, što ćete odgovoriti? Mnogi od vas će vjerojatno odgovoriti – packanje, prljanje, otisci prstiju. I u pravu ste. Stylus Pen odnosno svjetlosna olovka može riješiti ovaj “problem”, a naravno ima i još neke dodatne funkcije, ovisno o vrsti, proizvođaču, funkcionalnosti.

Uz neke nove uređaje ćete serijski dobiti Stylus Pen, kao što je to primjerice Galaxy Note III, možda se drugačije zove ali je to taj dodatak (S-Pen). Sjećamo se još davnih dana PDA uređaja koji su postojali prije više od deset godina, i već tada su imali male “pokazivače”, penove, olovke, stylus pen. One su tada bile vrlo korisne jer su PDA uređaji imali male ekrane, a po njima definitivno niste mogli tipkati debelim mesnatim prstima :) S druge strane nisu niti podržavali “tapkanje” prstima, nego ste morali imati uređaj koji reagira na površinu ekrana. Nešto kasnije su se pojavili ekrani po kojima ste mogli tapkati i prstima, ali niste mogli pogoditi ikone. Ti su uređaji polako nestali, tehnologija je bila skupa. No, čini se kako je vrijeme za nove tehnologije sazrelo, danas je to tehnologija koja je pristupačna svima.

Sjetite se 2007. godine kada je Apple predstavio prvi kapacitivni mobilni uređaj. Da, već pogađate, bio je to iPhone. I tako je počelo ovo novo vrijeme – svi su bili oduševljeni kako mogu tipkati po ekranu, tipkati slova, slati SMS poruke, pokretati aplikacije, sve je krenulo u nekom drugom smjeru.

Je li nam danas na uređajima osjetljivim na dodir treba Stylus Pen? Mislimo da svjetlosna olovka itekako može dobro doći. I mi u redakciji ih imamo nekoliko i dobro nam služe, mislimo da su korisne. Ako ništa drugo, ne prljaju ekran. Neke reagiraju bolje, neke slabije, ali manje više rade sasvim ok. I ako tapkate masnim prstima, nećete postići željeni efekt.

Stylus Pen, S-Pen, light pen, svjetlosna ili  digitalna olovka

Još jednom postavljamo pitanje – hoće li Stylus Pen biti koristan dodatak u budućnosti ili još jedan beskoristan dodatak koji ćete baciti u ladicu. Mislimo kako će ipak postati koristan dodatak, jer se sve više pojavljuje manjih tableta (7 inčni) koji imaju visoke rezolucije i naši debeli prsti postaji polako… predebeli! Novi tableti mobilni uređaji kao što su Dell Venue, Asus VivoTab, Galaxy Note, Lenovo tableti, Samsung ATIV, Note 4, Asus FonePad Note, LG, Panasonic i nVidia drugi uređaji polako traže preciznije kontrolne uređaje.

Do sada samo na računalima imali miševe, a sada ćemo “olovčicama” švrljati po ekranima. Napravljeno je i ispitivanje među korisnicima i gotovo svi vole Stylus Pen svjetlosne (digitalne) olovke – sviđaju se studentima, umjetnicima, grafičkim dizajnerima, amaterima, nastavnicima. Neke projekcije govore kako će se uskoro početi masovnije koristiti.

Kako god bilo, možda ne bi bilo loše da si nabavite jednu, ako već ne dolazi uz vaš mobilni uređaj, što kažete? :)

Stylus Pen, S-Pen, light pen, svjetlosna ili  digitalna olovka

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.