‘Streaming’ ažuriranja rade i sa zapunjenom pohranom mobitela

Fotografija članka: ‘Streaming’ ažuriranja rade i sa zapunjenom pohranom mobitela

Nakon što izađe Android 8.0, s njime stiže i nova korisna značajka, te možete zaboraviti na upozorenje ‘Nema dovoljno mjesta za nadogradnju’.

Oglas

Vjerojatno se svakome od nas barem jednom dogodilo da je došla notifikacija za nadogradnju na novu verziju Androida i uređaj je odlučio skinuti 1,5 GB instalacijskih datoteka. Na Androidu se to obično skine u pohranu te se zatim telefon isključi i instalira ažuriranje ili novu verziju Androida na sistemsku particiju. No što ako je telefon prepun slika, videa i aplikacija? U tom slučaju dobivamo upozorenje kako se ažuriranje ne može nastaviti te se moli korisnika da oslobodi mjesta u memoriji.

Google je smislio plan kako da stane na kraj ovome problemu. Od Androida 7.0 uveli su značajku “seamless updates” odnosno uvođenje druge sistemske particije, kako bi se uređaj mogao nadograđivati prilikom korištenja te se nakon toga samo ponovno pokrene u vrijeme koje odgovara korisniku i automatski se prebaci na drugu sistemsku particiju. Iz Googleovog developer tima dobili su ideju da koriste ovu značajku zajedno sa novom “streaming updates”. Instalacijski podaci će se učitavati direktno sa servera na sistemsku particiju koja se trenutno ne koristi, a umjesto gigabajta u memoriji za pohranu će iskoristiti samo 100 kilobajta.

Osim na Androidu 8.0, Google navodo radi na dovođenju značajke “streaming updates” u Google Play Services, a što bi značilo da će se značajka pojaviti i na starijim telefonima sa Androidom 7.0. Za sada jedino Pixel ima particijsku tablicu sa dvije sistemske particije, ali će se to vjerojatno promijeniti dolaskom ovih nadogradnji i nećemo više brinuti oko prostora potrebnog za nadograđivanje.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.